Bestami Bozkurt

Bestami Bozkurt

Atama Garantili Hayatlar

Uzun kış gecelerinin akabinde gelen kısacık gündüzlere sıkıştırmaya çalıştığımız işlerimizin telaşlarında durup durup şöyle demişizdir:

Yahu sıcak uzun yaz günleri gelse de şöyle tatil olsa da açılsak yaylalara, sahillere, tatil köylerine…

Hele ki çocuklarınız MEB ya da ÖSYM’nin ulusal sınavlarına hazırlanıyorsa sınav bitse de kurtulsak modunda temmuza kadar gelinir.

2 senedir korona bir taraftan moralleri alt üst ediyor bir taraftan da ulusal sınavların zorluğu canları sıkıyor. Karşımızda capcanlı organizmalar bulunuyor. LGS, YKS sınavlarıyla sadece çocuklar değil aileler de topa girmiş bulunuyor. 

Üniversitelerin sayısının arttırılması doğru bir karardı ama nitelik-yerleştirme ve iş bulma alanlarının da öğrencileri doğru opsiyonlamalarla yeterli istihdam oluşturacak şekilde planlanması gerekmektedir. 1 milyondan fazla öğrenci sınavlara hazırlanıyor ve üniversitelerde iş bulma garantisi olan doğru dürüst bölüm yok. Okuyorsun, diplomanı alıyorsun ve işsizler listesinde sende yer alıyorsun. Bu hiç adil değil!

Hangisini sayalım?

KPSS?

Atanamayan öğretmenlerin sayısı 55 ülke sayısını geçmiş durumda. Umudunu tamamen kesip başka sektörlerde çalışanlarla birlikte 700 bin civarında atanamayan veya ataması yapılmamış öğretmen mevcut. 

İkinci üçüncü üniversite bitirip farklı alanlarda atanma şansı arayanlar 30’lu yaşlardan 40’lı yaşlara dönerken evlilik hayalleri rafa kaldırılarak namuslu çalışmanın bedelini ödüyorlar. Ücretli öğretmenlik zaten fecaat!

Eğitim fakülteleri harıl harıl ataması yapılamayacak öğretmen mezun vermeye devam ediyor. Formasyon alarak öğretmenlik mezunu olan fen edebiyat mezunlarını da ilave edersek sayı katlanıyor. 

Radikal kararlar alınmadıkça ve bu fakülteler mezun vermeye devam ettikçe 55 ülke nüfusunu geçmiş ataması yapılmayan öğretmen sayısı büyüyerek yeni rekorlarını kırmaya devam edecek.

LGS?

LGS’de 180 bin öğrenci sıfır çekmiş. 72 bini matematikte sıfır çekmiş. 97 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlamış.

Etüt merkezlerine gidebilenler, özel ders alabilenler, çeşitli imkanları alabilenler farklı sonuçlara ulaşabiliyor ancak kaynak kitaba ulaşamayan çocuklarımız sıfır çekince bunun sorumlusu o çocuk mu oluyor?

YKS? 

4 Ağustos 2021’de açıklanması bekleniyor. Tercih kitapçığını elinize aldığınızda kendinizi gerçekleştirebileceğiniz, mutlu olabileceğiniz bir bölümden ziyade atama garantisi olan, mezun olur olmaz iş yapabileceğiniz bir bölüme odaklanıyorsunuz ve kendinizi böyle motive ediyorsunuz. 

İnsan zoraki gittiği bir bölümde nasıl başarılı olabilir?

Mühendislik hayali kuran ancak iş sahası olmadığı için mecburen atama garantili tıp okuyan bir üniversite öğrencisi ileride hastalarına nasıl bakacak, bu alanda nasıl kendini gerçekleştirebilecek?

Atama garantili hayatlar üzerine geliştirdiğimiz dünyamızda neyi nasıl geliştireceğiz?

Ailelerin çocukları üzerinde kurdukları baskıların gencecik dimağların psikolojik sorunlarla boğuşmasının bir anlamı var mı? Ülkeye tek faydası var mı?

Bu ülkenin acilen eğitimde radikal reformlara ihtiyacı vardır. Ataması yapılmayan öğretmenlerin ataması ivedilikle yapılmalıdır. Toplumsal blokajların rampalaştırılmasının kayıtdışı ve yasadışı sektörü doğuracağı unutulmamalıdır. 

Uzun kış gecelerinde hayalini kurduğumuz yaz tatilini doya doya yaşamak ve toplamsal huzurla  çocuklarımızın geleceğe daha fazla umutla bakmalarını sağlamak için öncelikle birey birey planlama yapılmalı ve istihdam koşulları oluşturulmalıdır.

Bir evde çocuklar mutlu değilse aile mutlu olamaz. Çocuklarımızın mutluluğunu sağlamadan yaz tatili yaz kabusu olur. 
•    twitter.com/bestamibozkurt
•    linkedin.com/bestami-bozkurt
BESTAMİ BOZKURT

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.