Artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir

Artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak SETA'nın düzenlediği, ''Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu'nda konuştu


Bakan Albayrak, Bankacılık sektörümüzü çok daha güçlü bir yapıya kavuşturacağımız bir sürece doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemde Türk Liramızın daha da güçleneceğini göreceğiz." diyerek, "Artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir" ifadelerini kullandı. Albayrak ayrıca, "Serbest piyasa kurallarında kalarak gereken tüm araçları devreye sokarak adım atmaya devam edeceğiz. Firmaları daha da rahatlatacak adımlar atılacak" diye konuştu.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları:


"GEREKEN TÜM ADIMLARI ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Bugün bu vesileyle tüm oturumların fikri açıdan zengin ve karar alıcılara yol gösterici olması niteliğinde olmasını diliyorum. Gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz. Bankalarımızın ve özel sektörümüzün sonuna kadar yanındayız. Milletimiz bir kez daha devletinin yanında durdu. Türk liramız daha da güçlenecek. Serbest piyasa kurallarında kalarak gereken tüm araçları devreye sokarak adım atmaya devam edeceğiz. Firmaları daha da rahatlatacak adımları atacağız. Önümüzdeki dönemde firmaların döviz risklerini azalatmaya yönelik tedbirleri adım adım hayata geçireceğiz.


TÜRK LİRAMIZI KORUYACAĞIZ"

Bankacılık sektörümüzü çok daha güçlü bir yapıya kavuşturacağımız bir sürece doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Özellikle dövizle borçlanan firmalarımıza yönelik ilk adımı atmıştık. Aksiyon planı çerçevesinde önümüzdeki günlerde firmaların döviz riskini azaltmaya yönelik adımları atmaya devam edeceğiz. Türk liramızı koruyacağız. TL ile yürüyeceğiz. Önümüzdeki dönemde Türk Liramızın daha da güçleneceğini göreceğiz."

"ARTIK DOLAR GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR"

Birilerine rağmen banka mevduatlarından önemli bir çıkış olmaması aslında birilerinin yapmak istediği algı operasyonlarının vatandaşlarımız tarafından nasıl püskürtüldüğünü çok net biçimde ortaya koydu. Avrupa'dan yükselen tepkileri önemsiyoruz. İstediğini yaptırmaya yönelik anlayış eninde sonunda yalnız kalmaya mahkum olacaktır. Küresel finans piyasalarında bu şekilde saldırılara girişmek tüm ülkelerin piyasaları için risktir. Herkes net bir şekilde görmektedir ki artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir. Doların politik cezalandırma aracına dönüştüğü dönemde TL'yi koruyacak adımları atmaya devam edeceğiz.

"Milletimizle 81 milyon tüm paydaşlarla, tüm bu çerçevede rasyonel ve vizyoner stratejilerle çok yakında hedeflerimize kavuşacağız. Yeter ki biz millet olarak birliğimizi kaybetmeyelim"


"EKONOMİMİZE DUYULAN GÜÇLÜ GÜVENİN GÖSTERGESİ"

Daha önce döviz geliri olmayan KOBİ'lerin dövizle borçlanmasının önüne geçtiklerini anımsatan Albayrak, şu değerlendirmede bulundu:

"Aksiyon planımız çerçevesinde önümüzdeki dönemde firmaların döviz riskini azaltmaya yönelik gerekli düzenlemeleri de adım adım hayata geçireceğiz. Aynı zamanda ticaret ve iş hayatında tüm alışverişlerde kendi paramızla işlem yapılması için gereken adımların atılmasını da sağlayacağız. Türk liramızı koruyacağız. Önümüzdeki dönemde çok net Türk liramızın daha da güçleneceğini göreceğiz. Özellikle son iki haftada ekonomimizdeki atakların arttığı süreçlere ve algı operasyonlarına rağmen piyasalarımızda ne panik ne de endişe havası oluşturabildiler. Bugün milletimizle birlikte piyasa oyuncularının ortaya koyduğu fotoğraf ülkemize, ekonomimize duyulan güçlü güvenin göstergesidir. Birilerine rağmen banka mevduatlarında önemli bir çıkış olmaması, döviz alım satımlarında önemli bir durum seyredilmemesi aslında birilerinin yapmak istediği algı operasyonlarının vatandaşlarımız tarafından nasıl püskürtüldüğünü çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Güven ortamını zedelemeye, toplumda karamsarlık oluşması için her yola başvuranlarla çok daha etkin bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz."

"YAPTIRIM UYGULAMAYA ÇALIŞAN ANLAYIŞ YALNIZ KALMAYA MAHKUM OLACAK"

Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeden, Türkiye'ye karşı gerçekleştirilen saldırıya net tepkiler geldiğine işaret eden Albayrak, Almanya ve İtalya'dan gelen açıklamaların yaşanılan sürecin ne kadar haksız ve art niyetli olduğunu, diplomasinin hiçbir yönüyle bağdaşmadığını çok açık ve net şekilde gösterdiğini belirtti.

Albayrak, bu süreçte sağduyulu açıklamaların Türk milletinin Avrupa'ya olan güvenini de güçlendireceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün bu ülke, yarın başkası bu işi bir ekonomik ilişkiden siyasi platformda bir yere çekiyorsa emin olun bugün bunun etkisinden daha fazlası yarın gelebilir. Bölgesinde yaşananlara rağmen yatırımcılar için güvenli liman olan Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini pozitif gündem ve bunun da ötesinde daha da ileriye yönelik bir iş birliği içinde güçlendirmesi, dünyayı tehdit eden bu tip gerilimlere, bozulmaya çalışılan ticaret iş birliklerine ve küresel finans sistemini tehdit edenlere en güzel cevap. Sadece kendi siyasi hedef ve çıkarları için istediğine yaptırım uygulamaya çalışan anlayış eninde sonunda yalnız kalmaya mahkum olacaktır."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler