Ankara'da 9 Ayda Yakılan PCR Testi Atığı Belli Oldu

Ankara'da 9 Ayda Yakılan PCR Testi Atığı Belli Oldu

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP’li Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın başkentteki tıbbi atıkların suya karıştığı iddiasına, Çevre Bakanlığı’nın gözetimine atıfla “Salgının başından beri 9 ayda yaklaşık 20 milyon PCR ve antikor testini hastane ar

Hastane, poliklinik ve laboratuvarlarda yılda yaklaşık 9 bin ton tıbbi atığın üretildiği Ankara'da tıbbi atıkların bertaraf süreci tartışma konusu oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, meclis toplantısında tıbbi atıkların bertaraf edilmediğini ve atık sulara karıştığını iddia ederek, tesislerin 1 Ocak 2018 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasında 252 gün kapalı kaldığını savundu.  Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı da hedef alan Ilıkan'a yanıt sorumlu firma ile Belediye yetkililerinden geldi.

ATIĞININ TAMAMINI YAKAN TEK ŞEHİR ANKARA

Belediyenin anlaşma yaptığı ITC şirketinin Genel Müdürü Tolga Akdağ iddiaya ilişkin açıklama yaptı.

Yönetmelik gereği günlük 10 tondan fazla tıbbi atık üreten şehirlere söz konusu atıkları yakarak bertaraf etmeleri sorumluluğu getirildiğini hatırlatan Akdağ, şu bilgileri verdi:

"Atık bertarafı belediyelerin sorumluluğunda, ancak Avrupa'daki gibi belirli standartlarda gerçekleşmesi için belediyeler, bu işi belirli sürelerle özel şirketlere ihale ediyor. Ankara'da da tıbbi atıkların toplama, taşıma, depolama ve bertaraf işini tamamen biz yapıyoruz. Ankara'da da günlük 10 tondan fazla tıbbi atık üreten şehir olduğu için 2014 yılında Sincan’da yakma tesisi inşa ettik ve 2015'te tesisi devreye aldık. Türkiye'de tüm tıbbi atığını yakan tek şehir Ankara, İstanbul’da da tıbbi atığın üçte birini yakan bir tesis var, onun haricinde Türkiye’nin herhangi bir yerinde tıbbi atık yakılmıyor. Ankara’da 7 bin noktadan bunları günlük toplayarak bertaraf tesisimizde 7/24 yakma işlemi gerçekleştiriyoruz.

BAKANLIK BACAYI ONLİNE OLARAK 7/24 DENETLİYOR

Yakma işleminden sonra çıkan gazı bacalardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öngördüğü emisyon standartlarında atmosfere bıraktıklarını anlatan Akdağ, “Bacanın üzerinde Çevre Bakanlığı’nın emisyon ölçüm cihazı yer alıyor. Mühürlü olan bu cihaz 7/24 online olarak bakanlığa bilgi aktarıyor. Böylece anlık emisyon kontrolü de yapılıyor” dedi.

'20 MİLYON PCR VE ANTİKOR TESTİ YAKILDI'

“24 saat çalışabilen tesiste günlük gelen atığı 3-4 saatte yakabiliriz. Pandemi döneminde tıbbi atıklar azaldı. Herkes çok arttığını düşünebilir ama tam tersi çok önemli bir durum olmadıkca kimse hastaneye gitmediği için atık miktarları düştü. Ankara’da hacca gidip gelenleri KYK yurtlarında izolasyona alınca, onların tüm atıkları tıbbi atık statüsüne girdi. Karantinaya alınan köylerin atıkları tıbbi atık statüsünde değerlendirildi. İncelenmelerinin ardından, salgının başından beri 9 ayda yaklaşık 20 milyon PCR ve antikor testini hastane arşivlerinden toplayıp yaktık. “

BÜYÜKŞEHİR: DÜZENLİ OLARAK DENETLİYORUZ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan ise Ankara’daki tesisin Türkiye’de başka bir örneğinin olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Düzenli olarak tıbbi atığı olan işletmeleri denetliyoruz. Ayrıca haftalık olarak tıbbi atıkların bertaraf edildiği tesisi kontrol ekiplerimiz denetliyor. Ankara’da şu anda tıbbi atıkların toplanması ile ilgili hiçbir şikayet yok. Ankara’da tıbbi atıkların gömülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Bazı MHP’li meclis üyeleri bunların gömüldüğünü ve atık sulara karıştığını iddia ediyor. Bu kesinlikle doğru değil. Ankara’da tıbbi atıkların tamamı yakılıyor. Tesisin ‘1 Ocak 2018 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasında 252 gün kapalı kaldığı’ iddiası ifade olarak doğru değildir.  Aralıksız ve kesintisiz bir kapanma söz konusu değildir.  Söz konusu olan, belirtilen 912 günlük tarih aralığında fasılalarla gerçekleşen kapalılık durumudur.  Tesiste yakma işlevini gören fırın zaman zaman bakıma alınıyor. Çevre Bakanlığı, tesisin çalışmaya devam edebilmesi için 36 gün boyunca bakım ve onarıma alınabileceğini yazılı olarak bildirdi. Gereken dönemlerde 36 günlük bakımlar gerçekleştiriliyor. Bu nedenle tesis bakımdayken, bir süre (gerekli standarttaki depolama alanlarında) depolanan tıbbi atıklar, bakımdan sonra anında imha ediliyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler