Sadullah Özcan

Sadullah Özcan

ANKARA KORİDORU

Sadullah ÖZCAN

 

Seçimler ve sonrası

 

Yerel seçimler yaklaşıyor. Bu dönem yerel seçimler için çalışmalar erken başladı. Süreç biraz uzun. Siyasi partiler adaylarını illerde ağırlıklı şekillendirdi. Özellikle Büyükşehir düzeyinde sonuçları etkileyecek ilçe belediye adaylarında ise partiler yavaştan alıyor. Fakat kısa zamanda ilçe adaylarını bütün siyasi partilerin açıklaması bekleniyor.

 

Özellikle AK Parti’nin ilçe belediye başkan adaylarını açıklaması sonrası yerel yönetimlerde manzara tamamen şekillenecek. Öyle görülüyor ki AK Parti’nin seçim sonucu kaderi daha çok ilçe belediye başkan adaylarının şekillenmesine bağlı. Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarını açıklamasına rağmen toplumsal tepkinin yönü daha belirlenmiş değil. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlıklarında ki sonuçlarının rengi bu nedenle ilçe adaylarının profillerine bağlı olarak şekillenecek.

Öyle görülüyor ki 24 Haziran’da göreceli olarak sadece baraj problemi için gerçekleşen siyasi ittifaklar yerel yönetimlerde yasal zemini olmasa da tam manası ile işlerlik kazanıyor.

İttifakların genel seçimlerde siyasetin dizaynına etkisi yerel seçimlerde büyük etkisi olacak. Bu nedenle ittifak blokları bu seçimlerde daha keskin şekilde orta çıkıyor.

Zaman zaman bu satırlarda tekrar ediyorum. 24 Haziran seçimleri toplumsal mühendisliğin başarısını gösteriyor. Siyasi dengeler bu seçim sonuçları ile hassas bir hal aldı. Her siyasi yapı için başarılı sayılacak sonuçta aldı, başarısız sayılacak sonuçta aldı. Siyasetin klasik tavrı hiçbir siyasi parti başarısızlığını masaya yatırmazken hep başarılarını ön plana çıkarır. Sadece Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan “Milletin verdiği mesajı aldık” dedi. Erdoğan böyle derken hiçbir il, ilçe teşkilatı, belediye başkanı veya milletvekilinin ağzından “Milletin verdiği mesajı bizde ilimizde ilçemizde aldık” demedi.

Gerçek manada 24 Haziran sonuçlarından çıkarılmayan dersler 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim sonuçları ile birlikte ciddi gelişmeleri beraberinde getirecek. Bugün CHP+İyi Parti+HDP’nin oluşturduğu millet ittifakı ve AK Parti+MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın gireceği yarışın neticeleri gelişmeleri etkileyecek. Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Balıkesir, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlıkları konusundaki yarış genel siyasetin gidişatındaki temel taşları yerinden oynatacaktır. Beklenmedik farklı siyasi gelişmelere gebe bir döneme giriyoruz.

Bu gidişatı belirleyecek ise AK Parti’nin hem İl ve Büyükşehir Belediye Başkanlıklarındaki adayları hem de gelecek günlerde açıklanacak ilçe belediye başkan adaylarının beklentileri karşılama algısı etkili olacaktır. Bugünkü şartlarda AK Parti’nin yenileşme ve değişim algısını en azından ilçe belediye başkan adaylarında oluşturması kaçınılmazdır.

AK Parti’nin 24 Haziran’da oy veren seçmenin tamamını muhafaza etmek zorunluluğu bulunuyor. Çünkü farklı yelpazeden bu sefer AK Parti’ye oy kayması araştırmalara bakıldığında görülmemektedir. Tam aksine adayların profiline göre gerçek manadaki AK Parti omurgasında oynama tehlikesi bulunmaktadır.  

Seçim sandıkta değil, sandıktan önce toplumun beklentilerine cevap verme kabiliyetine göre kazanılır. Sandıkta çıkan sonuç sadece bu gerçeğin onayıdır. Seçimlerin sonuçları Türkiye’de siyasetin fetret dönemine girip girmeyeceğini gösterecektir.

Cuma’nın hayır üzerinize olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar