Ankara adayı yüzde 90 Soylu

Ankara adayı yüzde 90 Soylu

İktidara yakınlığı ile bilinen Habertürk yazarı Nagehan Alçı yerel seçimle ilgili kulisler paylaştı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Ankara büyükşehir belediye başkanlığı için öne çıktığını bildiren Alçı, AK Parti ve CHP'nin diğer büyükşehirlerdeki stratejisine dair ipuçları verdi.

Nagehan Alçı'nın bugün yayımlanan "Ankara adayı yüzde 90 Soylu" başlıklı yazısı şöyle devam ediyor:

31 Mart 2019 yerel seçimleri için isimlerin netleşmesi safhasına yaklaşıyoruz. Kulisler havada uçuşuyor. Hem AK Parti hem CHP cephesinde İstanbul, Ankara ve İzmir olası aday listeleri her gün güncelleniyor. Sağlam kaynaklarıma dayanarak size şu bilgileri vereyim:
Süleyman Soylu ismi İstanbul’dan ziyade Ankara için geçiyor. İstanbul iddialarına pek ihtimal vermiyorum. Ankara içinse çok kuvvetli şekilde geçiyor Soylu’nun ismi. Her ne kadar MHP lideri Devlet Bahçeli dün “İstanbul dışında her yerden aday çıkaracağız” dese de, süreç içinde Cumhur İttifakı’nın ortak Ankara adayının Soylu olacağı açıklanırsa da şaşırmam.

Ankara aslında her rengiyle sağ düşüncenin çok güçlü olduğu bir şehir. Düşünün, 2014 seçimlerinde ikisi de koyu sağcı olan iki aday yüzde 88 oranında oy almıştı. Süleyman Soylu’nun siyasi duruşu ve tavrı AK Parti tabanı dışında MHP hatta İYİ Parti tabanında da sempati uyandırıyor. Hatta kimi icraatları hükümete yakın medyada eleştirilirken bile MHP medyası Soylu’ya hep sahip çıktı.

Dediğim gibi MHP ve İYİ Parti tabanına da sıcak gelen dili onu başkent seçmeni bazında cazip kılıyor. Bu arada ona yakın çok önemli bir kaynaktan Soylu’nun giderek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olma fikrine daha sıcak yaklaştığını ve hatta bu sebeple kütüğünü Ankara’ya taşıdığını işittim. Yani bu adaylık olacak gibi gözüküyor.

***

CHP’nin adayı Mansur Yavaş mı?

Öte yandan CHP de Ankara için harıl harıl çalışıyor. Ben kısa zaman öncesine kadar Mansur Yavaş ismine kesin gözüyle bakıyordum ancak parti kulislerini yoklayınca işlerin değiştiğini görüyorum.

Yavaş’ın aday gösterilme olasılığı hala var, öte yandan 2016’da Mansur Bey’in partiden istifa etmesi, giderken kendine yakın isimleri de götürmesi ve 24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti’ye destek vermesi ciddi bir rahatsızlık yaratmış.

Fakat Süleyman Soylu gibi güçlü bir aday söz konusu olunca Kemal Bey’in kafasında ibre yeniden Yavaş’a dönebilir. Konuştuğum önemli bir CHP’li kaynak, “Süleyman Soylu ismiyle sadece Mansur Yavaş başa baş yarışabilir. O zaman İYİ Parti’nin de desteğini alırız yoksa yeniliriz” yorumunda bulundu.

***

Aziz Kocaoğlu’nun çekilmesi ne anlama geliyor?

Bu sorunun çok net bir yanıtı var: Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti içi iktidarının zaferi anlamına geliyor. Kocaoğlu, Muharrem İnce-Kılıçdaroğlu çekişmesinde İnce’nin safında yer almış, kamuoyuna yansımayan kapalı toplantılar yapmış ve imza sürecinde mevcut parti yönetimini çok rahatsız eden bir çalışma içinde olmuştu. Her ne kadar Kılıçdaroğlu’na yakın çevrede “İzmir’i iyi yönetemiyor, tabloyu o da gördü, zaten bu durumda aday olamazdı” dense de temel sebep İnce’ye yönelik faaliyet yürütmesinin yarattığı rahatsızlık gibi görünüyor.

“Onun yerine kim aday yapılacak” sorusunun henüz net bir karşılığı yok. Tuncay Özkan çok istekli ve İzmir’i yönetme hayalleriyle yanıp tutuşuyor. “İstanbul için Gürsel Tekin’in durumu ne ise İzmir için Tuncay Özkan’ın durumu da o” diye özetlenebilecek bir yaklaşım hakim yönetime. Yani aday yapılabilirler de, yapılmayabilirler de.

Fakat öte yandan özellikle İzmirli CHP’liler Tuncay Özkan’ın aday yapılmasını istemiyor. Özkan’ın mağduriyetine saygı duyduklarını ama hayatında hiç İzmir’de yaşamadığını ve İzmir’in ilçelerini bile tek seferde sayamayacak durumda olduğunu söylüyorlar. İzmir’i İzmir’de uzun süre yaşamış ve sokak sokak her sorununu bilen biri yönetsin istiyorlar.

Bu açıdan Gürsel Tekin ile Özkan’ı aynı kefeye koymak doğru değil bence. Tekin İstanbul’u sokak sokak bilen ve ömrünün büyük kısmını İstanbul’da geçirmiş bir insan. Özkan’a İzmir içinden gelen muhalefet sebebiyle İzmir için mevcut ilçe belediye başkanlarının içinden bir isim düşünülebileceği de söyleniyor. Bu kapsamda yönetim katında ismi en çok geçenlerden biri Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer.

***

CHP Sarıgül’ü Şişli’den aday gösterecek mi?

Mustafa Sarıgül yeniden Şişli’yi istiyor. Bunun için açık açık çalışmaya başladı. Bir video hazırlamış bile. Sarıgül CHP’den Şişli adayı olmasına kesinleşti gibi bakıyor ancak Kılıçdaroğlu’nun etrafı henüz bir netlik olmadığını söylüyor. Kemal Bey’in önseçim yapmak istediği ifade ediliyor.

Şişli, CHP’nin her halükarda cebinde olan bir ilçe, ancak önseçim yapılsa CHP kamuoyunda Sarıgül’ün çıkma şansı çok düşük, Kemal Bey önseçim diyorsa Sarıgül’ü düşünmüyor demektir. Son dönemde Kılıçdaroğlu’na hasmane tavırlarla saldıran kimi yazarlara Sarıgül’ün kendini övdüren yazılar yazdırtması da CHP yönetiminin hiç hoşuna gitmemiş. Fakat her halükarda gördüğüm kadarıyla Sarıgül bağımsız Şişli adayı olarak da şansını deneyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler