Anıl Akın yazdı: ÇOCUKLARIN BAYRAMI...23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

Anıl Akın yazdı: ÇOCUKLARIN BAYRAMI...23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

Anıl Akın yazdı: ÇOCUKLARIN BAYRAMI...23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

35 yaş üstü arkadaşlarıma soruyorum, hatırlıyor musunuz? Siz ilkokula giderken 23 Nisanlarda neler yaşardınız?

Benim anılarım canlandı yine. Günlerce süren hazırlıklar, yürüyüş antrenmanları, bando çalışmaları, folklor çalışmaları, şiir okumaları. Buz dağının üzerinde görünenler belki bunlardı. Ancak bir yandan sosyalleşme, özgüven kazanma, birlikte çalışma becerisi, coşku, sevinç gibi duyguların yaşanmasının ortamı sağlanıyordu. Belki de buz dağının daha da altlarında bugün tartışılan beka sorununun panzehri olan, bizi biz yapan millî bilinç kuşanmış kişiliğimizin temelleri atılıyordu.

Biz çocuktuk ve bayram kutlamaları için bir taraftan çalışıyor bir taraftan da yoruluyorduk. Heyecan ve coşkuyla dolu birkaç saat sonunda tören dağılır. Ama bizim bayramımız devam ederdi. Çünkü annem o gün ne istersem yapmama, ne istersem yememe izin verirdi. Ben herkes için bayramın böyle geçtiğini düşünürdüm, oysaki hiç de öyle değilmiş. Bazı aileler törenleri bile izlemezlermiş. Törenden çıkıp işe giden çocuklar varmış…

Ve bugünde hala aynı. Hala bazı çocuklar bayramın ne olduğunu, ne demek olduğunu bilmiyorlar. Çocukları bazı bürokratların koltuklarına birkaç dakikalığına oturtmak ritüelinin dışında daha yaratıcı ritüeller oluşturmalıyız.

Haydi, bayrağımızı göğsümüze asalım ve özgürlüğümüzün, ülkemizin, güzel günlerimizin, en önemlisi birbirimizin farkına varalım. Bu bayramlarda yüzler gülsün, çocukları kaymakam koltuğuna oturtup önceden ezberletilmiş metinler okutmak yerine çocuklar için hazırlanmış kampanyalar müjdelensin. Bu müjdeler elle tutulur gözle görülür olsun. Çocukların gelecek kaygısı yaşamayacağı, çocuk gelin ve çocuk işçiliği kavramının unutulduğu, yırtık ayakkabıyla okula gitmek zorunda olmayan, battaniyeden çanta yapmaya gerek duyulmayan bir geleceğin adımları müjdelensin. 23 Nisan tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir, ama tüm dünya gıpta ile Türk çocuklarına bakmalıdır. Çünkü Türk çocukları fiziki ve ahlaki gelişimini tamamlamış, eğitimde ve bilimde öncü olacak gençlerin bugünleri olmalıdır.

Tüm dünya çocuklarını muhatap kabul eden kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e saygı ve özlemimizi tazeleyerek tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tebrik ediyorum.

Kutlu olsun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler