"Amerika ve Rusya gizli anlaşma içinde"

"Amerika ve Rusya gizli anlaşma içinde"

"Rusya ve ABD'nin de birbirleri ile çatışmayarak gizli bir anlaşma içinde oldukları ortada"


Suriye'nin İdlib kentindeki teröristlerin temizlenmesi sorununun içinden bir türlü çıkılamıyor.

BM'nin Rusya'yı, Rusya'nın da İdlib'de bulunan radikal teröristler için Türkiye'yi sıkıştırdığını kaydeden Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi emekli Binbaşı Doç. Poyraz Gürson, "İdlib'de o kadar çok parametre var ki, bunların arasında hepsinden önemlisi ABD ve Rusya'nın üsleri. Suriye'nin geneline baktığınızda Rusya'nın 5, ABD'nin 27 üssü var. Böyle bir durumda Türkiye'nin elbette dikkatli olması gerekiyor. Ancak sadece Türkiye'nin değil birçok ülkenin de bu konuda Türkiye kadar dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle Avrupa ülkelerinin. Bir kere bir göç boyutu var, gelecek olan teröristler Avrupa'ya gidecekler. Avrupa için tehlike var" dedi.

Yeniçağ'dan Fatih Erboz'a konuşan Gürson, İdlib tablosunun bir başka boyutunun Doğu Akdeniz olduğunu belirterek, "yüm bunları düşünerek hareket etmek zorundasınız. Türkiye'nin yapacağı hamleler çok önemli. Unutmayalım Rusya ve ABD'nin de birbirleri ile çatışmayarak gizli bir anlaşma içinde oldukları ortada" diye konuştu.

İdlib'in her geçen gün farklı boyutlar kazandığını kaydeden Gürson, şunları kaydetti:

"ABD ve Rusya üslerini Suriye'ye yerleştirmiş. Ayrıca Doğu Akdeniz'de güç gösterisi yapıyorlar. Kıbrıs'ın etrafında yaşananlar ortada. Böyle bir durumda Türkiye ne yapacak? İdlib'de 12 gözlem noktamız var. Bu gözlem noktalarına olası bir saldırıda ne yapacağız? Rusya ve Suriye operasyonda kararlı görünüyor. Eğer operasyon yapılırsa nüfusu 3 milyona yaklaşmış olan İdlib'den Türkiye'ye bir göç gerçekleşecek ve bu gelenler, arasında özellikle Avrupa ülkelerini tehdit eden terörist unsurlar olacak. Bu konu hem İdlib noktasında, hem de Suriye genelinde birçok parametreyi bir arada düşünmeyi gerektiriyor."

Poyraz Gürson, gözlem noktalarından Rusya'nın dediği gibi ılımlı muhaliflerle teröristleri birbirinden ayıklamanın sadece Türkiye'nin işi olmadığını çünkü sadece Türkiye'nin güvenliğini ilgilendirmediğini bildirdi. Gürson, "Bu nedenle AB ordusundan bir birliği çağırıp onunla birlikte yapmaya başladığımız andan itibaren orada güvenliğimiz açısından net sonuç alabiliriz. Bölgede 60 bine yakın terörist var. ABD de zaten Avrupa'nın güvenliği için bir birliği hazır tutuyor. Sadece bizim değil, Avrupa'nın da güvenliği söz konusu" şeklinde konuştu. Poyraz Gürson, İdlib'de teröristleri muhaliflerden ayırma yönteminin tek başına yeterli olmayacağını ve bunun için Türkiye'nin kendi yanına Avrupa'yı çekmesi gerektiğini de aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya