AMERİKA GİDER, ARAP NATOSU KURULUR

 LEVENT DEMİR

 

Doğru soru: Amerika gerçekten bölgeden çekildi mi?

Uzun süre bölgede olanlara ‘vekalet savaşları’ dedik. Sonra ‘asıl’lar geldi. Ve o asıllar ordular kurdu, ‘garnizon devlet’ler kurdu. Sonra da bir sabah baktık ki, ‘biz çekiliyoruz’ dedi.

Trump, Ocak 2018’den beri farklı zamanlarda Suriye’den çekileceklerini ifade etmişti. Yani aslında Ocak 2018’den beri söylediklerine ters bir şey yapmadı.

Peki bu ne kadar mümkün?

Gelişmelere bakınca bölgede, Suriye’nin kuzeyinde, yani bizi ilgilendiren kısımda bulunan Amerikan askerleri, personelle birlikte 2000 civarında. Bunların 30 ile 90 gün içinde bölgeden çekilmesi çok zor bir hareket veya lojistik anlamda büyük bir problem değil.  Asker bugün gider, yarın gelir ki bunun örneklerini yıllar içinde birçok kez gördük

Asıl soru:

ABD’nin Suriye’den stratejik ve politik olarak çekilip çekilmeyeceği…

ABD gerçekten stratejik olarak bölgeden çekilecek mi?

Sanmıyorum.

ABD’nin, orada olmasının en büyük sebeplerinden biri Rusya’yı bölgede dengelemek ve Molla Mustafa Barzani’den beri kullanılan Kürt kartını başka bir yere, Rusya’ya, kaptırmamak. Ve tabi Suriye ile İran’ı herhangi bir noktada birleştirmemek.

Peki ABD bölgeden giderken, YPG/PYD/PKK bölgeden gidiyor mu?

Yıllardır burada eğitilmiş, yetmiş ile seksen bin arasında olduğu söylenen, önemli silahlarla donatılmış YPG/PYD/PKK’lıların olduğu bölge de bir yere gidiyor mu? Hayır.

Bu bölge Esad’ın eline geçiyor mu? Hayır. 

Peki bu bölge ÖSO’ya geçiyor mu? Hayır.

Güneydeki YPG ve PYD’lilerin bile buraya gelmesi olası… 

Peki şimdi ne olacak?

Türkiye, kendi ülkesinin ulusal güvenliğini tehdit eden, vatanı ve milleti için bir tehdit unsuru oluşturan ve bir beka sorunu yaratan YPG/PYD/PKK ve alfabedeki diğer harflerden oluşanların bölgede güçlenmesine müsaade etmeyeceği için bir müdahaleyi her zaman bir alternatif olarak gündeme getirdi.

ABD’nin bölgeden çıkması bu tehdidi ortadan kaldırıyor mu?

Mevcut şartlarda hayır.

Hatta ABD’nin buradan çıkması, bölgedeki grupları Esad ve Rusya’ya yakınlaştırıp bir müddet sonra YPG ve PYD’nin de Esad’la anlaşma yapmasına ve Rusya’ya daha çok yanaşmasına bile sebep verebilir.

Hatta son dakika gelişmelerine bakınca, Suudi Arabistan da devrede. Ve Suriye’de PKK ile Arap aşiretlerini bir araya getirmeye çalışıyor.  Yakında Arap Şii si ve Irak şii’si olarak bir bölünme olacağı  görülüyor.

Peki bu nasıl yapıştırılabilir?

Birleştirici adres acaba ARAP NOTO’su olabilir mi?

Uzun süre tartıştığımız ama gelişmelere bakıp son zamanda ciddiye almayıp gündemimizden düşürdüğümüz ARAP NATO’su hayırlı olsun diyebilir miyiz?

Bence diyebiliriz.

Amerika çekilse de , Arabistan Selman üzerinden mümkün.  Suriye- Irak ve bölgede etkisini ona devredecek Haşdi şabi de ikiye bölünüyor. Ve evriliyor. Bu arada ’mecburen’ kurulacak olan Arap Nato’suna destek vermekten başka çare kalıyor mu?  Çünkü herkes kendince varlık göstermek zorunda…

ARAP NATOSU hayırlı olsun.
 

NAM-I DİĞER : IRAK- ŞAM İSLAM DEVLETİ!


 

 

...!!!!

İlk tanıyacak olan Selman, Katar, Irak vay anam vay...!!!


 

   
   

Önceki ve Sonraki Yazılar