Doğan Satmış

Doğan Satmış

Amerika Amerika olalı böylesini görmedi

ABD Başkanı Donald Trump siyasete atılmaya karar verince ilişkisi olduğu kadınları susturmak için avukatı aracılığıyla binlerce dolar harcadı.

Ama bunu hep yalanladı. Her sorana, "Haberim yok" diye diye bugüne geldi.  Avukatları Trump adına binlerce dolar dağıttılar ve sanki onun hiç haberi yokmuş gibi davrandılar. Oysa parayı ödeyen bizzat kendisiydi. Ama kanıt yoktu Trump'ın bunu bildiğine ve onay verdiğine dair.

Taa ki, geçen hafta avukatının "Para pazarlığını kaydettiği bandı" açıklayana kadar.

Bantta ABD Başkanı avukatıyla konuşuyor. Avukatı, Trump'ın ilişkisi olan eski bir playboy güzeline para ödenmesini öneriyor. Trump da, "Nakit ver" diye talimat veriyor.  Malum ABD gibi gelişmiş ülkelerde nakit ödemeyi sadece uyuşturucu kaçakçıları ve mayfa mensupları yapar. Çünkü nakit para ödemesini izlemek zordur. Trump da bunu bildiği için açık açık "nakit öde" diyor.

Bu açığa çıkınca Trump çok zor durumda kaldı ve "Hangi avukat böyle bir şey yapar" diye bir de twit attı. Bu twit aslında suçunun da ikrarıydı.

Kısaca ABD Başkanı aslında bir rüşvetçi...

Peki Trump ne yaptı? Bu konuda kendisine soru sordu diye CNN'nin Beyaz Saray muhabiri Kaitlan Collins'e Beyaz Saray'da çalışmayı yasakladı.

Hıncını bir gazeteciden aldı yani.

Ama Trump'ın bu kararına, kendisini en çok destekleyen Fox TV bile karşı çıktı ve gazeteciye destek açıklaması yaptı

Aslında bu yaşananların ABD değil de başka bir ülkede yaşanmasına kimse itiraz etmez. 'Dünyada konjonktür böyle' der geçersiniz.

Ama ABD'nin farklı pozisyonu ve misyonu nedeniyle herkes şaşırıyor.

Amerika dolar sayesinde dünya ticaretini kontrol ediyor. Sosyal medya platformları Facebook, twitter, instagram ve teknoloji şirketleri google, apple sayesinde de "dünya kamuoyunu" kontrol ediyor.

Hemen herkesin sosyal medya hesapları ve tüm gizli bilgileri, fotoğrafları onların elinde.

Hemen herkesin cep telefonundaki bilgiler de onların elinde.

Bütün bilgilerimizi tutan bir ülkenin başında Trump gibi birinin oturması skandal tabii ki.

Amerikalılar da bu tuhaf durumun farkındalar.

Trump yüzünden bütün dünyanın kendilerinden soğuduğunu biliyorlar.

Zaten önümüzdeki bir kaç on yıl içinde Amerika'nın ticari liderliği de sona erecek. Çin ve Hindistan gümbür gümbür geliyor.

Cep telefonunda Güney Kore'nin Samsung'u, Iphone'u solladı. Iphone kullananlar bin pişman.

Ama ABD'yi sollama potansiyeline sahip, Çin, Hindistan, Rusya gibi ülkelerin de "demokrasi ve erdem standartları" maalesef düşük.

Yani bugüne kadar dünyaya insan hakları, demokrasi, basın özgürlüğü dersi veren ABD bu alanlarda geriledikçe, dünya da geriliyor.

Bu boşluğu dolduracak yetkin bir rakip de yok...

Önceki ve Sonraki Yazılar