AMAZON'UN EV İŞLERİNDE İNSANLARA YARDIMCI OLMAK AMACIYLA TASARLADIĞI İLK AKILLI EV ROBOTU ''AMAZON ASTRO'' TANITILDI

AMAZON'UN EV İŞLERİNDE İNSANLARA YARDIMCI OLMAK AMACIYLA TASARLADIĞI İLK AKILLI EV ROBOTU ''AMAZON ASTRO'' TANITILDI

Amazon Astro tanıtıldı. Ev işlerinde size yardımcı olmak amacıyla tasarlanan bu akıllı robot, kamerasıyla da güvenliği sağlıyor.

Amazon, bugün sanal ortamda düzenlediği 2021 etkinliğinde Astro isimli akıllı ev robotunu tanıttı. Ağustos ayında Elon Musk’ın Tesla AI Day’de görücüye çıkardığı insansı robottan farklı olarak; Astro, daha çok kullanıcılara ev işlerinde yardımcı olmayı amaçlıyor. Örneğin ocakta yemeğiniz varken dışarı çıktığınızı farz edin, ocağın altını kapatıp kapatmadığınızdan şüphe duyarsanız bu akıllı robota göndereceğiniz talimatla sizin için kontrol etmesini sağlayabiliyorsunuz.

Amazon Astro özellikleri

İşlemci

2x Qualcomm QCS605, 1x Qualcomm SDA660, Amazon AZ1 Neural Edge işlemci

Pil

Kutudan çıkan şarj cihazıyla 45 dakikada dolabilen Lityum-iyon pil

Kameralar

5 Megapiksel çerçeveli kamera
Yerden 106 cm’ye kadar uzayabilen 1080p 132° diyagonal görüş açısına sahip periskop kamera

Ekran

10.1 inç HD dokunmatik ekran, 1280×800 çözünürlük

Ağırlık

Astro: 9,35 kg
Şarj cihazı: 1,75 kg

Boyutlar

Astro: 424 mm x 250 mm x 440 mm
Şarj cihazı: 280 mm x 264 mm x 127 mm

Bağlantı

Çift bant 802.11a/b/g/n/ac, USB-C, Bluetooth

Büyük bir tekerleğin üzerine yerleştirilen ekran üzerinden kontrol edilen Astro, kullanıcıyla gözlerini kullanarak etkileşime geçebiliyor. Vereceğiniz sesli komutlar doğrultusunda çeşitli vücut hareketleri sergilemenin yanı sıra, eğlenceli aktiviteler de yapabiliyor. Örnek vermek gerekirse; Astro’dan beatbox yapmasını istediğiniz zaman kafasını sallayarak ritim tutuyor.

Amazon’un açıklamasına göre Astro’nun geliştirilmesindeki amaç: ağırlıklı olarak siz yokken evinizin güvenliğini kontrol etmeye yardımcı olmak. Kafa kısmına monte edilen genişletilebilir formda bir adet periskop kamerası sayesinde, evinizde neler olup bittiğini kolaçan edebiliyor. Mesela olağandışı bir hareket gerçekleştiğinde bunu algılayarak evin sahibine uyarı gönderiyor.

Robot herhangi bir insan gücüne ihtiyaç duymaksızın kendi başına odalar arası gezinebiliyor. Üstelik yoluna çıkan bir engeli de tespit edebiliyor ve onları atlayabiliyor, gerektiğinde de fren yapıyor. Amazon’un sesli asistanı Alexa ile uyumlu çalışan Astro, sizin için hatırlatıcı ayarlayıp dizi ve podcast açabilmenin yanı sıra; akıllı ev cihazlarınızı da uzaktan kontrol etmenizi sağlıyor.

Girilmesini istemediğiniz odaları Astro’dan muaf tutabilirsiniz

Amazon, tanıtım esnasında kullanıcıların kafasında oluşabilecek potansiyel gizlilik endişelerine de değindi. Eğer evinizde Astro’nun girmesini istemediğiniz bir bölge varsa, ilgili ayarlamaları yapıyorsunuz ve robot orayı kontrol etmiyor. Ayrıca ‘rahatsız etme’ modu da cihazın özellikleri arasında yer alıyor. Kameraları ve mikrofonları da tamamen devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Amazon Astro, 999 dolar (ülkemizdeki vergiler hariç 8.867,72 Türk Lirası) fiyat etiketiyle bu yıl içerisinde satışa çıkacak. Türkiye’ye gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler