ALTIN NEREYE? 

Altın’ın hızlı yükselişi sakinleşmiş gibi görünüyor. Küresel çapta iyice derinleşen volatilite, en geniş banttaki hareketini altın fiyatlarında gösterdi. Rusya’nın aşı açıklaması sonrası fiyatlarda hafif gerileme oldu. 

Salgın başlangıcından bu yana istikrarlı artış gösteren altın fiyatlarında ileriye dönük değerlendirmelere bir göz atalım. 

Daha önce altın fiyatlarının yükseliş trendinde olacağını pandemiden çok önce bu köşede yazmıştım. En altta eski yazıların linklerini bulabilirsiniz.

Altın’ın yükselişe geçeceğini bir veya iki yıl önce tahmin edenlerin dayanağı aşağıdaki etkenlerdi:

*Başkan Trump’ın seçilmesi ile birlikte başlayan gümrük savaşları ve buna karşı doların gücünü dengelemek adına G20 Merkez Bankalarının altın rezervlerini arttırmaya başlaması

*2008 küresel mali krizi sonrası bilanço büyüten FED ve AMB’nin bir türlü faizleri yükseltememesi

*Çözüme kavuşturulamayan Suriye, Libya ve K.Kore gibi bölgesel politik sorunların daha da derinleşmesi ve artan risk algısı.

*2000’li yıllara tek kutuplu olarak giren dünya düzeninin 2010’ların ortasından sonra Çin, AB ve Rusya ile çok kutuplu hale gelmesi. Bu da rezerv para birimi olan Amerikan Doları’nın bu yeni çok kutuplu dünyada etkisinin azalacağı beklentisi.

Yukarıdakiler öngörülebilen etkenler iken, 2020 yılına dünya hiç öngörülemeyen pandemi süreciyle başladı. 

Halihazırda artmış olan küresel risk algısı üstüne pandeminin yarattığı ekonomik şoklar ve Merkez Bankaları’nın karşılıksız para basma yarışı da eklenince altına hücum hızlandı. 

Bundan sonrası için altın fiyatları üzerinde tek bir öngörüde bulunmak olanaksızdır. Çünkü belirsizlik ortamı devam etmektedir. Ancak değişik senaryolar ve bunlara bağlı fiyat aralıkları düşünülebilir. 

Önümüzdeki bir veya iki yıl için şu anki senaryo analizlerimi aşağıdaki gibi özetliyorum: 

    1.    İşe yarar bir aşı bulunur, Trump yeniden başkan seçilir ve küresel ekonomi V toparlanması yaşar: Bu durum ABD ekonomisi açısından politika istikrarı ve küresel ekonomide işe yarar bir aşı ve tedavi ile hızlı toparlanma işaretlerine yol açar. Altın USD/ons fiyatı risk iştahının tepe noktaya ulaşması ve hızlı büyüme ile artan faizlerin eşlik ettiği bir ortamda 1,300-1,600 USD bandına düşer.
    2.    İşe yarar bir aşı bulunur, Trump yeniden başkan seçilir ancak uzun sürecek durağan bir küresel ekonomi oluşur: Bu durumda özellikle yavaşlayan büyümenin getireceği tedirginlik altın pozisyonlarının kısmen korunmasına neden olacaktır. Altın ons fiyatı 1,600-1,900 USD bandına geriler. 
    3.    İşe yarar bir aşı bulunur, Trump başkanlığa veda eder ve uzun sürecek durağan bir küresel ekonomi oluşur: Trump’ın başkanlığa veda etmesi ABD ekonomisinin istikrarsızlık dönemine girmesine neden olacaktır. Muhtemelen Demokratlar ilk iki yıl ciddi bir ekonomik darboğaz yaşatarak -suçu da Tump’a atarak-makro düzeltme politikaları uygulayacaktır. Bunun getireceği belirsizlik ortamı ve enflasyonist derinleşme riskleri nedeniyle altın 1,900-2,400 USD bandında yer alır.
    4.    Aşı ve tedavi bulunamaz, Trump başkanlığa veda eder ve küresel ucu açık kronik durağanlık başlar: Bu senaryodaki durum her açıdan risklerin, politik tansiyonun ve tam bir belirsizliğin ortaya çıkmasına neden olur. Altın ons fiyatı 2,500 ve üstü seviyelere koridor açar.

Sonuç olarak her gelişmenin anlık takip edilmesi gereken sıradışı bir dönemden geçiyoruz. Sonbahar’da pandeminin gidişatı ve ABD başkanlık seçimleri önemli dönemeçler olarak ortaya çıkıyor.

Ana etkenler yukarıdakiler olsa da çok daha fazla alt etkenlerin olduğunu da unutmamak gerekir. 

Altın’a olan talebin yerine geçeceği iddia edilen dijital para gibi enstrümanlara önümüzdeki kısa dönemde bel bağlamak akıllıca olmayabilir. 

Özellikle kripto paraların hala regülasyon ve miras konularında sorunlar yaşadığını düşünürsek güvenli liman arayışındaki ana oyuncuların dijital paralara şu ortamda gireceğini sanmak saflıktır. Tabi spekülatif hareketler her zaman olabilir. 

Son söz: Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Tavsiye edenleri de kendi analitik süzgecinizden geçirin. 

28.Ağustos.2019 tarihli yazı:
IN GOD WE TRUST - Berat Onur

21.Ağustos.2018 tarihli yazı:

Dolar’ın yazı, Altın’ın kışı - Berat Onur

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.