Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

Altılı Masa Baştan Yanlış Bir İşti... Öyle Olduğu da Anlaşıldı...

CHP yöneticileri diyordu ki, " artık su yön değiştirdi, halk AKP 'nin 20 yılı aşan iktidarından bıktı, AKP den kopuş ve Erdogan'in tek adam rejiminden kaçış Kilicdaroglu'na Köşk ( saray degil) , CHP 'ne ( koalisyon da olsa) iktidar yolunu açacak.
Söylenen buydu,en az 4-5 aydir geride bıraktığımız gunler bu sözlerle dolu olarak geçti.
Aynı sözleri benzer laflarla IYI P. de telaffuz etmekteydi.
Bu sözlerin konuşulduğu geçmiş bahis konusu dönemde CHP yöneticileri oylarının %30 u bulduğunu iddia ediyorlardı.( tek başına CHP oyunun)
Öte yanda İYİ P.'nin iyimser yöneticileri de oy oranlarının %20 lere dayandığını ifade etmekteydiler.
%30 lari bulan bir CHP ile %20 leri bulacağı iddia olunan IYI P.'nin yapacağı ortaklığın (ki,buna baştan beri " Millet ittifaki" denilmisti) parlamentoda %50 'yi bulacak bir çoğunluk elde etmesi ve c.baskanligi seçiminde de HDP oyları katkısıyla bu kesim adayının ilk turda %60 lari geçerek seçimi normal bir netice olacaktı.
Yaklaşık son 4-5 ayın iddiası bu yönde gelişmiş değil miydi?..Iddia buydu ama, hem CHP , hem IYI P. kurmayları bu sözleri söylüyor olsalar da bu işin gerçek olabileceğine hiç mi hiç inanmadılar.
İnanmadıkları için de , çareyi kendileri de BICARE varliklar olan ,siyasette varlık ve kimliklerini ispatlamamis, yüzde kaç oy alabilecekleri bilinmeyen dört parti ile yan yana durmayı ve enerjilerini bu yönde kullanmaya karar verdiler.Neticede DP, DEVA,GELECEK,SAADET ile oluşturdukları MASADAN medet ummak durumunda kaldılar.Is o hale geldi ki, CHP kendi omurgası üzerine bu partilere en az 30 mebus ( aslında 60 a yakın isim) çıkartacak bir formule imza attı; bu imkanı sunmak zorunda kaldi.
Bir siyasi partinin en az 30 ( üstünü hesap dışı bıraksak bile) mebus elde edebilmesi ( nereden baksanız) yüzde onlar civarı bir oy alması demektir. CHP'nin sırtına aldığı bu yük sonrasi oyları patlayacak mıdır,en azından kendi öz oyu üzerine sırtına bindirdikleri ( bu dört parti ) sandığa oylarını tasiyabilecekler midir, bunların sayesinde mesela CHP yöneticilerince iddia edilen "yüzde otuzu yakaladik" lafı doğru olsa neticeten CHP 14 Mayis'ta yüzde kirklari bulabilecek midir ?..İnşallah ben yanılırım ama, böyle bir sorunun cevabınin öteden beri müspet olmayacağına inanan bir kişiyim.
Öteden beri ve en baştan itibaren CHP ve IYI P. keşke bu altılı masa sevdası yerine enerjilerini CHP+IYI P. ortaklığına teksif etseler ve bu iki parti omurgasi üzerine kurulu MILLET ITTIFAKI olarak yol yuruseydiler , daha mı iyi olurdu?..
Bu sorunun cevabını zaman verecektir. 15 Mayıs sabahı sandıktan Kilicdaroglu ( buyuk ihtimal ile) c.baskani olarak çıkacaktır. Ancak, bu tabloda CHP+IYI P.+4 parti ve de HDP oyunun katılımı ile Kilicdaroglu'nun yüzde 60 in çok üzerinde bir oyla kazanması gerekmez mi?..AKP'nin ve MHP'nin minimize olacağı iddiası karşısında bu yuzdenin yüzde yetmisleri bulması beklenir...Peki durum bu mudur?
Hayır,hiç de öyle değildir.
Büyük ihtimalle ;
Kendilerine büyük imkan sunulan ve her biri ( kimi ondan öncede,kimi ona yakin,kimi üç,dört,beş kişi ile) Meclise taşınacak bu dört parti millet ittifakı sandığına kendilerine sunulan bu imkanın karşılığı bir oyu tasiyacaklar midir?.. ZOR...
Bu tabloya kızan CHP kendi oylarından kayba uğrayacak midir? MUHTEMEL...Bu işin CHP cephesi...
Yüzde yirmileri yakaladık diyen IYI P. cenahinda da durum bir başka farklı boyuttadir. Masadan kalkma hamlesi sonrasi işler oldukça tavsadi..."Yüzde yirmileri yakaladik" yönlü bir iddia haklı miydi, tartışılır.
Ancak, yanlıştan uzak durmak, iç çekişme ve sıkıntılardan siyrilabilmek ,doğru olan birkaç fırça darbesini varabilmek kaydıyla IYI P.'nin yüzde 17-18' leri bulabilmesi imkansiz bir durum gibi görünmüyordu.Ama yukarıda saydığımız olumsuzluklar maalesef bu Parti'nin yakasını bırakmadı. (Birbiri pesisira yanlışlar ,iç çekişme ve sıkıntılar hep dışarıya yansıdı.Dogru işler için şart dediğimiz "birkaç fırça darbesi" de vurulamadi.
Dolayısıyla millet ittifakı omurgasının en az CHP kadar önemli bir figür ve aktörü olan IYI P. de seçim yarisi kulvarina zedeli bir şekilde girmiş oldu.Yuzde yirmilerde telaffuz ettikleri oy oranı seviyesi hem anketlerde hem dillerde oldukça düşüş gösterdi.
Bu altılı masa oyalanmasi ve CHP ve IYI P.'nin enerjilerinin bu yönde harcanması yerine CHP+IYI P. ortaklığı üzerine kurulu MILLET ITTIFAKI yol ve tercihinin çok daha faydalı ve netice alıcı olabileceğine inanmaktaydim.Bugun de aynı kanaatten vazgeçmiş değilim.Zaten liste sonrasi yaşananlar,tepkiler,tartışmalar bu kanaatimde hakli olduğumu gösteriyor.Gorecegiz...
düşüş gösterdi.
15 Mayıs sabahı sandıktan Kiliçdaroglu çıkabilir. Bu büyük ihtimal gözüküyor.
Peki, Parlamento ne olur?
Ya da çalışmalar "nasıl bir parlamento?" sorusuna cevap aramak yönünde yogunlastiralabilmeliydi? Bu sorunun cevabinin çok da müspet olarak karşılaşmamış olduğu görülüyor. CHP+IYI P. nin diğerleri olmadan bir millet ittifakı listesi sunamamis olmaları yerinde olmadı.Hem CHP hem de IYI P. birlikte/ müştereken nasıl olur,ne yapar ederiz de cumhurdan oy çarparız hesabi yerine ( AKP ve MHP den cayacak oyları alma) kendi tabanlarindaki husursuzlari giderebilme enerjisi harcamak zorunda kalacaklar...Üstelik de millet ittifakına ne kadar fayda sağlayacağı ve oy getireceği belli olmayan bir macera yüzünden...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.