Alp Kırıkkanat: Küçük Kaza ama sonuçları büyük olabilir

Alp Kırıkkanat: Küçük Kaza ama sonuçları büyük olabilir

N Gazete yazarı Alp Kırıkkanat, Süveyş Kanalı'ndaki kazayı yorumladı.

Emekli deniz Albay ve özel bilimsel eğitim kurumları genel müdürü Alp Kırıkkanat, Süveyş Kanalındaki gemi kazasını yorumladı. İşte Kırıkkanat'ın gemi kazasıyla ilgili yorumlarından öne çıkan bölümler...

Küçük kaza ama sonuçları büyük olabilir.

N Gazete yazarı ve emekli deniz albay Alp Kırıkkanat, günlük zararın on milyar doları aşan ve petrol fiyatlarını bile şimdiden yüzde 4 atmasına neden gemi kazasıyla ilgili Duygu Demirdağ’ın sorularını yanıtladı.

Bir kanal geçiş talimatı, tüzüğü mutlaka vardır.

Montrö anlaşması kapsamında İstanbul boğazında da bir tüzüğümüz vardı. Süveyş kanalı'nda da vardır bu. Çin'den kalkıp Hollanda'ya giden bir konteynır gemisi. Kanallar genelde bir çanak gibidir. Zaten Mısırlı makamlar belirtmişler.

Bu geme 400 metre boyunda, 59 metre genişliğinde bir konteynır gemisi. 313 metrelik en dar alanda karaya saplandığı görülüyor geminin.

Kanallar bir çanak gibidir. Su üstündeki ve altındaki genişlik farklıdır. Geminin oturuş şekli de enteresan. Çapraz bir oturuş şekli var. Kum fırtınası sonucu. Bir rakam söyleyince kesin olması gerekir. Biz denizciler biraz garanticiyizdir.

Hiç kimseyi de suçlamamak lazımdır.

Baş tarafı kuzeydoğuya doğru bakıyor. Tam karaya oturmuş değil aslında. Gemi nasıl kurtulabilir? Yara almadığıysa gemi yükünün hafifletilmesi gerekiyor. Baş tarafının biraz yüzdürülmesi gerekiyor. Bu konteynerlerin başka bir gemiye transferi söz konusu olabilir. Ama nasıl kurtarılacak. Baş ve kıç tarafından başka gemilere transferi ile yükler kurtarılabilir. Aynı anda baştan kıçtan çekici römorkorlarla oynatılmaya çalışılacak. Haftalar sürer mi, bu zor. Bence sürmeyecek gibi görünüyor.

Neticede 244 bin tonajdan bahsediliyor. 44 Detveyt tondan bahsediliyor. Normal şartlarda bir hafta içinde çözülebilir gözüküyor. Hasarın derecesine göre de bu değişebilir.

Bunun maliyeti çok yüksek olacak. Binde 6 oranında üretici fiyatlarında artış olacak.

Petrol fiyatlarında artış oluyor.

Burada Rusya’nın artan varlığı var. Daha aşağıda Kızıldeniz’de Rusya’nın bir deniz üssü vardı. Kazadan önce buraya bir gemi gönderdi.

ABD ile Rusya arasında bir kurtarma rekabeti de görülebilir. Gemiler rotalarını değiştirecek. Rusya’nın kuzey rotaları adı altında bir projesi var. Kuzeyindeki bir takım adalarının imkanları gelişecek. Şanghay’dan gelen rotanın ön plana çıkarılmasını isteyebilirler. Çok küçük bir kaza gibi görülebilir ama çok büyük etkileri olabilir.

Geminin teknik özellikleri de önemli. Kendi olanakları da büyük bu geminin. Hasarının ne olduğunu bilmeden kaç günde yüzdürülebileceği konusunda bir çıkarım yapamıyorum.

Dışişleri bakanlığının bir teklifi olmuştu. Nenehatun gemimizi gönderelim diye. Bunlardan da faydalanılabilir diyorum. Ama gerek kalmaz diye düşünüyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler