AKP'li Kurtulmuş'tan normalleşme açıklaması: Süreci İsrail belirleyecek

AKP'li Kurtulmuş'tan normalleşme açıklaması: Süreci İsrail belirleyecek

AKP'li Numan Kurtulmuş'tan, Esad ve Siyonist İsrail'le normalleşmeye dair açıklama geldi. Kurtulmuş, "Herkes aklına geleni söyleyemez. Süreci tayin edecek İsrail tarafı" dedi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Siyonist İsrail'le normalleşme konusunda açıklamada bulundu.

Esad ile görüşme konusunda, "Bu bir devlet meselesidir. Bu konuyla ilgili her aklına gelen her istediği şeyi söylemez" diyen AKP'li Kurtulmuş Siyonist İsrail konusunda ise, "Kudüs ve Mescid-i Aksa bizim Türk milleti olarak kırmızı çizgimizdir. Bundan sonra normalleşme sürecinin, nasıl normalleşeceğini tayin edecek, tespit edecek olan taraf İsrail'dir" dedi.

Tokat'ta bir etkinlikte basın mensupları ile bir araya gelen Kurtulmuş şunları söyledi:

"Somut bir şekilde ortaya konulabilmesi için Türkiye başından beri görüşlerini ifade etmeye çalışıyor. Burada tabii bu bir devlet meselesidir. Bu da orta, ortalık yerde konuşulmaz. Bu konuyla ilgili her aklına gelen her istediği şeyi söylemez. Söylememesi gerekir. İki komşu ülkenin birbirine düşman dahi olsa istihbarat örgütlerinin birbirleriyle görüşmemesi düşünülemez. Kaldı ki dediğim gibi biz Suriye halkıyla kardeş bir milletiz. Bu sorunun ortadan kaldırılması için objektif çözümler üzerinde duruyoruz. En başında da biz orada ne diyoruz somut olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Yani Suriye'nin bir terör devleti oluşturulmasına Türkiye müsaade etmez. Bu Türkiye'nin hayrına olduğu gibi Suriye'nin de Irak'ın da İran'ın da hayrı vardır. Dolayısıyla burada Suriye'de toprak bütünlüğünün temin edilmesi en temel teklifimizdir.

Kudüs ve Mescid-i Aksa bizim Türk milleti olarak kırmızı çizgimizdir. Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın mahremiyetini ortadan kaldıracak hiçbir konunun Türkiye tarafından, aziz milletimiz tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Tabii ki bölgedeki sorunların çözülmesi, aşılması ve bu anlamda aradaki sorunların ortadan kaldırılması bizim de talebimizdir. Ama bundan sonra normalleşme sürecinin, nasıl normalleşeceğini tayin edecek, tespit edecek olan taraf İsrail'dir, İsrail hükümetidir. Ve İsrail hükümeti bu süreçte atacağı adımlarla gerçekten bölgede barıştan, bölgede normalleşmeden orada insan haklarına saygıdan, Birleşmiş Milletler kararlarına saygıdan yana olup olmadığını ortaya koyacak olan taraftır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler