AKM'yi de Fettah Tamince'nin şirketi Sembol İnşaat yapacak

AKM'yi de Fettah Tamince'nin şirketi Sembol İnşaat yapacak

Atatürk Kültür Merkezi'ni İstanbul Kongre Merkezi'nin inşaatının üstlenen Fettah Tamince'nin şirketi Sembol İnşaat yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Meydanı’nda düzenlenen Atatürk Kültür Merkezi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bugün Türkiye’nin sanat ve kültür hayatında çığır açacak, önemli bir adımı attıklarını belirtti.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatını ise Sembol İnşaat, Yeni Yapı İnşaat A.Ş. ile birlikte yapacak.

Sembol İnşaat'tan yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz Aralık ayında TOKİ tarfından gönderilen ihale davetine katılan Sembol İnşaat – Yeni Yapı İş Ortaklığı, ihaleye katılan 9 inşaat şirketi arasından en iyi teklifi vererek Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaatının ihalesini aldıklarını açıkladılar. Ancak rakam konusunda bir açıklama yapılmadı.  Yeni Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Naci Topsakal, Hürriyet gazetesinden Vahap Munyar’a, "Yeni AKM’yi Fettah Tamince’nin Sembol İnşaat’ıyla birlikte yapacağız. İhalenin ilk aşamasını 860 milyon lira bedelle üstlendik" dedi.  

Opera Salonu’nun Küre Şeklindeki Etkileyici Dış Kabuğu Meydan’dan hissediliyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Yapı Başkanı Topsakal (soldan üçüncü) ve Sembol İnşaat Başkanı Tamince (solda) ile fiyat pazarlığı yaptı. Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi Projesi'nin açılış tarihinin 24 aydan 20 aya düşürüldüğünü, yatırım bedelinin de 860 milyon liradan 850 milyon liraya indirildiğini söyledi.

CANLI YAYINDA PAZARLIK

Erdoğan konuşmasının ardından, Atatürk Kültür Merkezi’nin eski mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu’nu, proje çizerlerini, Yeni Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Naci Topsakal ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’ye sahneye çağırdı. Erdoğan Topsakal ve Tamimce’ye, “Parayla ilgili sen mi konuşacaksın, sen mi?” diye sordu.

Topsakal’ın “Cumhurbaşkanım para konusunda sıkıntımız zaten var. Belki bir zaman konuşuruz” sözleri üzerine Erdoğan’ın “Yap yap” karşılığını verdi. Topsakal “Ciddi bir şekilde etkilendik, TOKİ bizi perişan etti, Ömer Bey’i perişan etti” derken, Erdoğan ise “Numarayı bırak” ifadesini kullandı.

Daha sonra, AKM’nin açılış tarihi ve bedeliyle ilgili canlı yayında oylama yapan Erdoğan, projenin açılış tarihi 24 aydan 20 aya indirdi. Maliyet ise 860 milyon TL yerine 850 milyon TL olarak belirlendi.

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan ve toplam 95.600 metrekarelik inşaat alanına sahip olan Atatürk Kültür Merkezi iki bölüm olarak ele alınıyor. İlk bölümde eski AKM’nin olduğu lokasyonda, dış kabuğu- çatısı, kırmızı renkli bir küreyi andıran ve binanın şeffaflaşan dış cephesi vasıtasıyla Taksim Meydanı’ndan görülebilen Opera Sahnesi, ikinci bölümün bütününde ise, eski otopark alanına kadar uzayan alanda; Tiyatro salonu, sergi salonları, prova odaları, toplantı odaları, fuayeler, bilet satış ofisleri, cafe-restauranlar vb yer almakta. 

Eski AKM’nin ölçek, kütle ve cephe tasarımı korunuyor

Eski AKM’nin bulunduğu yerde etkin bir biçimde konumlandırılan ve halkın yoğun olarak kullanabileceği koşulları sağlayan ek yapılarıyla, dünyanın en büyük ve yüksek nitelikli, kültür-sanat merkezlerinden birini oluşturmak amacıyla tasarlanan proje ile Taksim Meydanı’na sembol bir proje kazandırılması amaçlanıyor. Eski AKM’nin ölçeği, kütlesi ve cephe tasarımının korunmasının yanı sıra orjinal seramik tasarımlarının modern yorumlarıyla ele alındığı binada, malzeme tercihlerinde eskiye sadık olunması, Sadi Diren duvarının korunması, merdiven ve korkuluk gibi detayların yeni projeye aktarılması, ortak hafızanın tazelenmesinde önemli mimari araçlar olarak benimseniyor. 

Atatürk Kültür Merkezi inşaatına çok yakın bir zamanda başlayacak olan Sembol İnşaat bugüne kadar; 500 bin metrekaresi Türkiye’de olmak üzere, Kazakistan, Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya’da, toplam inşaat alanı 2 milyon metrekareyi aşan beş yıldızlı otel ve tatil köyü projeleri, alışveriş ve eğlence merkezleri, spor salonları, kültürel ve eğitimsel şehir simgeleri, iş ve medya kuleleri, kongre ve konferans merkezleri ve diğer çok amaçlı projeleri tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler