AĞAÇ VE ÖNEMİ…

Ağaç, genel olarak meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bir bitki türüdür.  

Toprağa düşen tohumdan, önce fide meydana gelir. Fide bir yıl sonra fidan hâlini alır. Hücrelerinin çoğalmasıyla dal ve yapraklar, gövde ve kök olarak üç parçadan ibaret bir ağacın küçük bir modeli oluşur. Her yıl ağacın dallarında ve köklerinde yeni sürgünler çıkarken, gövdede de bir tane yıllık halka meydana gelir. 

Günümüzde sayıları günden güne azalan ağaçların önemi dünyamız için oldukça önemlidir. Ama ağaç kavramı çok alışılmış ve doğamızın bir parçası olduğu için ağaçlar zaman zaman unutulabiliyor, çoğalmalarına katkı sağlamak yerine, yetişmeleri uzun yıllar almış olan ağaçların yaşam ortamları eften püften bahanelerle bilinçsizce katlediliyor...

Ağaçlar, erozyonu önler, serinlemeyi sağlar, havayı temizler, insanları ultraviyole ışınlardan korurlar. Cilt için en büyük tehditlerden bir tanesi ultraviyole ışınlarıdır. Yapılan araştırmalar, insanların ağaçlar sayesinde ultraviyole ışınlara maruz kalma oranını yüzde elli azalttığını göstermektedir. 

Dünyadaki kentleşme göz önüne alındığında, ağaçlar dünyamız için oldukça büyük öneme sahiptir. Havayı kirleten ozon, sülfür dioksit, nitrojen dioksit, amonyak gibi zararlı gazların birçoğunu yaprak ve kabukları ile filtrelerler. 

Aldıkları suyu, daha fazlasıyla geri verirler. Ağaç gölgesinin bir diğer yararı, buharlaşmayı büyük ölçüde azaltarak su tasarrufu yapmasıdır. 

Ağaçlar bütün evren için gıda kaynağıdır. Dikilen tek bir meyve ağacı bile yılda onlarca kilo meyve üretmektedir. Bu meyvelerden sadece insanlar değil, insanların dışında birçok hayvan için gıda deposu niteliği taşımaktadır.  

Ağaçlar sağlık sağlarlar. Yapılan araştırmalara göre, ağaçlarla temas halinde olanlar hızlı bir şekilde iyileşiyor ve dikkat eksikliği gibi durumlarda ağaçlarla temas etmek belirtileri azaltıyor.  

Bunun yanında, dünyada hiçbir insanoğlu oksijen olmadan yaşayamayacağı için ve oksijen üretimi için de doğaya ve ağaçlara olan ihtiyacı şüphesiz sonsuzdur. Ağaçlar insanların yaşaması bakımından birinci derece öneme sahiptir. Ağaçlar insanlara nefes alması için gereken oksijeni üretir. Ayrıca ağaçlar en çok bilinen sera gazı olan karbondioksiti emip, içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakırlar. 

Ağaçlar, bu işlevlerini yerine getirirken, çevrelerindeki canlı ve cansız bütün varlıklarla karşılıklı birebir ilişki ve etkileşim içindedirler. Bu yüzden içinde bulundukları eko sistemler için vazgeçilmez elemandırlar. Ağaçların yok olması, yaşama ortamının bozulması ve iklimin olumsuz etkilenmesi ve devamında yaşam zincirinin kopması sonucunda, tüm yaşamın yok olması anlamına gelir. 

Ağaçların dünyamız için ne kadar önemli oldukları acilen hatırlanması gerekir. Aksi takdirde çok geç olabilir. 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum