Adnan Kahveci ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı

Adnan Kahveci ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı

Kartal Belediyesi ve Köprübaşı Kültür ve Yardımlaşma Derneği, eski Gümrük ve Maliye Bakanı Adnan Kahveci’yi ölümünün 26’ncı yılında kabri başında düzenlenen törenle andı.

1993 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu kızı ve eşiyle birlikte hayatını kaybeden eski Gümrük ve Maliye Bakanı Adnan Kahveci, vefatının 26'ncı yılında Yakacık Mezarlığındaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine AKP İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ile birlikte siyasi partilerin ilçe belediye başkan adayları, Adnan Kahveci'nin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan anma programında Adnan Kahveci için Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

“Adnan Kahveci bence Cumhuriyetin özel bir simgesidir”

Adnan Kahveci’yi anma programında konuşan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, “Bu ülkede nüfusumuz 82 milyon vatansever var. Bu ülkeye böyle bakarsanız, sorunu çözmüşsünüz demektir. İnsanlar birleşirse bu ülkenin gücü artacaktır. Bu manada Adnan Kahveci gibi devlet adamlarının bizi böyle bir anlarda birleştirir, buluşturur ve aynı cümleleri kurmamıza yardımcı olur. Aynı yürekte, aynı hissiyatta buluşmamıza yardımcı olur. Adnan Kahveci bence cumhuriyetin özel bir simgesidir. Bize de aynen Adnan Kahveci gibi dürüst, çalışkan ve hizmet yapmaya bizi nasip etsin. Her zaman insanları birleştiren dili dilimizden düşürmesin. Ayrıştıran, ötekileştiren, kutuplaştıran hatta insanların maneviyatını, duygularını bu ülkeye bağlılığını ölçebilen dilden bizi uzak tutsun. Bu olduğu zaman gerisini başarırız. Bence bugünün özeti budur. Adnan Kahveci bizi buluşturmuştur. Umut ediyorum siyasetin dili çirkinlikten uzak, birbirimizin inancını, milli duygularını inancını ölçmeye değil de bu ülkenin ihtiyacı olan hizmeti yapma yarışını bize nasip eylesin” dedi.

 

Adnan Kahveci Kimdir?

Adnan Kahveci, 1949 yılında Trabzon'un Köprübaşı ilçesi Beşköy beldesi Yılmazlar köyünde doğdu. İlk ve orta okulu eğitimini köyünde okudu. TÜBİTAK bursuyla Liseye İstanbul Kabataş Lisesinde devam etti ve 1966 yılında dönem birincisi olarak mezun oldu. Üniversite sınavını da 180 sorunun tamamına doğru cevap vererek birincilikle kazandı ve İstanbul Fen Fakültesinde başlayan Üniversite hayatı, Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla eğitimine ABD'de Indiana'daki Purdue Üniversitesinde devam etti. Buradan 4 yıllık okulu 2,5 yılda bitirerek elektrik mühendisi olarak mezun oldu. ABD'de öğrencilik yıllarında, okul yemekhanesinde çalıştı, bulaşıkçılık hatta öğrenci yurdunda aşçılık yaptı. Missouri Üniversitesi'nde doktora yaptı. 1975 yılında Missouri Üniversitesi'nde bir süre asistan profesör olarak çalışmalarına devam etti.

1976'da askerlik için ve geçici olarak Türkiye'ye dönen Adnan Kahveci, Türkiye'de kalmaya karar verince İstanbul'a, Kartal'a yerleşiyor ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlıyor.

Daha önce Amerika'da bir gezide tanıştığı dönemin TPAO Genel Müdürü Korkut Özal, 1977 yılında İkinci MC Hükümetinde İçişleri Bakanı olunca, Kahveci'yi, İçişleri Bakanlığı Teknik Danışmanlığında görevlendiriyor. Bakanlığın ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgisayara geçiş çalışmalarını başlatan Kahveci'nin hayat yolu bu şekilde Özal'larla birleşti. Danışmanlık göreviyle beraber siyasi hayata da adım atmış olur ve 12 Eylül’den sonra Turgut Özal'a Başbakan danışmanı olarak atandı. 1983 yılında Anavatan Partisi'nin 37 kurucusundan birisi ve ilk Genel Başkan Yardımcısı oldu. 1987 yılında İstanbul'dan milletvekili seçildi, 18. ve 19. Dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı. Adnan Kahveci, genç yaşta yaptığı siyasi çalışmalar, dürüst kişiliği ve idealleri ile kısa zamanda adından söz ettirdi.

1987 yılında DPT ( Devlet Planlama Teşkilatı) ve Hazineden sorumlu Devlet Bakanı oldu. Dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından 1988 yılında Maliye Bakanlığı görevine getirildi. daha sonra yine dönemin başbakanı Yıldırım Akbulut tarafından 1990'da Maliye Bakanlığı görevine getirildi.

Ülkemizde şu ana kadar hazırlanan ve devletin kasasında bulunan 3 Kürt Sorunu Raporundan birisi de ona aittir. 1992 Mayıs’ında Hazırladığı Kürt Sorunu Raporu Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a verildi. Kahveci, KDV'yi hesaplayan akıllı mini yazar kasa geliştirmiş ve bunun patentini de almıştı.

Adnan Kahveci'nin yeni yapılan otoban yolda ters yola girerek kaza yapması, çeşitli şüphelerin ortaya atılmasına sebep oldu. Kazaya otoyolda gerekli işaretlemeyi yapmayarak neden oldugu gerekçesiyle yargılanan ve kusurlu bulunan müteahhit, daha sonra çıkan aftan yararlanarak kurtulmuştur.

5 Şubat 1993 yılında eşi ve iki çocuğu ile birlikte Bolu-Gerede yakınlarında trafik kazası geçiren Adnan Kahveci ve eşi Fusün Kahveci olay anında hayatlarını kaybederken, 17 yaşındaki çocukları Aslıhan Kahveci 10 gün sonra vefat etti. Kazadan yaralı kurtulan sadece 10 yaşındaki oğlu Cihan Kahveci idi. Adnan Kahveci ailesinden geriye Mehmet Kahveci ve kardeşi Cihan Kahveci kaldı.

Öldükten sonra ismi sokaklarda, caddelerde, parklarda,okullarda yaşadı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler