ABD'den çarpıcı Erdoğan analizi: Daha fazla sürdüremeyecek

ABD'den çarpıcı Erdoğan analizi: Daha fazla sürdüremeyecek

ABD merkezli Bloomberg'ten çarpıcı Erdoğan analizi geldi. Gazete Rusya-Ukrayna savaşında Erdoğan'ın daha fazla tarafsızlık imajını sürdüremeyeceğini öne sürdü.

ABD merkezli ekonomi gazetesi Bloomberg, çarpıcı bir analize imza attı. Gazetede yer alan analiz yazısında, Türkiye'nin savaşın başından bu yana parlatmaya çalıştığı 'tarafsızlık' imajının daha fazla sürdürülemeyebileceği ifade edildi.

Bloomberg’in analizine göre savaşın devam etmesi Türkiye’nin bu pozisyonunu zora sokuyor. 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal eden Rusya'ya karşı Batılı ülkeler yaptırımlara başlarken, Türkiye sadece Birleşmiş Milletler kararlarına uyacağını açıklamıştı. Bir yandan Türkiye, Ukrayna’ya silahlı insansız hava araçlarını satmaya devam ederken diğer yandan Rus sermayesinin ülkeye gelmesine de sıcak bakıyordu.

Rusya'nın işgaline karşı sert eleştirilerden kaçan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belarus’tan sonra Türkiye’ye taşınan Rusya-Ukrayna görüşmelerinde ‘tarafsızlık’ imajını sanıldığı kadar uzun sürmeyecek.

Erdoğan’ın savaşın başındaki hesabı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le dostluğunu Batı’yla bir koz olarak kullanması üzerineydi. Erdoğan bu yolla ‘iletişim’ için aracı olabilir belki de ABD’yle S-400 gibi sorunlu meseleleri de çözebilirdi.

İktidar ayrıca Ukrayna’da Ruslara karşı Türk askeri insansız hava araçlarının kullanılmasının, ‘işgalci’ Rusların yanında yer aldığı imajını kırabileceğini düşündü. NATO’ya silah ambargosunu sona erdirmesi çağrısında bulundu. ABD ve ittifakın diğer üyeleri bu konuda sessiz kaldılar çünkü Türkiye, Batı’nın uzlaşısına katılmış değil.

Analize göre Almanya’nın Rusya’ya karşı ‘pasifist’ duruşunu terk ettiği, İsviçre’nin bile yaptırımlara katıldığı bir ortamda Türkiye’nin Rus zenginlere kapısını açması Ankara için iyi bir görüntü değil.

Diğer yandan analizde Rusya’nın Türkiye’deki nükleer santral projesinin de yaptırımlar nedeniyle zora girdiğine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler