ABD'de rüşvet soruşturması: Türkiye'nin de adı geçiyor

ABD'de rüşvet soruşturması: Türkiye'nin de adı geçiyor

Oracle Corp'un Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan'daki birimlerinin yabancı yetkililere rüşvet verdiğine dair açılan soruşturmada anlaşma sağlamak için yaklaşık 23 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı

SEC, ABD merkezli teknoloji şirketi Oracle Corp'un Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan'daki birimlerinin yabancı yetkililere rüşvet verdiğine dair açılan soruşturmada anlaşma sağlamak için yaklaşık 23 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ABD merkezli teknoloji şirketi Oracle Corp'un Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hindistan'daki birimlerinin yabancı yetkililere rüşvet verdiğine dair açılan soruşturmada anlaşma sağlamak için yaklaşık 23 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı.
Soruşturma raporunda, bazı rüşvet olaylarının mevcut olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun teknoloji danışmanlığını yapan, o dönem Oracle Türkiye'nin Genel Müdürü olan Filiz Doğan'ın bilgisi dahilinde gerçekleştiği ifade edildi.

SEC, Türkiye ve BAE'deki birimlerin ayrıca yabancı yetkililere Oracle'ın politikalarını ihlal ederek teknoloji konferanslarına katılması için rüşvet verdiğini belirtti. SEC Oracle'ın Türkiye birimindeki çalışanların ayrıca, yetkililerin ailelerinin de konferanslarda kendilerine eşlik etmesi ya da California'da tatil yapması için bazı fonları kullandığını belirtti.

Oracle, davanın çözülmesi için SEC'in yaklaşık 23 milyon dolar olarak belirlediği tutarı ödeyecek. Bu dava SEC'in Oracle'a rüşvet karşıtı yasaları ihlali kapsamında açtığı ikinci dava oldu.

İmamoğlu'nun danışmanın da konu oldu
Soruşturma ile ilgili raporların bir bölümünde Oracle Türkiye'nin 2018'in Mart ayında '112 Acil Servisi' için İçişleri Bakanlığı ile işbirliği yaptığı; Oracle'ın şirketin Türkiye Genel Müdürü'nün bilgisi dahilinde ilgili İçişleri Bakanlığı yetkililerini 'uygunsuz biçimde etkilemek için' California'ya bir tatile götürdüğü belirtildi. Ziyaretin amacının İçişleri Bakanlığı yetkililerini California'da Oracle merkezinde bir üst düzey şirket yöneticisiyle görüştürmek olduğu belirtildi. Bu ziyarette rüşvet yoluyla elde edilen gelirlerin kullanıldığının düşünüldüğü belirtildi.

Raporda Filiz Doğan'ın adı doğrudan telaffuz edilmedi ancak, soruşturma dönemindeki görevi söz konusu edilerek tarif edildi. Soruşturmanın ilgili bölümünün odaklandığı tarihlerden olan 2018'in Mart ayında Oracle Türkiye'nin Genel Müdürlüğü'nü, hâlen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun teknoloji danışmanlığını yapan Filiz Doğan yürütüyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler