ABD'DE GÜLEN BOMBASI PATLADI

ABD'DE GÜLEN BOMBASI PATLADI

ABD'nin saygın kanallarından NBC News'in Trump yönetiminin Gülen'in Türkiye'ye iadesi ile ilgili yasal çalışmaların tamamlanması ile ilgili talimat verdiği iddiası bir anda gündemi sarstı.ABD Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili jetb hızı ile açıklama yapt

ABD'nin saygın kanallarından NBC News'in verdiğii "Beyaz Saray'ın Fethullah Gülen'i gerekirse Türkiye'ye iade ederek ülkeden uzaklaştırmanın yollarını aradığı" haberi bir anda ABD gündemine bomba gibi düşerken konu hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da jet hızı ile açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı,Gülen'in iadesi konusunda herhangi bir görüşmenin yapılmadığını" bildirdiler...

NBC News Gülen'in iadesi ile ilgili iddiasını 2 üst düzey ABD yetkilisine ve Beyaz Saray'ın bu talebinden haberdar olan 2 kişiye dayandırdı.

NBC News'in haberinde  "ABD yönetimi Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yatıştırmak ve Suudi Arabistan hükümeti üzerindeki baskıyı da hafifletmek istiyor" dendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Kaşıkçı Cinayeti ve Gülen konusunun birbirinden ayrı tutulması gerektiği vurgusu dikkat çekti.

NBC News'a konuşan kaynaklar bürokrasideki deneyimli bazı yetkililerin Beyaz Saray'ın taleplerine direndiklerini öne sürdü.

Öte yandan Gülen'in ABD'deki vakfından da konu ile ilgili açıklama gecikmedi...

NBC'nin haberi üzerine açıklama yapan Gülen yapılanmasının ABD merkezli vakfı Alliance for Shared Values, Türk hükümetini 'Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini yasadışı talepleri için pazarlık kozu olarak kullanmakla' suçladı.

Konu ile ilgili olarak Gülen'in avukatı yorum yapmayı redderken bir Türk yetkili ise T"ürkiye hükümetinin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kaygılarını Gülen'in iade davasıyla ilişkilendirmediklerini söyledi. Yetkili, "İkisi arasında kesinlikle bir bağ görmüyoruz. Gülen'in iadesi konusunda ABD tarafının harekete geçtiğini görmek istiyoruz. Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturmamıza da devam edeceğiz" dedi

Vakfın açıklamasında, Türkiye'nin 'Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olduğu iddialarına ilişkin geçerli kanıtları ABD'ye sunmakta başarısız olduğu' belirtildi ve "Gülen'i Türkiye'ye göndermek ölümüne neden olur. ABD hükümetinin yargı sürecinin işleyebilmesi için yasaları ve anlaşmalarının tüm koşullarına bağlı kalmasını umuyor ve bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler