Doğan Satmış

Doğan Satmış

2019’un yeni trendleri ve gençlere yeni iş olanakları

Size bu hafta, Dünyanın en büyük reklam ve pazarlama şirketi WPP’nin Türkiye Başkanı Demet İkiler twitleyince haberdar olduğum bir raporu anlatacağım. 

Rapor JWT yani  J. Walter Thompson Intelligence adlı ajans tarafından hazırlanmış. WPP’nin bir şirketi olan JWT’nin “İnovasyon ekibi” Zamanın Ruhu’na bağlı olarak küresel trendleri belirlemek için bu araştırmayı yapmış.  Sonra da “2019’de Gelecek 100” adını verdikleri raporu yazmış. 

“2019’de Gelecek 100” adını taşıyan rapor gelişen trendleri gözler önüne seriyor. Bu rapora bakınca, geleceğin iş alternatifleri de ortaya çıkıyor. Gençler bu raporu, gelecekte hayata geçirecekleri start-up’ları için bir el kitabı olarak değerlendirebilirler. 

Raporda kültür, teknoloji, yenilikler, turizm, markalar, yiyecek-içecek, güzellik, perakende, lüks, sağlık ve life-style ile ilgili tahminler var. 100 tahmini bir yazıya sığdırmak mümkün değil. İsteyen raporun tümüne göz atabilir.
İşte 2019 yılında hayatımızı etkileyecek yenilikler:

Xennial politikacılar: 70’lerin sonunda, 80’lerin başında doğan yeni nesle “Xennial” nesil deniyor. Bu nesilden çıkan yeni politikacılar çok sıradışı artık. Örneğin Amerika’da yeni milletvekili Alexandria Ocasio Cortez...  Henüz 28 yaşında ve seçildiği günden beri, her yaptığı olay oldu. Çok daha taze bir örnek Ukrayna’dan. Sıradan bir komedyen olan 1978 doğumlu Volodymyr Zelensky hem de oyların yüzde 73’ünü alarak başkan seçildi. Tabii listeye Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u da almak lazım.

Hırslı anneler: Annelik artık bir markaya dönüşüyor. Fotomodellerden, komedyenlere, etkili insanlara kadar her yerde anne olan kadınlar var. Eskisi gibi geride durmuyorlar, öne çıkıyorlar. Bizde de pek çok örneği var.

Erkeklere yeni çerçeve: Erkeklik eski maskülen tarzını kaybediyor. En başta giyimde ortaya çıkan bir üniseks tarz gittikçe daha ağır basıyor. Erkekler daha dar ve vücuda yapışan giysiler tercih ediyor. Cinsi öne çıkarmaktan çok cinsiyetsizliği öne çıkaran tarz hakim olmaya başlıyor. İsterseniz, siz de Nişantaşı’nda gençlerin kıyafetlerine şöyle bir göz atın.

Sinemalar savaşı: Sinema tartışması bizde de çok konu olmuştu malum. Amerika’da buna bir çözüm bulmuşlar. AMC adlı bir sinema zinciri 19.95 dolara ayda 3 film seyretme uygulaması getirmiş. Bizde de örneğin 20 liraya ayda 3 film seyret denilse, çok iş yapacağından emin olabilirsiniz. Sinemalar da boş seans geçirmez.

Müzeler: Bildiğiniz klasik müzeleri unutun. Sanatçılar ve küratörler, çok daha yoğun ve etkileyici müzeler oluşturmaya çalışıyorlar. Ve bunlar, sanki instagram için yapılmış gibi gözalıcı. Hemen bizden bir örnek vereyim, Göbeklitepe...

Göbeklipete içinde yeni açılan müzeyi gezince kendinizi içinde buluyor, interaktif ortamda gerçekötesine geçer gibi oluyorsunuz. 

Talebe göre cenaze: Bu da hiç aklıma gelmeyen bir uygulama. Çin’de bir şirket, isteyenlere kendi cenazelerini organize etmeyi satmaya başlamış. Sözleşme yapıyorsunuz, istediğiniz tabutu, çiçekleri seçiyorsunuz, ölünce her şey önceden belirlenmiş olduğu için cenaze şirketi hemen işe koyuluyor. Türkiye’de cenaze işleri bedava olduğu için çok tutacağını sanmıyorum.

Pet ekonomisi: Yeni x jenerasyonları, yani evlenmeyip, kendi başlarına yaşayan, çocuk düşünmeyen yeni nesiller, evcil hayvanlarına daha çok harcamaya başladılar bile... Bu yüzden pet ekonomisi de giderek daha büyük bir sektör haline dönüşüyor. Sizin gözlemleriniz de öyle değil mi?

Zamanın ruhunun tonları: Modada da yeni trendler var. Daha çok siyah kullanılıyor, daha çok metal kullanılıyor ve doğaya da dikkat çekmek için makyajda bile daha çok mavi ve yeşil kullanılıyor. 

Raporun tümü için bu linki tıklayabilirsiniz:

https://www.jwtintelligence.com/trend-reports/the-future-100-2019/
 

Önceki ve Sonraki Yazılar