Vuhan'da araştırma yürüten DSÖ ekibinin vardığı sonuç: Kovid-19'un laboratuvardan sızmış olmasına ihtimal vermiyoruz

Vuhan'da araştırma yürüten DSÖ ekibinin vardığı sonuç: Kovid-19'un laboratuvardan sızmış olmasına ihtimal vermiyoruz

Tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüsün çıkış yeri addedilen Çin'in Vuhan kentinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibinin yürüttüğü araştırmalarla ilgili ilk açıklama geldi.

Vuhan'da yeni tip koronavirüsün kaynağını soruşturan DSÖ ekibi, düzenlediği basın toplantısında koronavirüsün bir Çin laboratuvarından sızarak yayıldığı iddiasını "Son derece düşük bir ihtimal" diyerek geri çevirdi.

DSÖ ekibi, elindeki bulgulardan bu teoriyi soruşturmak için daha fazla çalışma yürütmeye gerek olmadığı sonucuna vardığını duyurdu.

Ekibin lideri Dr. Peter Ben Embarek, "Bulgular, laboratuvar kazası hipotezinin, virüsün insan nüfusuna girişini açıklama ihtimalinin son derece düşük olduğunu gösteriyor" dedi.

45. ABD Başkanı Donald Trump'ın bizzat desteklediği Batı'daki komplo teorileri, Vuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki bilim insanlarının, genetik olarak Sars-CoV-2'ye benzer bir virüs üzerinde deney yaptıkları, yeni tip koronavirüsün buradan sızarak insanlara bulaştığı iddiasında.

Dr. Embarek ise kanıtların yeni tip koronavirüsün doğal olarak yarasalarda veya pangolinlerde ortaya çıktığını ve muhtemelen aracılık rolü oynayan -ama henüz bilinmeyen- taşıyıcı bir hayvandan insanlara geçtiğini gösterdiğini söyledi.

Kovid-19 vakalarının ilk olarak Aralık 2019'da tespit edildiği Huanan deniz ürünleri pazarının tedarik zincirini araştırırken takip edilmesi gereken hayvanlarla ilgili olası ipuçlarına ulaştıklarını aktaran Embarek, farklı hayvan türleri aracılığıyla insan nüfusuna girişinin olası rotası ve spesifik havuzla ilgili arama çalışmalarının hala devam ettiğini belirtti.

Gelecekteki salgınlarda epidemiyolojik ve moleküler verilere ilişkin bilgilere hızla erişilebilmesi için küresel, entegre bir veri tabanı oluşturulması çağrısında bulunan ekip lideri, "Havuz olabilecek veya havuz görevi görebilecek hayvan türlerine yönelik daha fazla araştırma yapmamız gerekiyor - sadece Çin'de değil-, çünkü burada zaten çok şey test edildi" dedi.

Aralık 2019'dan önce Vuhan'da yeni tip koronavirüsün dolaştığına dair işaret bulunmadığını aktaran uzman ekledi:

"Enfekte olmuş donmuş bir vahşi hayvanın (insan nüfusuna) olası bir giriş olup olmadığını bilmek ilginç olurdu."

"Özellikle Aralık 2019'da piyasada bulunan dondurulmuş hayvansal ürünlerin kaynağının izini sürmek için daha da geriye bakmalıyız."

Soruşturmada Çin'i temsil eden Prof. Liang Wannian da dondurucu soğukta uzun süre hayatta kalan virüs Huanan pazarına dondurulmuş ürünlerle giriş yapmış olabileceğini söyledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler