Trump'tan giderayak Asya Pasifik Hamlesi

Trump'tan giderayak Asya Pasifik Hamlesi

Trump yönetimi ayrılmadan sekiz gün önce, Hint-Pasifik olarak adlandırdığı bir bölge olan Asya'ya yönelik yaklaşımına "kapsamlı stratejik rehberlik sağladığını" söylediği önemli bir belgenin gizliliğini kaldırdı.

2018'den beri hükümette kullanılan 10 sayfalık, hafifçe düzeltilmiş rapor, yükselen ve daha iddialı bir Çin'den ABD'nin karşı karşıya olduğu zorlukları açıklamaya çalışıyor, bölgedeki hayati ABD çıkarlarını ortaya koyuyor ve her ikisinin de seferber edilmesi için bir plan ortaya koyuyor. ve ABD hedeflerine ulaşmada kilit müttefiklere yardım etmek.

Belge, ABD'nin bölgede "diplomatik, askeri ve ekonomik üstünlüğü" sürdürmesi gerektiğini ve "Çin'in yeni, liberal olmayan etki alanları oluşturmasını engellemesi" gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda, Kore Yarımadası'nın "nükleer, kimyasal, siber ve biyolojik silahlardan arınmış" olduğunu öngörüyor ve iki ülkenin "deniz güvenliğini korumak ve Çin etkisine karşı koymak" için "işbirliği" yapabilmesi için "Hindistan'ın yükselişini hızlandırma" taahhüdünü ifade ediyor.

Makale, özellikle Trump yönetiminin Çin'e yönelik bazı eylemlerinin arkasındaki motivasyonları aydınlatıyor, ancak analistler, amaç ve iddialarında bunun kendisiyle çelişkili ve ideolojik olduğunu söylüyor. Eleştirmenler, Trump yönetiminin belgeyi kamuya açıklayarak, Çin'in ABD'nin niyetleri hakkındaki en büyük korkularını teyit ederken, gelen Biden yönetimini politikalarına bağlamaya çalıştığını söylüyor.Başkan Biden, Başkan Donald Trump'ın Çin politikasının bazı yönlerini muhtemelen koruyacak; Gelen yönetim yetkilileri, Hong Kong'un demokrasi yanlısı hareketine baskı yapması için Çin'e baskı yapmaya ve Trump yönetiminin Sincan bölgesindeki Uygurlara yönelik soykırım ilanını desteklemeye devam edeceklerini belirttiler. Ancak yeni yönetimin, müttefikler ve ortaklarla daha yakın koordinasyon sağlarken, özellikle iklim değişikliği gibi ortak endişe alanlarında sıcaklığı düşürmesi ve diyaloğu yeniden başlatması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler