Kuşoğlu: 15 Temmuz Belgelerini ABD'nin Önüne Koyup, 'Sorumlu Sizsiniz' Dememiz Lazım

Kuşoğlu: 15 Temmuz Belgelerini ABD'nin Önüne Koyup, 'Sorumlu Sizsiniz' Dememiz Lazım

Bülent Kuşoğlu Röportajı -4. Bölüm

N Gazete İmtiyaz Sahibi Nuray Başaran'ın CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile yaptığı röportaja devam ediyoruz. İşte o röportaj...

NURAY BAŞARAN -  Malum Amerikan seçimleri yapıldı ve yönetim değişti . Biden iktidara geldi.  O Biden ki , daha önce -seçim öncesinde- özellikle Türkiye’deki mevcut iktidara dönük aleyhte açıklamalarda bulunmuştu . Yeni Amerikan hükümetinin Türkiye’ye,  siyasete etkileri ne olur? Ki 15 Temmuz sonrası ilişkiler haliyle ABD ile iyice bozuldu. Hükümet de CHP’yi,  özellikle yeni Amerikan hükümetiyle iş birliği yapmakla suçluyor . Ne diyorsunuz?

BÜLENT KUŞOĞLU -  Amerika,  öncelikle söylemek isterim ki, bize göre dost veya düşman olarak nitelendirilebilecek bir ülke değil . Bizim müttefikimiz olan , NATO müttefiki olan,  dünyada da ağırlığı olan bir ülke.  Biraz önce söylediğiniz konu AKP’li bakanlar tarafından dile getirildi . Bir çok bakan tarafından Amerika’nın 15 temmuzun arkasında olduğu söylendi ama dediğiniz gibi Amerika’nın,  yani Biden hükümetinin ya da Trump hükümetinin bu konuyla ilgili bir düşüncesi olduğu söylenmedi.  Amerika’dan bahsedildi . Dolayısıyla Biden’la Trump arasında bir farklılık olmaması gerekir.  Eğer bir sorumlu aranıyorsa,  kendi ifadelerine göre Amerika’dır.  Amerikan Devletidir.  Ama bununla ilgili olarak şimdiye kadar da ortaya koydukları ispatlayıcı bilgi belge ortaya konamadı.

NURAY BAŞARAN -  İspatlayıcı belge derken, 15 Temmuz  ile ilgili mi ?

BÜLENT KUŞOĞLU -  Yani bu darbe içerisinde , ABD’nin de olduğu iddiası var. Eğer öyle ise varsa,  bizim ilişkilerimizin Amerikan devleti ile çok daha farklı olması gerekir. Trump  veya Biden ayrımı yapmamız gerekmez böyle bir durumda.

 

NURAY BAŞARAN -  Ne yapmamız gerekiyor 15 Temmuz ile  ilgili?  Eldeki belgeleri Amerika’nın önüne koyup kamuoyuna açıklamak mı gerekiyor? Bunu biraz açabilir misiniz?

BÜLENT KUŞOĞLU -  Evet , bunu ortaya koyup , bunun sorumlusu olarak  madem Amerika’yı ilan ediyoruz.  O zaman o belgeleri ortaya koymamız ve , ‘sorumlusu sensin’  dememiz gerekiyor.

NURAY BAŞARAN -  Mesela ne gibi bir belgedir bu ?

BÜLENT KUŞOĞLU -  Yani , mesela zamanlaması ile ilgili,  eylem planlarıyla ilgili , eylem planları içerisindeki rolü ve içerisindeki bazı hususların ortaya konması gerekir.

15 TEMMUZ’DA NATO ÜSLERİ VE İNCİRLİK KULLANILDI MI? HÜKÜMET  AÇIKLASIN

 

NURAY BAŞARAN -  Burada eksik miyiz,  yoksa sadece siyaset mi üretiyoruz demek istiyorsunuz?

BÜLENT KUŞOĞLU -  Evet yani sanki sadece siyaset üreten bir biçimde olay ilerliyor. Devletin elinde tüm imkanlar var.  NATO üsleri darbe sırasında kullanılmış mıdır,  incirlik kullanılmış mıdır?

NURAY BAŞARAN - Eğer oralar kullanıldıysa,  açıklamak ve gereğini yapmak kimin görevidir?

BÜLENT KUŞOĞLU -  İktidarın görevidir tabii ki.

NURAY BAŞARAN -  O zaman ne yapması gerekiyor? İncirliği kapatıp NATO’dan çıkmak gibi eylemler olmalı mı?.

BÜLENT KUŞOĞLU - Tüm bu belgelerin incelenip derecesine göre yapılması gereken işler vardı.

NURAY BAŞARAN -  Bölgede ne görüyorsunuz yeni dönemde?  Sanki savaş tamtamları çalıyor.  Türkiye üniter yapısını  korumak için nasıl yol haritası izlemeli?

BÖLGEMİZ YENİ DÖNEMDE SIKINTILI

BÜLENT KUŞOĞLU -  Biliyorsunuz son dönemde birkaç Amerikan Başkanı , en son da Trump Ortadoğu’dan çekileceğini,  Atlantik’i öncelik alacağını söylemişti . Seçim propagandası sonrasında da,  ilk dönemde de söylemlerini bunun üzerine kurdu.  Ama hiçbir zaman Ortadoğu’dan,  Amerika çekilemedi .  Yani bu bölge,  Ortadoğu bölgesi bizim de çok hakim olduğumuz,  çok önemli bir bölge.  Dünyanın tüm dikkati bu bölgede.  Enerji yolları nedeniyle.  Onun haricinde,  ara mallarına ulaşmak , için hammadye ulaşmak için,  çok önemli bir bölge.  Su kaynakları yine aynı şekilde.  Çeşitli kültürlerin hem orijininin,  hem de farklı inançlara kaynaklık etmesi açısından çok önemli bir bölge .  Dolayısıyla hiçbir zaman bu bölgeden savaş ihtimali ve çekişme  tarih boyunca eksik olmamıştır. Bu mücadele, bundan sonra da devam edecektir. Amerika da bölgeyi daha fazla önemseyecektir diye düşünüyorum.  Çünkü biz , 20 yıl içerisinde bu iktidar döneminde,  hem Amerika’yı,  hem de Rusya’yı , çok önemli iki süper gücü güney komşumuz olarak gördük.  Yaptığımız,  uyguladığımız dış politika böyle bir sonuç getirdi.  Bu hükümet döneminde , bu bizim çok büyük bir handikabımızı oluşturdu.  Aynı zamanda iki süper gücün bizim güneyimizdeki Ortadoğu’daki mücadelesi,  fiziki olarak burada bulunması,  askerlerinin burada bulunması,  Suriye’de Rusların da Amerikalıların üslerinin olması,  Türkiye’yi büyük sıkıntılara sokacaktır.

ERKEN SEÇİM KOŞULLARI OLUŞMUŞTUR

NURAY BAŞARAN -  Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanı seçim 2023 yılında diyorsa da bu konuda farklı görüşler de var. Kulislerde Haziran veya 21 Kasım gibi tarihler var. Siz bir erken seçim bekliyor musunuz?  CHP bir erken seçime hazır mı?

SEÇİME İKTİDAR HAZIR DEĞİL. KAYBEDECEĞİ BİR SEÇİM YAPMAK İSTEMİYORLAR

BÜLENT KUŞOĞLU - Normalde erken seçim koşulları oluşmuştur . Ekonominin,  dış politikanın çözümsüzlüğü  ve siyasetin artık çözüm üretemediği bir noktadayız.  Dolayısıyla seçim yapılması gereklidir.  Seçim yapılması için tüm koşullar oluşmuştur.  Biz muhalefet olarak seçime hazırız ama  iktidar seçime hazır değil.  Seçim kararını da ancak iktidar karar verebilecek durumda.  Onlar da kaybedecekleri bir seçime asla gitmek istemiyorlar ve  koşulları zorluyorlar.  Bir çıkış bulmaya , taraftarlarını konsolide etmeye çalışıyorlar ama olmuyor. Bunu hiçbir zaman da yapamayacaklar. Gün geçtikçe daha da kötüye gidiyorlar . Oyları daha fazla düşüyor.  Sonuç olarak;  erken veya zamanında seçim yapılması bize yeterli olacak ve bu iktidar gidecektir.

NURAY BAŞARAN -  İktidar partisinden iki parti çıktı.  CHP den ayrılan Öztürk Yılmaz ve Muharrem İnce de birer parti kurdu. İstifalar devam ediyor. CHP eriyor mu?

BÜLENT KUŞOĞLU -  Asla. Dikkat ederseniz bu ayrılıklar daha çok düşünce bazında.  Yani mevcut siyasi ortamı veya çözüm yollarını farklılaştırma bazında . Bir ayrışma söz konusu değil.  Kişiler bazında bir ayrışma söz konusu. Bizde , ‘ o olmasın ben olayım ‘ anlamında bir ayrışma söz konusu.  Dolayısıyla CHP’den farklı bir düşüncede ve fikirde bir ayrışma olmadığı için,  ben CHP dışında başarılı bir parti kurulabileceğini düşünemiyorum.

NURAY BAŞARAN - Muharrem İnce sizin söylediğiniz paralel de Cumhur İttifakı’nda yer almayacağını söylerken , Millet İttifakı’nda yer alacağını da söylemedi.  Beklentiniz nedir?

BU DÖNEMDEKİ SİYASET,  KURULUŞTAKİ SİYASETE BENZİYOR. 

BÜLENT KUŞOĞLU -  Bu dönemdeki siyaset,  kuruluştaki siyasete benziyor. Bir yandan da,  demokrasi ve cumhuriyetin mücadelesini yapıyoruz .  Sadece iktidar olmak için mücadele etmiyoruz.   Siyasi partiler,  iktidara gelmek için kurulurlar  ve iktidar mücadelesi yaparlar.  Biz diğer partilerden daha iyiyiz,  daha iyi yönetiriz derler.  Ama bu sefer mücadele , bunlara ilave olarak Cumhuriyetin de de demokrasinin de kurtuluş mücadelesidir.  Böyle bir dönemde asla bölünülmemesi gerekiyor .  Böyle basit sebeplerle ‘’ ben ‘’ ifadesi ile asla bu mücadelenin bölünmemesi lazım.

NURAY BAŞARAN -  Şu andaki bölünme sebebi, ‘ben mücadelesi’ mi?  Onu mu anlıyoruz?

BÜLENT KUŞOĞLU – Evet.

NURAY BAŞARAN -  Daha başka mücadeleci çıkabilir mi parti içinden?

BÜLENT KUŞOĞLU – Evet, ‘ ben cumhurbaşkanı adayı olacağım’ diyenler çıkabilir.

NURAY BAŞARAN -  Kaç kişi çıkabilir , kaç kişi tahmin ediyorsunuz?

BÜLENT KUŞOĞLU - Yani bunun çok fazla olacağını düşünmüyorum ama her zaman için bu tür şeyler,  bu tür ihtiraslı kişiler çıkacaktır. Bu  siyasette normaldir.

NURAY BAŞARAN -  Peki konuşuldu mu kimdir CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı?

CUMHUR İTTİFAKI SADECE TEK BİR ADAYA SAHİP AMA MİLLET İTTİFAKINDA ADAY OLABİLECEK ÇOK ÇOK FAZLA İSİM VAR.

BÜLENT KUŞOĞLU – CHP’nin cumhurbaşkanı adayını tespit etmek için çok erken . Şu anda bizim kesimde aday olabilecek çok isim var .  Yani belediye başkanlarımız var (isim vermeyeyim ) Genel Başkanımız yada onun haricinde CHP de ismi öne çıkmış bir çok işi aday olabilecek vaziyette.  Cumhur ittifakı sadece tek bir adaya sahip ama millet ittifakında aday olabilecek çok çok fazla isim var.

NURAY BAŞARAN -  Sizin gönlünüzdeki kimdir? Kim olmalı?

BÜLENT KUŞOĞLU - Son günlerde o kararı vereceğiz.  Açıklanma zamanı geldiğinde  o kararı vermememiz lazım.  Kazanacağımız aday ile çıkmamız lazım.

NURAY BAŞARAN -  Kimdir kazanacağınız aday?

HER HÂLÜKÂRDA BİZ KAZANACAĞIZ

BÜLENT KUŞOĞLU - Şunu samimi olarak söylüyorum;  her hâlükârda biz kazanacağız . Çünkü bu iktidar artık gidici . Sayın Erdoğan hem fiziki olarak,  hem mental olarak artık cumhurbaşkanlığı yapabilecek,  ülkeyi yönetebilecek  durumda değil.  Her hâlükârda kazanacağız. Ama bu dönem çok hassas bir dönem.  Devleti bilen , özellikle birleştirici,  toplum değerlerine sahip birisinin olmasında çok büyük bir fayda var.  Çünkü 19 yıllık bir idare bittiğinde , muhakkak sorunlar olacaktır.  Normale geçiş sorunları söz konusu olacaktır . Bu sorunları en aza indirecek,  devleti bilen siyasetçilere ve isimlere ihtiyacımız var.

NURAY BAŞARAN -  Bunlar bir isimde toplanıyor mu sizin açınızdan?

 

BÜLENT KUŞOĞLU -  Toplanabilir tabii. Birçok kişi,  bazı isimleri eksik görebilir fazla görebilir ama sonuçta bizim taraftaki adayların çoğunda bu nitelikler var.

 

YARIN: TÜRKİYE’NİN ÇOK ACİL NORMALLEŞMESİ GEREKİR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler