Erdoğan karşıtları ve taraftarları Köln'de toplandı

Erdoğan karşıtları ve taraftarları Köln'de toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cami açılışına katılacağı Köln kentinin farklı noktalarında Erdoğan taraftarları ile Erdoğan karşıtları toplandı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Almanya'nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii'nin açılışını yapacak. Berlin'de Başbakan Angela Merkel ile görüşmesinin ardından ardından bugün Köln'e gelmesi beklenen Erdoğan'ın katılacağı açılış nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Erdoğan’ın Köln ziyareti nedeniyle 3 binden fazla polis memuru görev yapıyor. Şehirde düzenlenen iki büyük Erdoğan karşıtı protesto gösterisine en az 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Köln kentinin Deutz semtinde terör örgütü PKK yandaşı gruplar, Ebertplatz semtinde ise Alevi gruplar toplandı. 

DİTİB ve Merkez Camii'nin bulunduğu Ehrenfeld semtinde de Erdoğan taraftarlarının toplandığı bildirildi. DİTİB çevresinde zaman zaman Erdoğan taraftarları ile karşıtları karşı karşıya geliyor. Ancak polisin karşıt grupları arasına girdiğin ve gerginlik yaşanmasını önlediği altarıldı.  

Caminin karşısındaki bir evin camına da "Basın Özgürlüğü, Düşünce Özgürlüğü - Gazetecileri Serbest Bırakın" yazılı bir pankart asıldı. 

Köln polisi aldığı güvenlik önlemleri çerçevesinde Twitter'dan da bilgilendirme mesajları atıyor. Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Almanca dillerinde mesajlar paylaşan Köln polisi, daha fazla insana ulaşmak istediklerini duyurdu. 

Köln Belediyesi caminin resmi açılışı esnasında cami dışında yapılması planlanan ve binlerce kişinin gelmesi beklenen etkinliği ise dün akşam iptal etti. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker dün bir basın toplantısı düzenleyerek DİTİB'in etkinlik için sunduğu güvenlik konseptinin yetersiz kaldığını açıkladı.

Alman mimar Paul Böhm tarafından tasarlanan ve modern bir mimariye sahip olan Köln Merkez Camii'nde yaklaşık bin 100 kişi ibadet edebiliyor. Yaklaşık bir yıl önce bir Cuma namazıyla birlikte hizmet vermeye başlayan caminin resmi açılışı bugüne kadar yapılmamıştı. 

Açılış törenine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoglu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da katılması bekleniyor. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la birlikte cami açılışına katılmak üzere Köln'e indiği bildirildi. 

Armin Laschet'le buluşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Camii'nin açılışından önce de Köln kentinin bağlı olduğu Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti'nin başbakanı Armin Laschet ile bir araya geldi. Erdoğan ve Laschet'in buluşacağı yerin Düsseldorf kentindeki Wann Şatosu olacağı açıklanmıştı.

Ancak şatonun sahibinin, siyasi görüşleri nedeniyle buluşmanın Wann Şatosu'nda gerçekleşmesini istemediği bildirildi. Bunun üzerine KRV yönetimi dün akşam buluşmanın Köln/Bonn Havalimanı'nın askeri bölümünde yapılacağını duyurdu.

DW

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler