CHP'li Özel'den TBMM Başkanı Şentop'a: Kendisine o makamı boşaltmak düşer!

CHP'li Özel'den TBMM Başkanı Şentop'a: Kendisine o makamı boşaltmak düşer!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP ve MHP’nin başörtüsü teklifine imza atan Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a “Kendisine o makamı boşaltmak düşer" diyerek tepki gösterdi.

AKP ve MHP’nin hazırladığı başörtüsü ile ilgili anayasa teklifi geçen hafta Meclis’e sunulmuş; teklife imza atanlar arasında Şentop da yer almıştı. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Özgür Özel, Şentop’un 'tarafsızlığını yitirdiğini' söyledi.

Meclis başkanlarının görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamayacaklarını, başkan ve oturumu yöneten başkanvekillerinin oy kullanamayacaklarını hatırlatan Özel, Şentop’un Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen toplantıya da katıldığını hatırlatarak şunları dedi:

“Meclis Başkanı’nın oy kullanamayacağına yönelik hüküm, Meclis Başkanı’nın Meclis’teki tartışmalara katılmaması ve tarafsızlık kimliğine zarar vermemesi maksadıyla Anayasaya konmuş bir düzenlemedir.

Meclis başkanlarının tarafsız olması esastır, bu nedenle sadece bir siyasi parti grubunun tam kadro imzaladığı tekliflere imza atmamakta, tarafsızlıklarına halel getirmemeye özen göstermektedir. Yerleşik uygulamalar da bu yöndedir.

Bu teklif, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında verilmiş ilk anayasa değişikliği teklifi değildir. Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, İsmail Kahraman’ın Meclis Başkanı olduğu dönemlerde de anayasa değişiklikleri yapılmış ancak bu üç Meclis başkanı bu metinlere imza atmamışlardır.

"Şentop, tarafsızlığını o kadar yitirdiğinin bilincindedir ki, tartışmaları tarafsız olması gerekmediği argümanı üzerinden yürütmektedir"

Bu eleştirilerimin başörtüsüne ya da dini sembollere olan düşmanlıktan kaynaklandığı iddialarınıysa en sert şekilde reddediyorum. Siyaset yaptığım ilk andan itibaren sivil ve özgürlükçü bir anlayışın temsilcisi olmaya özen göstermiş, tüm kısıtlamalarla ve ayrımcılıklarla, mağdurun ismine, mezhebine, etnik kimliğine bakmadan mücadele etmiş bir milletvekiliyim.

Şentop muhalefet partilerinin tamamen güvenini yitirdiği, kendisine asla güvenmeyecekleri bir sürecin içine savrulmuş, Adalet ve Kalkınma Partisi de parti-devlet ayrımını ortadan kaldırmıştır. Şentop, tarafsızlığını o kadar yitirdiğinin bilincindedir ki, tartışmaları tarafsız olması gerekmediği argümanı üzerinden yürütmektedir. Bu noktadan sonra kendisine o makamı boşaltmak düşer.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler