Bakan Pakdemirli Tarım Orman Şurası’nda Alınan Kararların hayata geçirilmesine ilişkin eylem planlarını açıkladı

Bakan Pakdemirli Tarım Orman Şurası’nda Alınan Kararların hayata geçirilmesine ilişkin eylem planlarını açıkladı

Bakan Pakdemirli; 2020 Yılında Su Kanunu çıkartılacak ve Büyükşehir Belediyelerinde mahalleler Kırsal ve Kentsel Mahalle olarak yeniden tanımlanacak.

Bazı kırsal mahallelerin geçmişteki köy tüzel kişilikleri geri geliyor !

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 29 Ocak 2020 tarihinde yaptığı Tarım Orman Şurası Eylem Planı Lansmanında Tarım Orman Şurası’nda alınan tavsiye kararlarının hayata geçirilmesine ilişkin eylem planlarını açıkladı.

2019 yılının sonunda üçüncüsü yapılan Tarım ve Orman Şurası eylemleri 8 ana başlıkta toplanmıştı;

-Tarımsal Üretim ve Arz Güvencesi

-Gıda Güvenilirliği

-Kırsak Kalkınma ve Pazarlama

-Balıkçılık ve Su Ürünleri

-Toprak ve Su Kaynakları

-Biyolojik Çeşitlilik, İklim Değişikliği

-Orman

-Kurumsal Kapasite

Yukarıda verilen 8 ana başlıkta ve 38 maddede toplanan Şura kararlarının 16 sı 2020 yılı içinde hayata geçirilecek. Bunların arasında Su Kanununun çıkartılması ve Büyükşehir Belediyelerinde mahallelerin Kırsal ve Kentsel Mahalle olarak yeniden tanımlanması da yer alıyor.

32c.png

2014 yılında çıkartılan 6360 sayılı Yasa’yla, 14 Büyükşehir belediyesinin  daha sınırları genişletilerek, il sınırlarını kapsar hale getirilmişti.  Bu uygulamanın en önemli sonuçlarından biri sayısı 30’a çıkan Büyükşehirlerin sınırları içine alınan köylerin mahalleye dönüşmesidir. 30 büyükşehirdeki 16 bin 220 köyün mahalleye dönüşmesiyle Türkiye’deki 34 bin 434 olan köy sayısı 18 bin 214 adede inmiştir. Bir başka deyişle köylerin yaklaşık %50’si mahalleye dönüştürülmüştür.

Köyün mahalleye dönüşmesi, mahalli idarelerin önemli bir unsuru olan köylerin ve köy tüzel kişilikleri ortadan kalkmıştır.

Büyükşehir statüsü alan toplam  30 ilde bulunan köylerin tüzel kişiliğinin kalkması ve mera kanununda buna uygun düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle bir karmaşa yaşanmaktaydı Ülkemizde uygulanmakta olan ikili belediye yapısı içerisinde (büyükşehir belediyesi, büyükşehir ilçe belediyesi) meralarla ilgili sorumluluklar kesin olarak belirlenemediğinden bu konuda boşluk oluşmuştu. Bunun yanısıra bu kırsal mahalle olan köylerin büyükşehir ve ilçe belediyelerinden alacağı hizmetlerde de çeşitli aksamalar yaşanmaktaydı.

bozkir-in-mahallesi-olan-belde-ve-koyler-yeni-10235419-2051-o.jpg

Tarım ve Orman Şurası’nın 2020 ‘de Uygulamaya Geçirilecek Eylem Planlarında Konuya Çözüm Getirilecek

EYLEM NO:14-

”SU KANUNUNUN ÇIKARILMASI”

Suyun tek elden, havza esasında yönetilmesi, tasarruflu ve verimli kullanılması ve su kaynaklarının kirlenmeye karşı korunması amacı ile ulusal bir su planı hazırlanacak.

Ulusal Su Bilgi Sistemi ile su kaynaklarına ilişkin her türlü bilgi tek bir sistem altında toplanacak.

EYLEM NO: 16

''BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE MAHALLELERİN KIRSAL VE KENTSEL OLARAK YENİDEN TANIMLANMASI''

Mera, yaylak, otlakların büyükşehir belediyelerine geçmesinin ardından tarımsal sulama yatırımları ve arazi toplulaştırma çalışmaları bakanlık uhdesinden çıktığı için olumsuz etkilenme söz konusu oldu. Bu kapsamda problemlerin tespiti ve tam çözüme kavuşması ve köy tüzel kişiliği yapısının korunması adına mevzuatta bir düzenleme yapılması amaçlanıyor.

Bu eylem planı kapsamında Kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi gerçekleştirilecek.

resim1.png

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Yıldız: Büyükşehirlerin Su Yönetimleri bu gelişmelere göre hazırlık yapmalı

Bakan Pakdemirli tarafından yapılan açıklamaları değerlendiren SPD Başkanı Dursun Yıldız şu konulara değindi;  

Su Kanunu Taslağı’nın uzun dönemdir yasalaşmasının bekleniyor. Bu yıl yasalaşması iyi olur. hatta bu konu Ulusal Su Planında da tavsiye olarak yer almıştı. Planda  bu konudan “Su Kanunu Taslağı üzerinde: Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında büyük ölçüde sağlanan mutabakattan yola çıkarak ,kanun taslağının yürürlüğe girmesi sağlanmalı ve yetki çakışmaları sona erdirilmelidir. “şeklinde söz edilmişti.

Diğer taraftan Şura kararlarında da söz edildiği gibi Mera, yaylak, otlakların büyükşehir belediyelerine geçmesinin ardından tarımsal sulama yatırımları ve arazi toplulaştırma çalışmaları bakanlık uhdesinden çıktığı için olumsuz etkilendi. Mahallelerin Kırsal ve Kentsel olarak yeniden tanımlanması için mevzuatta düzenleme yapılması faydalı olur. Ancak bu düzenleme yapılırken bu mahallelere içme suyu temini ve buralarda yaşanan sellere karşı tedbirler alınması gibi hususların da değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler