Doğan Satmış

Doğan Satmış

Atatürk heykeline saldırmak ve enflasyon

Enflasyon Ocak 2022 itibariyle yüzde 48,69 olarak açıklandı. Ama, iktidardan bağımsız olarak enflasyon araştırması yapan ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu), oranın yüzde 114,87 olduğunu ilan etti. İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı oran bile yüzde 50.

Siz hangisine inanırsınız?

Bir önceki başkanı daha geçen hafta, beğenilmeyen sonuçlar açıkladığı için görevden alınan Türkiye İstatistik Kurumu’na mı, ENAG’a mı, yoksa pazara mı?

Ben pazara inanırım. Birkaç ay önce aldığım ne varsa, fiyatları ikiye katlanmış durumda. Zaten elektriğe yapılan zammın oranı yüzde 125. Bu yüzden TÜİK, enflasyon hesaplamasında elektrik ve gazın payını bile düşürdü.

Kısaca ülke, müthiş bir hayat pahalılığı içinde. Bu yüzden sinirler gergin. O yüzden, pek çok işyerinde işçiler daha fazla ücret artışı almak için gösteri üzerine gösteri yapıyorlar.

İşte bu gerginlik içinde, Samsun’da bir provokasyonla karşılaştık.

Birileri, ellerine bir ip geçirmişler ve Atatürk’ün Samsun’daki o güzel heykeli devirmek için, ipi heykeldeki atın ayaklarına geçirmişler. Muhtemelen heykeli de çekiştirmişler ama güçleri devirmeye yetmemiş.

Ve gördünüz, bu şaşkınlara en büyük cevap Samsun halkından geldi, Atatürk Heykeli’nin bulunduğu parkı dolduranlar unutulmaz görüntüler verdiler.

Bazıları istese de istemese de Atatürk bu halkın gönlündeki yerini bir asırdır koruyor.

Ancak karanlık çevreler de Atatürk’e olan bu sevgiyi, bir provokasyon aracı olarak kullanıyorlar. 6-7 Eylül olayları, Atatürk’ün Selanik’teki evinin bombalandığı yalanıyla tezgahlanmıştı.

Samsun’daki son olay akla bunu getiriyor.

Oysa Türkiye’nin daha büyük sorunları var.

Öncelikle, zamlar altında ezilen halk burnundan soluyor.

İşsizlikte rekor üstüne rekor kırılıyor.

Hemen her gün bir işyerinde ücret artışı gösterisi yapılıyor ve örgütlü olunca sonuç da alınıyor.

Yapılan her hatalı icraat ters tepki yaratıyor. Mesela, Beyoğlu’nda Kürtçe şarkı söylemeyi engellemeye kalkınca, bütün herkesi Kürtçe şarkı söyletmeye başladılar.

Tüm bunları bir kenara bırakıp, heykeli çekiştirenlere sormak lazım:

Dünyada 100 yıldır heykelleri ülkesinin bu kadar yerinde dimdik ayakta duran başka lider var mı? Siz onun tek bir heykelini indirseniz ne olur, indirmeseniz ne olur?

Bu heykeli indirseniz, bu halk Atatürk’ün yüz heykelini daha dikmez mi?

Siz heykeli devirmeye uğraşacağınıza, bu millet niye 100 yıl sonra bile Atatürk’ü arıyor, asıl buna cevap verin.

Ve halkın gerçek sorunu olan, enflasyonu, işsizliği, yoksulluğu çözün.

Önceki ve Sonraki Yazılar