Asya Ülkeleri'nin Çin İlişkisi : Bir Eliyle Tokalaşıyor,Diğer Elinde Hançeri Gizliyor

Asya Ülkeleri'nin Çin İlişkisi : Bir Eliyle Tokalaşıyor,Diğer Elinde Hançeri Gizliyor

Japonya Başbakanı Shinzo Abe,Çin lideri ile görüşmelerinden döndükten sonra Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi davet etti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe,Çin lideri ile görüşmelerinden döndükten sonra Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi davet etti.

Abe ve Modi, Tokyo'da resmi bir zirve gerçekleştirdi. İkili güvenlik ve ekonomi işbirliğinin kuvvetendirilmesi konuları konuşuldu. 

Çin'in En Büyük ŞİÖ Müttefiki,Çin'e Karşı Anlaşmalar Yapıyor 

Yeni Delhi'nin, Çin'in Hint Okyanusu ile Asya ülkelerini limanlar ve diğer yapılarla birbirine bağlayan 'Bir Kuşak Bir Yol Projesi' ve Çin'in Hint Okyanusu'nun bölgesel sularında genişlemesi konusunda endişelerini dile getirdiği bildirildi. 

İki ülkenin de 'ABD'nin Asya stratejisi' olarak bilinen,Asya ve Afrika'yı birleştiren,Orta Doğu ve Güney Amerika ülkelerini de kapsayacak yapılanma projesi 'Özgür ve Açık Hint-Pasifik Stratejisi'nde işbirliği yapmaları bekleniyor.

Çin'e Karşı Tatbikat: ABD,Hindistan,Japonya

Görüşmede ayrıca Hindistan Deniz Kuvvetleri ve Japon Denizcilik Savunma Gücü arasında “stratejik ittifak” gerçekleştireceği ifade edildi.

Japonya ve Hindistan'ın ABD ile birlikte,Çin'in bölgedeki genişleyen nüfuzuyla mücadele amacıyla, Hint Okyanusu'nda düzenli deniz tatbikatları gerçekleştirileceği söylendi. 

Abe ise 7 yıl sonra gerçekleştirdiği Çin ziyaretinde “işbirliğinde rekabet” anlayışını benimsediğini ve Asya'nın iki büyük ekonomisi arasındaki ilişkilerde yeni aşamaya geçildiğini söylemişti. Modi'nin ise ŞİÖ'nün en büyük ekonomik ortağı olduğu biliniyor.

Analistlerce,Asya ülkelerinin,yatırım güvencesi ve nükleer denge sebebiyle ticaret ve güvenlikte bir taraf tutmaktan kaçındığı gözlendi.

Hindistan,Nükleer Silahlarını Kullanmayacak

İki ülke arasındaki 2016- Nükleer Enerjinin Barışçıl Yollarla Kullanılmasında İşbirliği Anlaşması'nın devam ettirileceği ifade edildi.Modi, bu işbirliğini “Bu,alternatif enerji ve sürdürülebilir gelişme konusunda paylaştığımız değerlerin ve stratejik ortaklığımızı önemli derecede derinleştirmenin manifestosudur” şeklinde tasvir etti.

Modi,Hindistan'ın nükleer silahların test edilmesini “gönüllü ve çok taraflı ertelediğinin” altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler