Kanada ve Avustralya, 'ABD'ye Rağmen Ticaret Yapacak

Kanada ve Avustralya, 'ABD'ye Rağmen Ticaret Yapacak

Japonya’nın öncülüğünde yayılan Pasifik Anlaşması’nda Kanada 5. ülke oldu.

Japonya’nın öncülüğünde yayılan Pasifik Anlaşması’nda Kanada Japonya,Meksika,Singapur,Yeni Zelanda'nın ardından 5. ülke oldu.

Kanada basınında,Kanada’nın ‘CPTPP olarak bilinen Trans-Pasifik Kapsamlı ve Gelişmeci Anlaşması’nda 11 üye ülke arasındaki ticareti yönetecek 6 ülkeden biri olmak için imzaları attığı’ belirtildi.

 

Avusturya da Anlaşmanın Eşiğinde

Başbakan Justin Trudeau’nun hükümeti,Cumartesi günü Yeni Zelanda’ya anlaşmayı onayladığına dair resmi bildiri gönderdi. Kanada,hafta sonuyla birlikte milletvekillerinin anlaşmayı Meclis’ten geçirmesi sonrasında yasal süreci tamamladı.

Anlaşmayı şu an için Japonya,Meksika,Singapur,Yeni Zelanda ve Kanada onaylamış bulunuyor.Avustralya Ticaret Bakanı ise geçen hafta ‘Avustralya’nın da anlaşmayı onaylamanın eşiğinde olduğunu' bildirdi.

Anlaşmaya,Şili,Malezya,Brunei,Peru ve Vietnam’ın da dahil olduğu belirtildi.Her ülkenin üye olduktan sonra anlaşmanın tarafı olacağı ancak diğer ülkelerin İlk Altılı’ya oranla gümrük vergisi kesintilerinde bir gecikme yaşayacağı söylendi.

 

ABD'ye Rağmen Devam Eden Anlaşma

 

Anlaşma ise 6 ülke tarafından onaylanmasının ardından 60 gün içerisinde yürürlüğe girecek.1 Kasım ile bütün ülkelerin onay işlemlerinin bitmesi ve 31 Aralık’ta ilk gümrük vergisi kesintisinin uygulanması bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump ise ofisine geçer geçmez 2017 yılında CPTPP’den çekilmişti.

 

Anlaşmanın üye ülkelerinin küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın %14’ünü temsil ettiği ifade edildi.Anlaşma, destekçileri tarafından ‘küresel ticaretin zaferi’ olarak nitelendirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler