ABD açıkladı: Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini Suudi Veliaht Prens Selman onayladı

ABD açıkladı: Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini Suudi Veliaht Prens Selman onayladı

ABD’de CIA tarafından hazırlanan 2018 yılında işlenen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onayladığı açıklandı.

Dünyanın merakla beklediği, ABD istihbaratı tarafından hazırlanan 2018 yılında işlenen Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili rapor yayınlandı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onayladığı açıklandı. Raporda, Veliaht Prens Selman'ın, Suudi gazeteciyi “yakalamak veya öldürmek için bir operasyonu onayladığını” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, Veliah Prens Selman'ın Kaşıkçı cinayetini onaylayan kişi olduğuna yönelik değerlendirme, Selman'ın karar alma mekanizmasının kontrolüne, koruma görevlilerinin operasyona doğrudan katılımına ve Veliaht Prens’in Kaşıkçı dahil yurtdışındaki muhalifleri susturmak için şiddet içeren tedbirler kullanma desteğine dayandırıldı.

“VELİAHT PRENS MUTLAK KONTROLE SAHİP”

Raporda ayrıca, “2017 yılından bu yana Veliaht Prens, ülkenin güvenlik ve istihbarat örgütleri üzerinde mutlak kontrole sahip. Bu da Suudi yetkililerin, Veliaht Prens’in izni olmadan bu nitelikte bir operasyonu gerçekleştirme ihtimalini oldukça düşük hale getiriyor” ifadelerine yer verildi.

ABD merkezli medya kuruluşu CNN, Kaşıkçı'nın katilleri ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında yeni bir bağlantının tespit edildiğini öne sürmüştü. Kaşıkçı'nın infaz timi, Prens Salman’ın kontrolündeki Sky Prime Aviation’a ait 2 özel jeti kullanmış, söz konusu şirketin cinayetten yaklaşık bir yıl önce Prens Selman'ın kontrolüne geçtiği belirtilmişti.

ABD İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan Al Suud ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşmenin ardından Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile telefonda görüşeceğini açıklamıştı.

Biden'ın Kral Selman ile yapması planlanan telefon görüşmesinin ise, Ekim 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili bir ABD istihbarat raporunun yayınlanmasıyla aynı zamana denk geleceği iddia edilmişti. Şimdi gözler Beyaz Saray'a çevrildi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Birçok medya kuruluşunda Riyad yönetimine karşı yazılar kaleme alan muhalif gazetesi Cemal Kaşıkçı, 2018 yılının Ekim ayının ilk günlerinde İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na gitmişti. Evlenmek için belge almak üzere binaya giren Kaşıkçı bir daha binadan çıkmamıştı.

O dönemde hem yerel basın hem de dünya basını İstanbul’da yaşananlara geniş yer ayırmıştı. Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan yönetimi tarafından suikaste kurban gittiği belirtilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler