Doğan Satmış

Doğan Satmış

Z kuşağı 'kibirli' Trump'u Tik Tok'la nasıl yendi?

 

ABD Başkanı Donald Trump, Amerika'nın gelmiş geçmiş en yalancı Başkanı oldu. Bunu ben söylemiyorum. Washington Post Gazetesi bir araştırmaya dayanarak söylüyor. Gazetede bu konuda yayımlanan haber aynen şöyleydi:

"3 Nisan 202 itibarıyla, Trump Başkanlık koltuğuna oturalı  bin 170 gün oldu. Veritabanımız Trump'ın bugüne kadar 18 bin yanlış veya yanıltıcı iddiada bulunduğunu gösteriyor. Bu da son 75 günde ortalama 23 yalan demek. Oysa bu rakam günde ortalama 15 idi, yani artış var. Geçen yıl ise ortalama 22 idi, yani geçen yıla göre de artış var."

Trump bu yalan ve yanlış bilgi verme rekortmenliğinin yanı sıra 'en kibirli' başkan da sayılabilir, çünkü her fırsatta, "Benim dönemimde şöyle oldu, benim dönemimde böyle oldu" diye yalanlara dayanarak konuşup duruyor.

Sanki bizim Mazhar-Fuat-Özkan üçlüsü "Sen Neymiyşin Be Abi" şarkısını Trump için yazmış.

"Her şeyi sen bilirsin, en güzel grubu sen kurdun, en güzel ritmi sen buldun, en iyi dalgıç sensin, en güzel filmi sen çektin, en güzel sen söversin, en güzel yemeği sen yaptın, en güzel kızı sen kaptın. Sen neymişsin be abi!"

Ama Donald Trump'ın bu kibirliliği geçen hafta sonu, Z kuşağı gençlerin minicik bir oyunuyla ağır bir darbe yedi. Z kuşağı gençler bilindiği gibi 2000 yılından sonra doğanlar demek. Ve bu gençlerin en çok kullandığı cep telefonu uygulaması da "Tik Tok". Tik Tok 15 saniyelik videoların paylaşılması temeline dayanıyor.

Geçen hafta sonu Başkan Donald Trump'ın Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde bir mitingi vardı. Salonun kapasitesi 19 bin kişiydi. Trump'ın kampanya sorumlusu, geçen hafta miting için 1 milyondan fazla bilet talebi olduğunu söylemişti. Olası bir kalabalık için miting salonunun dışına da platformlar kuruldu. Ancak miting yapıldığında büyük bir şok yaşandı ve salon bomboş kaldı. Hatta bu yüzden salon dışındaki platformlar da apar topar söküldü.

Bizim 'Kibirli' Trump neredeyse bomboş bir salonda konuştu.

Sonra olay anlaşıldı ki, dağıtılan biletlerin ücretsiz olduğunu duyan gençler, Tik Tok aracılığıyla bilet ayırtıp, mitinge gitmemişler. Dans ve müziği bir araya getiren K-Pop meraklısı binlerce Tik tok kullanıcısı, bunu bir 'şaka hareketi' olarak başlatmışlar, sayısı belirsiz genç de katılmış. Sonra da tüm bu mesajlarını silmişler.

Sonuçta Kasım ayındaki seçime hazırlanan Trump için büyük bir fiyasko.

Görüldüğü gibi, yalanlarla, kibirle, emrivakilerle bir yere kadar ilerlemek mümkün.

Ama bazen "Dünkü çocuklar (!)" tüm bu makyajı, cep telefonunda bir kaç tuşa bakarak bozabiliyor.

Osmanlı Padişahları, Cuma namazını kılmaya giderken, çok fazla kibirlenmesinler diye kendilerine "Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var!" diye bağırılırdı. Gelenek imparatorluğun yıkıldığı güne kadar hiç unutulmadı. Bence bu ayrıntı Osmanlıların iktidarda kalmalarının 600 yılı aşmasının sırlarından da biriydi.

Anlaşılan böyle bir ihtiyaç hep oluyor ve günümüzde sadece şekil değiştirdi.

 

                                                                                                                       Doğan SATMIŞ

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar