Yıldırım seçimi 'murdar' ilan etti: Oylar sandıkta iç edildi

Yıldırım seçimi 'murdar' ilan etti: Oylar sandıkta iç edildi

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybeden AK Partili Binali Yıldırım, oylarının rakibine yazıldığını ileri sürdü.

AK Parti'nin 31 Mart yerel seçimlerinde İBB adayı olan Binali Yıldırım, seçim tarihindeki ilk itirazın CHP tarafından yapıldığını belirterek, şehri yönetecek başkanın 'şaibeli' durumda bulunmasının hoş olmadığını söyledi.

CHP'li Ekrem İmamoğlu'nu eleştiren Yıldırım, "Tribün tribün dolaşacağına, meydan meydan dolaşacağına, adının altına belediye başkanı yazacağına, sakin, oturup benim gibi sonuçları bekleseydi" dedi.

İmamoğlu ile aralarındaki oy farkının 12 binlere kadar düştüğünü söyleyen Yıldırım, "Oylar sandıkta iç edilmiştir, bu kadar açıktır. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. MHP ilçe başkanının evine 6 seçmen yazılmış, haberi yok. Kepazeliğin geldiği yere bakın" diye konuştu.

Yıldırım, "İstanbul seçimi yenilenirse yeniden aday olur musunuz?" sorusuna ise "Süreci YSK yönetiyor dolayısıyla YSK'nın vereceği kararlar ortada yokken böyle bir öngörüde bulunmak anlam ifade etmez" yanıtını verdi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen ​Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'SEÇİMLERİ İKİYE AYIRMAK LAZIM'

- Seçimlerden hemen sonra iki açıklama yapıldı. CHP adayı rakam vererek kazandığını ilan etti. 29 bin oy farkı ile. Biz de aynı gece 23.25'te eldeki bilgilere göre kazandığımızı söyledik. YSK Başkanı Sadi Bey bir açıklama yaptı, 27 bin 880 oyla İmamoğlu'nun önde olduğunu ifade etti. İlk bilgilerle beraber seçim esnasında seçim tamamlandıktan sonra ortaya çıkan anormallikler, şaibe ve yolsuzluklar gündeme geldi.

- Seçimleri ikiye ayırmak lazım. İdari işler ve seçim sonuçlarına göre itirazların değerlendirildiği yargısal süreç. Şu anda yargısal süreç devam ediyor. Çeşitli yerlerde itirazlarda bulunuldu. Örneğin, 2014 seçimlerinde AK Parti 84 itiraz yapmış. 77'si ret, 7'si kabul. CHP 45 itiraz 4 kabul 41 ret. Toplamda 191 itiraz 19'u kabul edilmiş 172'si reddedilmiş. 2019 seçimlerinde ise toplam 522 itiraz 485'i ret 13'ü kabul edilmiş 24'ü de kısmen kabul edilmiş. Herkes itiraz hakkını kullanmış ve kullanmaya devam ediyor.

'OY FARKI 12 BİN SEVİYESİNE GERİLEMİŞTİR'

- Bu itiraz süreci seçim kültürümüzde her zaman olmuştur. İlk itiraz 1946'da olmuştur. Bu yarı serbest seçimdir. Bu itirazı da CHP yapmıştır. İtiraz kültürü CHP'ye yabancı değildir. 2014'te de CHP Ankara seçimlerini AYM ve AİHM'e dahi götürmüştür. Biz milli iradenin sandıkta iç edilmesinin önüne geçilmesine çalışıyoruz. Başlangıçta 29 bin-27 bin açıklanan rakamlar bugün 12 bin 200 seviyesine gerilemiştir.

- Oylar sandıkta iç edilmiştir, bu kadar açıktır. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. Hukukun peşindeyiz, vatandaşlarımızın verdiği oyun sandıkta iç edilmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz. İstanbul gibi memleket büyüklüğünde bir şehri yönetecek başkanın şaibeler ve sakatlanmış bir seçim sonucuyla başkan olması doğrusu pek hoş bir şey olmaz.

'BELEDİYE BAŞKANIYIM DİYE MİTİNG YAPARSAN, YSK'NIN VERECEĞİ KARARI ETKİLERSİN'

- Ben bu noktada şunu anlayabilmiş değilim. Tahammülsüzlük var ortada. Seçimi kazandık, mazbatayı verin... Bunun kararını sen mi vereceksin?

- Seçimin kazanıldığının kararını veren YSK'dır. Bugün böyle verilmiş bir karar var mıdır? Belediye başkanıyım diye kart bastırıp Anıtkabir'e bu unvanla imza atarsan, miting yaparsan, YSK'nın vereceği kararı etkilemekten başka ne yaparsın?

- Hukuk devletinde baskılarla hakimleri, karar vericileri etkilemek mümkün değildir. Hakimler hukuka göre karar verir.

'ŞAİBELER OY HIRSIZLIKLARIYLA SINIRLI DEĞİL, DAHA BİRÇOK YANLIŞ VAR'

-Ben değerli rakibim Sayın İmamoğlu'na bu gibi tecrübesiz davranışlara son vermesini ve YSK'nın kararlarını beklemesini tavsiye ediyorum.

 

- Seçimde yapılan usulsüzlükler, yanlışlıklar, şaibeler, oy hırsızlıklarıyla sınırlı değil. Daha birçok yanlışlar var. Büyükçekmece'deki olay çok konuşuldu.

- Hepimize düşen, sonucu sükunetle beklemektir. Dış ülkelere mesajlar göndermek, dış ülkelerin Türkiye'ye baskı yapmasını sağlamak, bunlar bizim milletimizin canını sıkmaktadır.

AK PARTİLİ GÜLER: 12 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI, 2 KİŞİ TUTUKLANDI

Yıldırım, Büyükçekmece'de sahte seçmen iddialarıyla ilgili AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'e söz verdi. Güler'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Büyükçekmece'de askıya çıkan seçmen listeleri yapılan inceleme sonucu  yapılan soruşturma sonucu 12 kişi hakkında işlem yapılmış, 2 kişi tutuklanmıştır.  Bu iki kişi Büyükçekmece'de çalışan iki işçinin nüfus müdürlüğünde göreve başlamıştır. Bu kişi bugüne kadar şifresiyle 7 bin 853 işlem yapmıştır. 24 Haziran seçmen listesinde yer alan 3 bin 155 kişinin seçmen statüsünü düşürmüştür.

 

- Büyükçekmece'de seçmen olması hukuken mümkün olmadığı halde sahte numaratajla vererek arsa, inşaat, bina için yeni mesken oluşturarak sahte 7 bine yakın işlem gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. 137. maddeye dayanarak yaptığımız itirazımız, olağanüstü itiraz yoludur. Seçimlerin sonuçlarını doğrudan etkileyen olayların yaşanması halinde itirazcıya 137. madde olağanüstü itiraz yoluyla seçimlerin yenilenmesi hakkı tanıyor.

- Yapılacak işlemlerin sonrasında Büyükçekmece seçmen listesinde seçmen olarak hukuken tanınması mümkün olmayan kişiler var. Sahteciliği savcılık soruşturmasında ve idari soruşturmada yer alıyor. O seçmenlerin 31 Mart'ta oy kullandığı anlaşılırsa seçim sonuçlarını doğrudan etkileyen usulsüz bir olaydır. İtiraz konusu ana başlıklarından biri bu. Usule uygun olmayan kamu görevlisi sıfatı taşımayan kişilerin oy verme işlemlerini yürütmesi oy sayım işlemlerinde gerekli dikkati özeni göstermesini beklemek tuhaf kaçar. Bölgede zihinsel engelli ve mahkum olan kişilerin de yer aldığını itiraz dosyamızda arz ettik.

'TRİBÜN TRİBÜN DOLAŞACAĞINA BENİM GİBİ BEKLESİN'

Ardından sözü tekrar alan Yıldırım şöyle devam etti:

- Sahtekarlığın son kullanım tarihi olmaz. Sahtekarlık başta yapılmışsa sonuna kadar devam eder. Bu tıbbi ilaç değil. Seçmenin iradesini ve oyunu çalmak bir miada bağlı değildir. Son kullanım tarihi de olmaz. Bunu İstanbulluların takdirine sunuyorum.

 

- Seçimlerin bu hale gelmesini körükleyen rakip adaydır. Bu itiraz süreci her seçimde olmuştur. İki örnek var elimizde Mansur Yavaş; soyadı gibi yavaş hareket etmiş, süreçlerin tamamlanmasını beklemiş ve kendisine belediye başkanı olduğuna dair belge verilmiştir. Ben tebrik ediyorum, sorumluluk taşımak bu.

- Keşke sayın İmamoğlu da bunu yapsaydı. Tribün tribün dolaşacağına, meydan meydan dolaşacağına, adının altına belediye başkanı yazacağına, sakin, oturup benim gibi sonuçları bekleseydi.

- Bu benim ikinci toplantım. Fazla gürültü yapan sonuç alır. Hukuk devletinde böyle bir şey olmaz. Parmak sallamayla hiçbir hukuk adamına karar verdiremezsiniz.

- Bu sayımlarda o kadar eksikler olduğunu gördük ki insan hayrete düşüyor. Bu seçim başlı başına murdar olmuş bir seçimdir. Murdar etin de kavurması olmaz.

MALTEPE İDDİALARI: 400 OY TORBASINDAKİ PUSULA YENİDEN SAYILACAK

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler bu kez Maltepe'deki sayımla ilgili söz aldı. Güler şunları söyledi:

- Maltepe'de bin 89 sandıkta başlayan sayım CHP itirazı üzerine durduruldu. Biz açık şeffaf bir şekilde devam etmesi için YSK'ya tam kanunsuzluk talepli itirazda bulunduk. YSK bizi haklı buldu. Şöyle bir talep geldi bin 89 sandık var hızlandıralım. Sadece bizim iyi niyetimizle 5'er tane daha sayım tasnif heyeti kuruldu ilk günlerde. Bir gün çalıştı bu heyet. CHP'nin yetkilileri bir kargaşa çıkararak bu tasnif heyetlerinin kaldırılmasını istedi ve kaldırıldı. Perşembeden bugüne kadar seçim kurulları tek heyetle devam etti. Baktılar sayımın bitmesi lazım, 'mazbata, mazbata' diye tutturuyorlar. Alelacele oldu bitti ile yeniden tasnif heyeti kurdular. 5'er tane daha... O da yetmez 30'a çıkardılar.

- Bugüne kadar yapılan oy sayımlarıyla ilgili engelleyici CHP'dir. 2-3 kişiyle oy sayımı yaptılar. Torbaları açtılar. Bu bile başlı başına seçimin iptalini gerektiren bir durumdur. 400 tane oy torbasındaki pusula yeniden sayılacak diyorlar, evet yeniden sayılacak. Bir usulsüzlük varsa tutanağa geçireceğiz. Mevzuat çok belli. Bütün siyasi partileri ve YSK'yı bağlar. CHP istiyor diye Maltepe'deki usulsüzlüklere göz yummayacağız.

'29 BİNDEN 12 BİNE KADAR ÇALINAN OYLARI GERİ GETİRMESEK GİTMİŞTİ O OYLAR'

Güler'in ardından sözü tekrar alan Yıldırım, açıklamalarına şöyle devam etti:

- İstanbul için verilen oyun kaybolmaması için mücadele ediyoruz. Bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Kararı YSK verecektir, YSK kararı da herkesi bağlayan bir karar olacaktır. İmamoğlu ilk günlerdeki konuşmasında tek güvendiğim kurum YSK demiştir. Bugünlerde o açıklamayı değiştirmeye çalışıyor. Hukuk devletinde müracaat edeceğimiz başka bir makam bulunmamaktadır. Sayım neden tamamlanmıyor lafının da maksatlı olduğunu işte gördük. Seçim gecesi sayım heyetinin sayısı sandık sayısı kadardı. 8-9 saatte saydılar. Şimdi heyet sayısı 150'yi geçmez. 150 heyetin bu kadar oyu ne kadar zamanda sayacağı ortada. İtiraz süreci devam ettiğine göre işi yönetecek olan seçim kuruludur. 

- Bazen şu da söyleniyor, gözünüzü dört açsaydınız da hile olmasaydı. İyi tamam buna itirazım yok. Ama bu hırsızlığı, şaibeyi, yolsuzlukları haklı gösterir mi? İtiraz etmesek 29 binden 12 bine kadar çalınan oyları geri getirmesek gitmişti o oylar. Biz bize verilen ya da rakip adaya verilen oyların yerine gitmesiyle meshulüz. Burada organize bir kötülüğün olduğunu ortaya konuluyor. Seçimden sonra bizi yüzlerce insan aradı. Sandıklarda 3 tane pusula verilmesi gerekirken iki tane pusula verildiğini söylüyor insanlar. Bu da üzerinde durulması gerken bir durumdur. Bu da somut bir şüphedir. Onlarca delilden bahsedebiliriz. Usulsüzlükten bahsedebiliriz. Bizim amacımız itiraz süreçlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesi.

'HER SEÇİMDEN SONRA ÖZELEŞTİRİMİZİ YAPARIZ'

 

- Biz parti olarak her seçimden sonra özeleştirimizi yaparız. Bu seçimde de aynı şekilde yaptık. Sandık başında görevliler var. Bu seçimdeki yapı, bu seçimlerde ittifaktan solayı biraz farklı oluştu. Cumhur İttifakı olarak Beşiktaş, Silivri, Maltepe dışında MHP girmediği için üye veremedi. Bunları ittifak çerçevesinde düşündüğünüzde ağırlık diğer ittifakın üyelerinde görülüyor. Seçimde AK Parti amblemi üzerine basılıyor mühür. Çoğunluk diğer ittifakta olduğu için oy geçersiz sayılıyor. Bu kadar açık ve net hususu oylamaya sunmak bir anlam ifade ediyor. Biz dikkat etmeliydik. Gözden kaçırdığımız şeyler organize kötülükleri masum göstermemeli. İş düzgün yapılmamıştır. Sandık günü ve sonraki sayım süresi içerisinde 20'den fazla kanunlara uymayan usulsüzlükler tespit edilmiştir. 

SEÇİMLER YENİLENİRSE YENİDEN ADAY OLACAK MI?

Yıldırım, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

(İstanbul seçimi yenilenirse yeniden aday olur musunuz?) Süreci YSK yönetiyor, dolayısıyla YSK’nın vereceği kararlar ortada yokken, böyle bir süreç yaşanmamışken böyle bir öngörüde bulunmak anlam ifade etmez. Bekleyelim, YSK kararından sonra herkes yol haritasını belirleyecek. Mazbatayı YSK kime verirse başkan odur.

İMAMOĞLU'NA: AMİGOLUKLA BAŞKANLIK OLMAZ

(İmamoğlu'nun maça gitmesi)Doğru bulmuyorum. Amigolukla başkanlık olmaz.

 

(İki bakanın YSK üyelerini aradığı iddiası) İçişleri Bakanı bu iddiayı ortaya koyanlar için suç duyurusunda bulundu. Ben AK Parti'de başbakanlık yaptım. Genel Başkanım ve bakanlarla her zaman görüşürüm. Bunu daha önce de ben açıkladım. Buradan yola çıkarak YSK'yı etkileme gibi bir ithamda bulunmak akla ziyan bir iştir.

- (İl Başkanı istifayı düşünüyor mu?) Gördüğünüz gibi yanımda ve sonuçları değerlendiriyoruz. Onun dışında bir şey söylemem yersiz olur.

- (İstanbul'da seçim iptal edilir mi?) Uzmanlarımız bu çalışmayı yaptı, tam kanunsuzluk olduğu gerekçesiyle müracaat yapılacak. Şu aşamada söyleyeceklerim bundan ibaret. Kendimi YSK yerine koyup bir şey söyleyemem ama ciddi yolsuzluklar ve seçimi sakatlayan ciddi deliller mevcut. 

'DÜŞÜK OY ALDIĞIM İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

- 2014 seçiminde AK Parti adayından daha fazla oy aldım. Bunun bilinmesini isterim. Karşı adayın daha fazla oy almasının nedeni ittifakların oluşmasından kaynaklanıyor. 24 Haziran seçimlerinde partimizin aldığı oydan 278 bin oy daha fazla aldım. Daha düşük oy aldığım iddiası gerçeği yansıtmıyor.

- Biz haklarımızı aramakla sorumluyuz. Bizim hak arama titizliğimiz sadece seçimi kazanmak meselesi değil. Seçmenlerin oyunun yerini bulmasından emin olmak istiyoruz. Gidip oyunu veren insanların oyunun yerini bulduğundan emin olmasını istiyoruz. Bunu ortaya çıkarmak için olağanüstü gayret gösteriyoruz. Mesele başkanlık değil. Bu demokrasi ve birisi kazanacak. Diğerine düşen görev de onu takdir etmektir. Keşke bu seçim organize kötülüklerle anılan bir seçim olmasaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler