Yerli Tekrardan Dolar Aldı

Yerli Tekrardan Dolar Aldı

Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 10 Mayıs ile biten haftada 2 milyar dolar artışla 181.22 milyar dolara yükseldi.

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları yerel seçimlerin hemen öncesindeki haftada 181.93 milyar dolar ile tarihi rekor seviyeye yükselmişti.

Rekor öncesi altı aylık zamanda lokaller döviz birikimlerini aralıksız her hafta artırmayı tercih etmişti.

Yerel seçimlerin ardından birikimlerde 2 milyar dolara ulaşan TL'ye dönüş yaşansa da bu eğilim kalıcı olmadı ve geçen hafta hem bireysel hem de kurumsallar döviz varlıklarını artırmayı tercih etti.

Lokallerin döviz biriktirme veya bozdurma eğilimleri TL açısından da yön belirleyici oluyor. TCMB ve ekonomi yönetimi ise son dönemde dolarizasyonu caydırıcı adımlara yönelmiş durumda.

Bu çerçevede bireyseller başta olmak üzere bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) sıfırdan yüzde 0.1'e yükseltilirken, analistler bu adımın dolar talebini azaltmayı hedeflediğini belirtiyor.

TCMB verilerine göre 10 Mayıs ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 909.7 milyon dolar artışla 109.64 milyar dolar olurken; kurumların ise 1.14 milyar dolar artışla 71.6 milyar dolara yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler