YEREL SEÇİMLERE GİDERKEN ÇUKUROVA : HATAY-MERSİN-ADANA

Yerel seçimlere giderken bölgedeki gelişmeler gösteriyor ki;  Çukurova’da Türk hegemonyası devam ederse,  Anadolu’da Türkiye devam eder.  

Daha önce yazdığım gibi;  gerek Suriye ‘de (98 milyar varil petrol var Hatay’a yakın kesiminde),  gerekse Türkiye sınırında (48 milyar varil Laskiye kesiminde)   tespit edilen petrol rezervleri,  Amerika’nın bölgeye yerleşmesine neden olmaktadır.  Yani bir nevi ‘Garnizon Devleti’ burada kurulurken, Türkiye de Amerika ile karşı karşıya gelmektedir. 

NATO’nun anlamını yitirdiği bu noktada;  burada artık normal bir belediyecilik değil, ortamın karışıklığı güvenlikçi bir belediyeciliği mecburi kılmaktadır. Bu mecburiyet, bir yönüyle Türkiye’nin sınırlarının savunması, bir yönüyle de Türkiye’nin savaş şartlarında olması sebebiyle böyledir. 

Bölgede artık sadece Suriye savaşı yoktur. Türkiye, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz savaşıyla da karşı karşıyadır. Ve bunları takip edecek Hatay’dan, Antalya- Mersin arasında bir hattı koruyacak , hem içeriyi savunacak, hem de dışarıya karşı bölgesel gelişmelerde oyunu oynayacak , Türkiye adına Türkiye’nin oyununu oynayacak bir yapıya (belediye başkanlarına) ihtiyaç vardır. Şimdi buna hazırlıklı olmak için de  bu bölgede ‘GÜVENLİKÇİ’ belediyelik anlayışı ve faktörü çok önemlidir.

Tam da bu noktada bölgeyi daha iyi anlamak için gezimize Hatay’dan başladık. Hatay’ın mevcut Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi ile Cumartesi  sabah kahvaltısında buluşarak güne başladık. 

Savaş,  Tıp doktoru. Tıp doktoru olmasını özellikle belirtiyorum, zira Lütfü Savaş bölgeye ve Hatay’a önce gerekli teşhisleri koyup sonra reçete yazıp,  kısa sürede ilerleme kaydetmiş bir belediye başkanı. 

Ayrışmaların yapılmak istendiği ve olduğu en kritik dönemlerde birlikteliği oluşturmuş,  ülkücü kimliği ile siyaseti önce Ak Parti’de yapmış, ancak FETÖ yapılanmasının etkisiyle Ak Parti’yi terk edip CHP’de mücadele ve hizmetine devam etmiş birisi. 

Kendisi gibi doktor olan eşi Nazan Hanım da bölgeyi ve bölgenin aile yapısına özellikle sahada hakim olduğunu sohbet süremizce ortaya koydu.  Lütfü Savaş ile Hatay,  bölge ve neden CHP sorularına cevap aradık. Bölgede yeni Reyhanlı olaylarının nasıl yaşanmayacağına kadar çok konuyu konuşup tartıştık. Söz konusu röportajımızı yarın NGazete’de yayınlayacağız. 

Bu söyleşiden anladığım kadarıyla CHP,  Lütfü Savaş ile yola devam kararı almakla Hatay’ı şimdiden almış. Yarın röportajı okuduğunuzda bana hak vereceksiniz.  Bölgedeki ‘Hatay hassasiyeti’ ve tedbirler Lütfü Bey’in ajandasında mevcut.

ADANA

Adana MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından adayı ilk açıklanan illerin başında geliyor. Halen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Hüseyin Sözlü yeniden MHP adayı. 

Sözlü, 99 seçimlerinde yükselen milliyetçilik akımından faydalanarak ve solun güçlü adayları ile bölünmesi sonucu belediye başkanı oldu. 2004 seçimlerinde ise sağın tek adayı olarak Ceyhan’da seçime girdi. 2009’ da AK Parti’ ye karşı güç birliği ile seçimlere katılan CHP kökenli bir aileden gelen biri olarak yüzde 33.51 oy alarak seçildi.

Bugün ise Ak Parti ve MHP ittifakı,  buradaki dengeler açısından farklılık gösterebilir.  Yani Adana’da Hüseyin Sözlü için seçim çantada keklik değil. Ayrıca hakkında açılan ceza davalarının da dezavantajı olduğu Adana kulislerinin ana konusu.

Her ne kadar artık siyasette olmasa da  Aytaç Durak Adana’da hala çok önemli bir aktör. 
Sözlü’nün  karşısında dikkat çekecek isimler arasında Avukat Uğur Aksöz çok önemli. Aksöz, hem sağ ,  hem sol kesim tarafından bilinen ve yakın bulunan bir isim. Hem Ak Parti,  hem de CHP’nin aday gösterebileceği özellikte. Zira Aksöz’ün geçmişinde Demirel ile çalışmış olmasından dolayı merkez sağdaki seçmende karşılığı var. CHP’ye de zaten uzak değil. 

Bu arada Adana’da şu anda Jülide Sarıeroğlu’nun da sahada çalışmalara başladığı gelen bilgiler arasında. Önümüzdeki günlerde yeniden Adana’ya gidip gözlemlerimi paylaşacağım. Görünen o ki , Adana’da  iklimin sıcaklığı siyasete de yansımış vaziyette. 

MERSİN

Mersin’de şu ana kadar adayını açıklayan Parti yine MHP. MHP, partisinden olmasına rağmen, mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı aday göstermedi. Ve tercihini Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’dan yana kullandı. 

Bu arada mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise halk tarafından sevilen, hala daha sahada çok başarılı ve yarışta ipi göğüsleyebilecek durumda. Bu nedenle de hem İYİ Parti, hem de CHP tarafından aday gösterilmek istenen birisi. Aday gösterilmesi halinde de seçilmemesi için hiçbir sebep yok.

Öte yandan CHP’den aday adaylığını açıklayan İstemihan Talay’ın (diğer aday adaylarına göre) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışması olması nedeniyle yarışta bir adım önde olduğu belirtiliyor.  Ancak mevcut Başkan Kocamaz’ın CHP adayı olması da en az İstemihan Talay kadar yüksek.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum