Yeni Şafak yazarı: Bylock da yerliydi, BİP polis devleti vaat ediyor

Yeni Şafak yazarı: Bylock da yerliydi, BİP polis devleti vaat ediyor

WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesi sonrasında alternatif mesajlaşma uygulamaları arasında adı geçen BİP'le ilgili Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçaslan yazdı:

"BİP’te her kişisel verimiz 'reklam optimizasyonu' için, her yazışmamız da 'emniyet güçleri için” paylaşılabilir durumda.

WhatsApp'dan kaçışın ardından gündeme gelen ve iktidara yakın isimlerin de sosyal medyada tavsiye ettiği BİP'le ilgili Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçaslan'dan 'polis devleti vaat ediyor' yorumu geldi.

Kılıçaslan “Telegram WhatsApp’ı BİP’ler mi?” başlıklı yazısında WhatsApp'ın yerine kullanılabilecek uygulamaları değerlendirirken, 'yerli ve milli uygulama' olarak tanıtılan Turkcell uygulaması BİP için 'bir arkadaşının ağzından' şunları yazdı:

'KULLANICI DOSTU OLMADIĞINDAN YERLİ VE MİLLİYE ATIF YAPILIYOR'

Bir “operatör reklam platformu” olarak tasarlanan BİP, hem kişisel verilerimiz hem de mahremiyet alanımızla ilgili bize koca bir “polis devleti” vadediyor, bir gram fazlası değil. BİP’te her kişisel verimiz “reklam optimizasyonu” için, her yazışmamız da “emniyet güçleri için” paylaşılabilir durumda. BİP’i kurarken onayladığımız sözleşmede bu hususların tamamı yazılı.

Fakat tabii şu: “Çiğ yemedik ki karnımız ağrısın” denilerek “emniyet güçlerine açıklık” kısmı kabul edilebilir bir noktada belki. Ama “reklam optimizasyonu” meselesi oldukça sıkıntılı.

Bu noktada BİP’in yapması gereken şey bu krizi fırsata çevirmek olabilirdi ama gördüğüm kadarıyla “kullanıcı dostu” olmayan bir uygulama BİP. İşin ar-ge kısmına değil de sürekli “yerli ve milli olma” kısmına atıf yapılıyor bu yüzden. Oysa bu iş “yerli ve milli” denilerek halledebilecek bir iş değil. Rekabetin delirdiği bu piyasada “kullanıcı dostu” olmanız şart. Bazen “fotoğraf bile atamadığınız” bir uygulamanın kullanıcı dostu kabul edilemeyeceği çok açık.

'BY-LOCK DA YERLİ İDİ'

Arkadaşım bunları anlattıktan sonra ona açıkça sordum: “Yoksa sen yerli ve milli vurgusunu önemsemiyor musun?”

Cevap çok netti: “Abi, by-lock da yerli idi. Hangi amaçlarla nasıl kullanıldığını en acı tecrübelerle gördük. Burada asıl olan doğru ihtiyaç analizi ile doğru çözümü üretmek. Hem kişisel verimizi koruyan, hem mahremiyetimize saygı duyan, hem kullanıcı dostu, hem de milli çıkarlarımızı gözeten bir yazılım yapacak kadro var Türkiye’de. Asıl soru, bunu yapacak niyetin olup olmadığı.”

Bilmem, haklı mı arkadaşım? Takdiri size ve bu işten anlayan insanlara bırakıyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler