"Yeni bir 11 Eylül kurgusu"

"Yeni bir 11 Eylül kurgusu"

Pentagon'un Pasifik harekâtı öncesinde IŞİD benzeri terör örgütünün önünü açtığını vurgulayan Gürson, saldırının 11 Eylül 2001'deki ABD'nin ikiz kulelerine yapılan saldırılarla birçok yönden benzerlik taşıdığına işaret etti.

Yeni Zelanda'daki terör saldırısı tüm dünya tarafından kınanırken hem bir cuma günü, hem de Müslümanların üç aylarının başlangıç dönemine denk gelmesi, Orta Doğu ve Pasifik bölgesindeki gelişmeler dikkate alındığında tartışmaları beraberinde getirdi. Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyesi emekli Binbaşı Doç. Poyraz Gürson, saldırganın söylemlerinin IŞİD teröristlerinin söylemleriyle olan benzerliğine dikkat çekti.

 Gürson, 11 Eylül'de olduğu gibi saldırının planlanması, görüntülerinin tüm dünyaya canlı olarak seyrettirilmesinin amacının saldırının net bir şekilde yeni bir 11 Eylül saldırısı niteliği taşıdığını söyledi. Saldırının 11 Eylül 2001 tarihindeki ABD'nin ikiz kulelilerine yapılan saldırılarla birçok yönden benzerlik taşıdığına işaret eden Gürson, şunları anlattı: "Burada özellikle şuna dikkat çekmek isterim, öncelikle sosyal medya hesapları, bunları canlı yayınlıyor. Ayrıca saldırının sosyal medyadan kaldırılması tüm dünyaya adeta yayıldıktan sonra gerçekleşiyor. Eğer bu saldırının görüntülerini yaymak istemeselerdi anında kaldırırlardı. Saldırgan bir IŞİD militanı da çıkabilir, bu da bir ihtimal. ABD Pasifik kuşatması öncesinde yeni bir IŞİD benzeri terör örgütünün de önünü açıyor."

Poyraz Gürson, ABD'nin Orta Doğu'da Rusya ile büyük bir rekabet içinde olduğunu, Rusya'nın da ABD'nin Karadeniz'de varlık göstermesinden rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Gürson sözlerini şöyle tamamladı: "Bölgeyi huzursuz etmek için öyle bir ülke seçtiler ki neredeyse ülke tarihinde hiçbir olay olmayan Yeni Zelanda. Oraya korku saldılar. Bundan sonra Pasifik'e tüm güçleriyle korku salmak isteyecekler ve kendileri koruyucu güç olarak ortaya çıkacaklar. Benzer bir senaryo artık tekrar hayata geçti."

Kaynak: Fatih ERBOZ/ YENİÇAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler