YAŞ’ta Tasfiye! 8 Korgenerale Terfi Yok

YAŞ’ta Tasfiye! 8 Korgenerale Terfi Yok

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) terfi ve atama dosyalarını değerlendiren Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) terfi sırasında olan 126 general ve amiralden 14’ü bir üst rütbeye yükseltildi.

İki orgeneral emekliye sevk edilerek kadro boşalmasına karşın atama sırasında bekleyen 8 korgeneral/koramiralden orgeneral/oramiralliğe yükseltilen olmadı. Bir tümgeneral korgeneralliğe yükseltilirken 13 tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiralliğe atandı.

YAŞ, dün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıya YAŞ üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar Hulusi Akar, Abdulhamit Gül, Süleyman Soylu, Berat Albayrak, Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal katıldı.

Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki YAŞ üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. YAŞ toplantısı, 1.5 saatte tamamlanırken bu toplantı son dönemin en kısa toplantısı oldu.

48 generale emeklilik

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, alınan kararlara ilişkin bilgi verdi.

Buna göre 14 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi, 40 albay da general ve amiral oldu. 12 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 313 albayın görev süreleri ise iki yıl süreyle uzatıldı.

1 general yaş haddinden, 47 general ve amiral ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Halihazırda 241 olan general sayısı, YAŞ kararlarının yürürlüğe gireceği 30 Ağustos’tan itibaren 233’e düşecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan tümgeneral İrfan Özsert korgeneralliğe, tuğgeneraller Bahtiyar Ersay, Sezai Öztürk, Ömer Ertuğrul Erbakan, Ahmet Kurumahmut ve Selami Arslan tümgeneralliğe, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan tuğamiral Yankı Bağcıoğlu tümamiralliğe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan tuğgeneraller Erdoğan Gür, İsmail Günaydın, İsmail Üner, Kutlay Demir, Ali Serin, Olcay Yılmaz ve Selçuk Aygün tümgeneralliğe terfi ettirildi.

126 isim terfi bekliyordu

YAŞ öncesi toplam 126 general ve amiral bir üst rütbeye terfi bekliyordu. Bunlardan 7’si korgenerallikten orgeneralliğe, biri koramirallikten oramiralliğe terfi bekleyen isimlerdi.

Rütbede 4 yıllık bekleme sürelerini tamamlayan Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve 3. Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş temdit alamayarak emekliye sevk edildi.

İki orgeneral kadrosu boşalmasına karşın bu yılki YAŞ’ta korgenerallikten orgeneralliğe terfi yapılmadı.

Kara Kuvvetleri’nde, rütbelerinde 4 yılı tamamlayan korgeneraller Genelkurmay İkinci Başkanı Metin Gürak ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Şeref Öngay terfi sırasının başında bulunuyordu.

Bu isimlerin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Rütbelerinde 3 yılı tamamlayan ve terfi bekleyen korgeneraller 2. Kolordu Komutanı Zekai Aksakallı, 4. Kolordu Komutanı Ali Sivri, 8. Kolordu Komutanı Osman Erbaş, Genelkurmay Personel Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Yavuz Türkgenci ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu için ise YAŞ’ta bir karar alınmadı.

KUMPAS MAĞDURLARINA HEM TERFİ HEM EMEKLİLİK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yapılan atamalarda kumpas davası mağduru komutanlardan bazıları terfi ettirilirken bir bölümü de emekliye sevk edildi.

YAŞ kararıyla tümamiralliğe terfi eden Yankı Bağcıoğlu, albay rütbesindeyken İstanbul’daki Askeri Casusluk davası kapsamında 3 yıl tutuklu kalmış ve 5 yıl hapse mahkûm olmuştu.

Bağcıoğlu, bu davanın beraatla sonuçlanmasının ardından 2016’da tuğamiralliğe terfi etmişti. Albaylıktan tuğamiralliğe terfi eden isimlerden Özgür Özcan Altunbulak, Mehmet Emre Sezenler, Rafet Oktar ve Refik Levent Tezcan da Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında yargılanmışlardı.

Balyoz davasında yargılanan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tuğamiralliğe terfi ettirilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanı Bülent Olcay, Donanma Kurmay Başkanı Berker Emre Tok, Genelkurmay Yönetim Başkan Yardımcısı Önder Çelebi, Ege Deniz Bölge Komutanı Cemalettin Bozdağ ve Deniz Kuvvetleri Personel Başkanı Şafak Duruer ise normal bekleme süresi dolmadan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenler arasında yer aldı.

Hüseyin Hayatsever/Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler