Yargıtay, 15 Temmuz İBB'yi İşgal Girişim Davasında 30 Ere Verilen Hapis Cezasını Bozulmasını İstedi

Yargıtay, 15 Temmuz İBB'yi İşgal Girişim Davasında 30 Ere Verilen Hapis Cezasını Bozulmasını İstedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz 2016'yılında darbe girişimi esnasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde olaylara katılan askerlerle alakalı tebliğnamesini Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne sundu. 

Başsavcılık, 14 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara katılan 52 kişiye açılan davada beraat yapan 11 erin beraatinin onanmasını, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 30 er, bir asteğmen, iki uzman çavuş ve bir uzman onbaşı hakkında verilen cezanın bozulmasını talep etti.

15 Temmuz'da İstanbul’un Harbiye semtindeki TRT Radyo binasının basılmasıyla alakalı açılan davada yargılanıp ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 erle alakalı ilk derece mahkemesinin ve istinafın kararı, Yargıtay tarafından bozulmuştu. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 14 ere verilen cezaya yönelik bozma kararı vererek tahliyelerine hükmetmişti. Bu karardan sonra Yargıtay'dan bir talep de 'İBB'yi işgal girişimi' davasına dair geldi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan erler arasında, 5 günlük er olan Ahmet Özdemir de yer alıyor.

Özdemir, diğer erler gibi, 14 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 14 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tebliğnamede, Milli Savunma Bakanlığı'nın davaya katılma talebin suçtan zarar görmediği için reddedilirken, erlerin darbe girişimine ne şekilde katıldığı vede adam öldürme suçuna iştiraklerinin belirlenemediği emir komuta zinciri içinde erlerin iradelerin sakatlanıp sakatlanmadığının değerlendirilemediğini altı çizildi.

Eksik inceleme ve yetersiz değerlendirme

Ayrıca, tebliğnamede hata ve cebir vede tehdit altında işlenen bir suç olup olmadığı konusunda değerlendirme ve yeterli araştırma yapılmadığı belirtildi.

Olay yerindeki kameraların kaydettiği görüntülerin hiçbirinin incelenmemesi toplanmaması da bozma talebine gerekçe olarak gösterildi. 

Tebliğnamede, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararda eksik inceleme yetersiz değerlendirme yapıldığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler