Yardımlar azaldı, silah satışı arttı

Yardımlar azaldı, silah satışı arttı

İngiltere ve ABD'nin Suudi Arabistan'ın bombaladığı Yemen'e insani yardımları azaltması yeni krize neden oldu. BM, bu kararın Yemen'de milyonlarca kişi için “ölüm cezası” anlamına geldiğini açıkladı.

Bu yıl Birleşmiş Milletler'e (BM) taahhüt edilen insani yardım bütçeleri yeni bir krize kapı araladı. İngiltere ve ABD'nin Suudi Arabistan tarafından bombalanan Yemen'e insani yardımı yarı yarıya kesmesi tepki çekti. İngiltere'de insan hakları savunucuları, Boris Johnson başbakanlığındaki hükümetin Suudi Arabistan'a sattığı silahlarla savaştan her yıl milyarlarca dolar kazandığını hatırlattı. Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) "Yemen'de son altı yıldaki savaşta, İngiltere hükümeti 9.5 milyar ABD doları değerinde silah sattı. Geçen yıl sadece iki ayda, İngiltere hükümeti Suudi Arabistan'a ve müttefiklerine 1,88 milyar dolar değerinde silah satışını onayladı" diyerek Yemen'e yardım azaltılırken silah satışının giderek arttığını açıkladı.

'ÖLÜM CEZASI'

Johnson hükümeti BM konferansında, harap olmuş Yemen'e 2021 yılında sadece 87 milyon pound yardım yapacağını duyurdu. Karar, Dışişleri Bakanı James Cleverly tarafından açıklandı. İngiltere hükümetinin geçen yıl aynı konferansta ülke için taahhüt ettiği yardım miktarı 160 milyon pound tutarındayken neredeyse yarı yarıya azaltılması tepki çekti. ABD de bu yıl Yemen'e geçen yıla göre 35 milyon dolar daha az olan 191 milyon dolar yardım sözü verdi. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın cinayete onay vermekle suçlandığı Cemal Kaşıkçı raporunu açıkladığı için Riyad'la ipleri gerilen Washington'ın Yemen'e insani yardımları azaltması, Yemen basınında "Suudi krallığına uzatılan zeytin dalı" olarak yorumlandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Yemen'de muhtaç durumda bırakılan milyonlarca çocuk, kadın ve erkek için yardımı azaltmanın "ölüm cezası" anlamına geldiğini açıkladı. İşçi Partisi'nin eski Dışişleri Bakanı ve Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkanı David Miliband, “Yemenliler için feci bir karar" diyerek hükümetin kararını eleştirdi. Gölge Dışişleri Bakanı İşçi Partili Lisa Nandy de "Bu, hükümetin son derece iç karartıcı bir niyet beyanıdır. Ahlaki yükümlülüklerimizi terk ediyoruz" tepkisi verdi.

YARI YARIYA AZALDI

Bu yıl tüm insani yardım çalışmalarını karşılamak için 3,85 milyar dolara ihtiyaç olduğunu duyuran BM, İngiltere ve ABD'nin daha düşük taahhütleri nedeniyle hedeflenen miktarın yarısından azını, 1,7 milyar dolar topladı. Yardımlar büyük ölçüde, Suudi Arabistan ve müttefikleri tarafından altı yıldır bombalanan Yemen'de temel gıda, ilaç ve güvenlikten yoksun milyonlarca insana aktarılmaya çalışılıyor. Dünya Gıda Programı (WFP) ise Yemen'deki yakıt kıtlığının felaket durumdaki gıda güvenliğini çok daha kötü hale getirdiği uyarısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler