Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

YAĞDIR MEVLAM SU

“Gerçi bir yanda pandemi var. Bu nedenle hijyenden dolayı su tüketiminin artması söz konusu. Ama hijyen daha çok su tüketmek anlamına gelmiyor. Daha doğru ve yeterli suyla hijyen sağlanabilir. Ben herkesi bu konuda duyarlılık göstermeye, suyu tasarruflu kullanmaya davet ediyorum.”

Bu cümleler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den. Covid 19 salgınının olmazsa olmaz önlemlerinden biri de temizlik. Günde defalarca elimizi yüzümüzü yıkıyoruz,hemen hemen her gün banyo yapıyoruz. Çoğumuz da musluğu açtığında ne yazık ki kapatmasını bilmiyor. Evde geçirilen saatler nedeniyle bulaşıktır, çamaşırdır su tüketimi had safhada. Eve gelen yüksek su faturalarını da yabana atmamak lazım..Ve aylardır yağmayan yağmurlar.

5 Aralık Dünya Toprak Günü. Birleşmiş Miletler Genel Kurulu, Aralık 2013'teki 68. olağan toplantısında, 5 Aralık tarihini Dünya Toprak Günü olarak kabul etmişti . Toprak da sudan besleniyor. Su, medeniyetlerin etrafında kurulduğu, bilim insanlarının başka gezegenlerde hayat emaresi olarak aradığı, her türlü teknolojik gelişmede kaçınılmaz olarak kullanılan yeryüzünün en büyük zenginliği ve yaşamın olmazsa olmazı.Dörtte üçünün sularla kaplı olduğu dünyamızda su, sadece insanların temel yaşam ihtiyacını karşılama konusunda değil, ayrıca tarım, endüstri ve bilhassa hidrogüç santralleri açısından da son derece büyük öneme sahip. Ancak küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, çevre kirliliği , endüstriyel atıkların arıtılmadan doğrudan su kaynaklarına karışması ve covid 19 salgınları gibi sebeplerle tatlı ve temiz su kaynakları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

İzmir’deki tabloya dönelim tekrar.. Barajlarımızdaki doluluk oranları şu şekilde..Tahtalı Barajı %35.6..Balçova Barajı %15.4..Ürkmez Barajı %29.6..Güzelhisar Barajı %45.3..Gördes Barajı %4.6..Kutlu Aktaş Barajı %12.9... İzmir’in içme suyu kullanımının yaklaşık yarısını karşılayan Tahtalı'da geçen yıl aynı zamanlarda yüzde 65 olan doluluk seviyesi, bugün yüzde 35’lere düşmüş olması ciddi alarm. Tahtalı Barajı 1997 yılının Ağustos ayında İzmir’e su vermeye başladı ve yetkililerin verdiği bilgiye göre barajın yüzey alanı tam dolu olduğunda 24,5 kilometrekare ve hacmi de 306 milyon metreküp. Aralık 2020 itibariyle Tahtalı Barajı’nda 122 milyon metreküp suyumuz var. Senelik bu barajdan 90 milyon metreküp su alıyoruz. Eğer hiç yağmur yağmazsa suyumuz 320 gün kadar yetecek. Bu oranlara bakılınca bir İZSU yetkilisinin uyarılarını da not etmekte yarar var.

“Eller su ile ıslatılarak sabunlandıktan sonra musluk kapatılmalı. Avuç içleri iyice ovuşturulmalı ardından parmaklar birbirine geçirilerek ve tırnak araları ovuşturularak temizlenmeli. Tüm bu işlemlerin ardından musluk yeniden açılarak eller durulanmalı. Ellerin sabunlanarak ovuşturulduğu 20 saniye boyunca musluk açık kalırsa her seferinde en az 2 litre su boşa akıyor. Günde 5-6 kez el yıkandığını varsayarsak su israfının boyutu da hesaplanabilir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.