VİZYON’DA 6. MEZUNİYET VE 21 ARALIK TÜRKÇE BAYRAMI COŞKUSU!

VİZYON’DA 6. MEZUNİYET VE 21 ARALIK TÜRKÇE BAYRAMI COŞKUSU!

Türkiye dışında tek Türkçe eğitim veren Uluslararası Vizyon Üniversitesi , kuruluşunun 9. Yılında 6. Mezuniyet törenini gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

Yıllarca Makedonya’da Türkçe dilinde eğitim elde etmek için mücadele eden bir grup çılgın Türk’ün kendi imkanlarıyla kurduğu Vizyon Üniversitesi, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da aralık ayında mezuniyet törenini Gostivar’da gerçekleştirdi.

Her yıl Kuzey Makedonya’da 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı olarak kutlanıyor. Vizyon Üniversitesi’nin kurulduğu tarih de 21 Aralık.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-2.jpeg

Keza 21 Aralık , aynı zamanda kış gündönümü. Bu tarih bazı ülkelerde ; kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarım kürede en uzun gündüz, kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-3.jpeg

İşte tam da bu en uzun gecenin ardından , Türkçe eğitim ile 9 yıldır dünyayı aydınlatmaya kendisini adayan Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin mezuniyet törenine aralarında Türkçe eğitimin siyasi mücadelesini veren Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Dr. Beycan İlyas’ın da olduğu çok sayıda katılımcı ile kurucu rektör Prof. Dr. Fadıl Hoca, Rektör Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, okulun öğretim üyeleri ve mezun yakınları katıldı.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-4.jpeg

21 ARALIK TÜRKÇE EĞİTİM BAYRAMI KUTLAMALARI

Hafta boyunca Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitim bayramı değişik etkinlikler ile kutlandı.

Bunların ilki Gostivar’da MATÜSİTEB (Makedonya Türk Sivil Teşkilatlar Birliği) tarafından organize edilen ve 10 Türk derneğinin katıldığı törendi. Gostivar’da Mustafa Kemal Atatürk adını taşıyan ve Türkçe eğitim veren okulun öğrencileri Türkçe şarkılar ve harmandalı gösterisi ile katılımcıları coşturdu.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-5.jpeg

21 Aralık’ta ise resmi törenler Üsküp’de gerçekleşti. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB) iş birliğinde “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” resepsiyonu düzenlendi.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-6.jpeg

Törene Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Yeton Şakiri, T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ve ülke genelinden çok sayıda davetli ile yüzlerce öğretmen katıldı.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-7.jpeg

Törende konuşan Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski; Kuzey Makedonya’daki Türklerin, eğitimden bilime, sağlıktan sanat ve spora kadar her alanda ülkeye büyük katkı sağladığını belirterek, “Türkler dahil buradaki her toplum, bizim ortak vatanımızın inşası ve kalkınması için özel bir katkı sunmaktadır.” dedi.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-8.jpeg

Cumhurbaşkanı Pendarovski, bölgedeki Türk toplumunun, Mustafa Kemal Atatürk gibi birçok büyük şahsiyet yarattığını ifade ederek, “1944 yılında Üsküp’te bulunan Tefeyyüz İlkokulunda Türkçe eğitim başladı. Türkçe eğitim, Gostivar’dan Doyran’a, Kumanova’dan Ohri’ye kadar Türklerin asırlardır yaşadığı ülkenin diğer bölgelerine de hızlı bir şekilde yayıldı.” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00-9.jpeg

Kuzey Makedonya’daki Türklerin, eğitimden bilime, sağlıktan sanat ve spora kadar her alanda bu ülkeye büyük katkı sağladığını dile getiren Pendarovski, şöyle devam etti:

“Farklı olmamız bizim en büyük değerimizdir. Türkler dahil buradaki her toplum, bizim ortak vatanımızın inşası ve kalkınması için özel bir katkı sunmaktadır. Türkçe eğitim ise Türk kimliği, kültürü ve geleneğinin yaşatılmasına ve Kuzey Makedonya’nın çok etnikli, dilli ve dinli toplumunda bir arada yaşamanın zenginleşmesine katkı sağlıyor.”

Stevo Pendarovski, Türk toplumunun, sadakatiyle Kuzey Makedonya toplumunun daha fazla uyum içinde olmasına katkı sağladığını ve ülkesiyle dost Türkiye arasında güçlü bir bağ olduğunu belirterek, mükemmel ikili ilişkiler, karşılıklı destek, çok sayıda yatırım, ortak projeler, eğitim, bilim, sağlık ve kültür alanlarında yapılan bağışların bu dostluğun sonucu olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ise yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutladıklarını anımsatarak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Kuzey Makedonya’daki okullarda Türkçe eğitim gören çocukların düzenlediği etkinliklerden duydukları mutluluğu dile getirdi.whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-00.jpeg

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkçeyi ulusal kimliklerinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü anlatan Sekizkök, “1923’ten sonra Türkçenin gelişmesi ve zenginleşmesi, iletişim dilinin yanında bilim dilinin de Türkçeleşmesi için yoğun çaba harcamıştır. Türk Dil Kurumunu ihdas etmiştir.” dedi.

Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı Jeton Shakiri, müreffeh bir gelecek inşa edilmesindeki katkılarından dolayı Kuzey Makedonya’daki Türk toplumuna teşekkür ederek, “8 bin 300’den fazla Türk öğrenci, ülkedeki ilkokul ve lisede eğitimini ana dilinde alıyor. Eğitim alanında hâlihazırda yürüttüğümüz reformlarda, Türkçe eğitimi de kapsadık.” dedi.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, TİKA olarak Balkanlar’a sadece sempati ve nostaljiyle bakmadıklarını anlatarak, “Son 20 yılda dünyada yaklaşık 40 bin projeyi hayata geçiren TİKA, bunun sadece 7 binden fazlasını Balkanlar'da gerçekleştirmiştir. Türkiye son 10 yılda Balkanlar’a 840 milyon dolar kalkınma yardımında bulunmuş, bunun yüzde 35’ini yani 295 milyon dolarını TİKA sadece kendisi tek başına yapmıştır. 2005 yılında kurulan TİKA, 18 yıldan beri Kuzey Makedonya’da 1200 projeyi hayata geçirmiş, bu projelerin yüzde 32’si eğitim, yüzde 3’ü sağlık, yüzde 2’si tarım ve yüzde 2’si de kültür projeleridir.”whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-01.jpeg​​​​​​​

MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim ise; MATÜSİTEB’in 2003'te ülkedeki Türk derneklerin girişimiyle kurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Birliğin, ülke genelinde milli birlik ve beraberliğin sağlanması ve sosyal hayata yansıması, Osmanlı dönemine ait tarihi, kültürel ve dini yapıların korunması, ülke anayasasının belirlediği çerçevede eğitim, kültür, sosyal ve iktisadi anlamda hakça temsilin gerçekleşmesi için çaba sarf eden ve Türk halkını organize hale getiren bir üst çatı teşkilatıdır. Bu misyon doğrultusunda bugün milli bayramımız MATÜSİTEB himayesinde 16. kez kutlama şölenini gerçekleştirmektedir.”

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf, siyasi parti başkanları, milletvekilleri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı program kapsamında “Çocuk Gözüyle Türkçe Resim Yarışması”, “Dilimiz Türkçe Şiir Yarışması” ve “Balkanlar'da Türkçe Kompozisyon Yarışması”nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Etkinlik kapsamında, “TİKA’nın Orta Asya’dan Balkanlar'a Türk Dili Ve Kültürüne Destek Projeleri Fotoğraf Sergisi” de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

whatsapp-image-2023-12-25-at-12-34-02.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler