Veliaht Prens Muhammed bin Selman'dan Yunanistan'a Savaş Uçağı Jesti

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'dan Yunanistan'a Savaş Uçağı Jesti

Türkiye'ye karşı takındığı skandal tavırlarıyla bilinen Veliaht Prens Muhammed bin Selman, yine harekete geçti.

Doğu Akdeniz meselesinde dünyaya kendini kabul ettiren Türkiye karşısında ağır hezimet yaşayan Yunanistan'ın yardımına Veliaht Prens Selman koştu. Selman'ın emriyle çok sayıda F-15 jetinin Girit'teki Suda Üssü'ne Türkiye'ye gözdağı vermek için ineceğini yazıyor. Haberlerde, F-15 savaş uçaklarının Yunan pilotlar tarafından kullanılacağı belirtiliyor..
Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İsrail ve son olarak Suudi Arabistan. Türkiye'nin hamleleriyle fay hatlarının yerinden oynadığı Doğu Akdeniz'de 2021 de fırtınalı başladı.

Gittikçe köşeye sıkışan Yunanistan ve Güney Kıbrıs, geçtiğimiz yaz mevsimi boyunca Türkiye karşıtı müttefikleriyle birlikte gerilimli sularda birçok tatbikata girişti.

Deniz ve hava tatbikatlarında öne çıkan üs ise, Yunanistan'ın en büyük adası Girit'teki Suda oldu. Yunanistan'a destek için Suda Üssü'ne ilk olarak Fransız Rafale jetleri indi.


Ardından Libya'dan Suriye'ye her alanda Türkiye'nin karşısında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri Girit Adası'na dokuz savaş uçağı gönderdi. Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait F-16'lar Yunanistan hava kuvvetleriyle birlikte tatbikat düzenledi.


Doğu Akdeniz'de açık şekilde Yunanistan'a destek veren ABD ise, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suda Üssü'nü ziyaret etmesi ve Girit'e konuşlanacak bir savaş gemisiyle safını belli etti.


Büyük bir silahlanma yarışına giren Atina yönetimi, 2020 bitmeden Fransa ile 18 Rafale jetinin satın alınması için anlaşma imzaladı, ABD'den F-35 savaş uçakları istedi. İsrail'den satın alınacak silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na bir drone üssü kurulacağı ise, Aralık 2020'de ilan edildi.

İlk Rafale jetlerinin bu ay teslim edilmesi beklenirken, Doğu Akdeniz'de yeni bir cephe açıldı. Yunan medyası, Suudi Arabistan'ın Girit'teki Suda Üssü'ne Türkiye'ye karşı F-15 savaş uçakları göndermeye hazırlandığını bildiriyor.


Newpost gazetesinde yer alan habere göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın emriyle Girit'e inecek F-15 jetleri Yunan savaş uçaklarıyla birlikte Doğu Akdeniz'de tatbikat yapacak.

ABD ve Japonya'nın ardından dünyadaki en büyük F-15 filosuna sahip Suudi Arabistan'ın göndereceği jetlerin Yunan pilotlar tarafından da kullanılacağı yine haberde yer alan detaylar arasında.

GENELKURMAY BAŞKANI MEİS'TE BOTA BİNDİ

Yunanistan, son olarak savaş uçakları ve gemileriyle Mısır açıklarında müttefiklerinin yer aldığı tatbikata katılmıştı. Yunan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve Nikos Panagiotopoulos bizzat İskenderiye'ye giderek tatbikatı izlemişti.

MEDUSA-10 isimli tatbikat 2017'den bu yana Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs tarafından yapılıyordu, 2020'de Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil oldu. Yunan medyası, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin kendi inisiyatifleriyle bu yılki tatbikata katılma kararı aldığını yazmıştı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Floros, Noel öncesinden başlayarak 2020'nin son gününe kadar Eşek Adası'ndan Meis'e kadar Türkiye'ye yakın birçok adayı ziyaret etmiş ve fotoğrafları da resmi sosyal medya hesaplarından yayınlanmıştı. Floros'un Meis'te bota binip denize açılması büyük ses getirmişti.

Doğu Akdeniz'i Türkiye karşıtlarının tatbikat alanına çevirmeyi hedefleyen Yunanistan, askeri çabaların yanı sıra Avrupa Birliği'ne de yaptırım için çağrıda bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler