VATANDAŞIN ÇİLESİ VAR EVİ YOK!

VATANDAŞIN ÇİLESİ VAR EVİ YOK!

İstanbul'da binlerce vatandaş, iflas bayrağını çeken ve TMSF'den kayyum atanan inşaat firmaları ve müteahhitlerin kendilerine verdiği sözleri tutmaması dolayısı ile büyük mağduriyet yaşamakta...

Celal Eren ÇELİK

İstanbul'da binlerce vatandaş kapıya dayanan kış günleri öncesinde ekonomik darboğaz nedeni ile iflas bayrağını çeken ve TMSF'den kayyum atanan inşaat firmaları ve  müteahhitlerin kendilerine verdiği sözleri tutmaması dolayısı ile büyük mağduriyet yaşamakta...

İstanbul'da bu durumda olan ve buı şekilde mağduriyet yaşayan vatandaşların sayısı 100 bine ulaşırken, TMSF'de vatandaşın feryatlarını adeta duymazdan gelmekte.

Müteahhitler Sözünden Dönüyor, Olan Vatandaşa Oluyor

Ellerinde bulunan evleri kentsel dönüşüm projeleri kapsamında büyük inşaat şirketlerine ve müteahhitlere veren ve evleri yıkılarak yerine çok katlı binaların yapımına başlanan bu vatandaşlar evlerinden de kira yardımı sözü alarak çıkmışlardı.

Ancak vatandaşlar evlerinin yerine çok katlı bina yapmaya başlayan firmaların bir süre sonra ekonomik kriz şartlarında büyük borçlar altına girerek iflas etmeleri ve pek çoğuna da TMSF'nin el koyması ve kayyum ataması sonrasında adeta kabus yaşamaya başladılar.

Zira TMSF vatandaşlara kira yardımı yapmadığı gibi, vatandaşlara teslim edilmesi gereken yeni evlerinin inşaatları da durdu.

Zaten dar gelirli olan binlerce vatandaş başını sokacak ev dahi bulmakta zorlanırken bazı vatandaşlar artık eski evlerinin yerine yapılmaya başlayan ancak TMSF'ye devredildikten sonra yapımı duran inşaatların yanına kurdukları çadırlarda yaşamaya başlamış durumdalar.

Kaba inşaatı bitmiş olan ve tapuları batmadan önce dağıtmış firmalar ise vatandaşlara dağıtılacak evlere,su,elektrik,doğalgaz getirememiş,altyapıyı ve evlerin ince işlerini yapamadıkları için vatandaşlar evlerini teslim alamıyorlar.

Vatandaşlar bu sürecin yeni olmadığını kendilerine verilen bu sözlerin 8-10 senedir tutulmadığını, sürekli "bugün-yarın,yılbaşında,bayramda teslim ediyoruz" diye oyalandıklarını ama hala evlerini teslim alamadıkları gibi inşaatların da durduğunu söyleyerek yakınıyorlar.

İstanbul'da bu şekilde mağduriyet yaşayan sadece Başakşehir semtinde 9 bin vatandaşın olduğu ifade edilirken,yine Fikirtepe'de bu rakam 12 bini buluyor...

İnşaat Sektörü Çöküyor!

İnşaat sektörü Türkiye'de yaşanan ekonomik küçülmeye paralel olarak son yıllarda ciddi bir daralma gösteriyor.

Son olarak Türkiye  İnşaat Malzemesi Sanayicileri İMSAD'ın hazırladığı sektör raporuna göre mevcut inşaat işleri seviyesi ekim ayında, bir önceki aya göre 2,1 puan düşerek 60 puan seviyesinin altına geldi ve son 8 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

İnşaat sektöründe özellikle 2014 yılında başlayan büyük firmaların iflas süreci dikkatlerden kaçırılsa da bugün gelinen noktada yaşanan  ekonomik krizin ve özellikle döviz artşının inşaat maliyetlerini neredeyse ikiye katlamasından dolayı artık gizlenemez hale geldi.

Uzmanlar alt kalemleri ile birlikte yüze yakın sektörü de etkileyen inşaat sektörünün yapısal sorunlarına çözüm üretilememesi halinde kendisi ile birlikte onlarca sektörü de krize sokabilecek bir kilitlenme yaşayabileceğine dikkat çekiyorlar.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler