Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

Uyuşturucu İşinde Yanlış ve Değerlendirme ve Bilgiler

UYUSTURUCU İŞİNDE YANLIS DEGERLENDIRME VE BILGILER
Şevket Bülent Yahnici

Turkiye, Sedat Peker'in malum video açıklamaları sonrasinda yeni bir tartışma dönemine girmiş bulunuyor. Özellikle de siyaset kurumu ve siyasetciler ile mafyoz işler ve kişiler arası ilişkiler çok konuşulur hale geldi,anlaşılıyor ki,bu konu ulke gündemindeki yerini daha da büyüyerek devam ettirecege benziyor. 
Bu işler konuşulur ve tartışılırken,  bahsi geçen kişiler sebebiyle  uyuşturucu  ve trafigi konusu da gündeme geldi,oturdu...Aslında uyusturucu konusu ulkemiz acisindan yeni bir gündem meselesi değildir.Cunki,Türkiye çok uzun bir zamandan beri "narkotrafik" ortasında bir geçiş cografyasi özelliğini muhafaza etmiş bir ülkedir.Ancak,bahis konusu bu son tartışmalara sebep olan trafik ,klasik yol ile alakalı değildir.Bu iki farklı trafigi ve yolu birbirinden ayırt ederek değerlendirmek şarttır.Aksi halde genel anlamda bir uyuşturucu lafi etrafinda yapılan ve geliştirilen değerlendirmeler bizi yanlış noktalara götürür.Zira yazili veya görsel medyadaki anlatım ve tartışmalarda, değerlendirmelerin bu genelleme dahilinde yapılmakta oldugunu gozlemliyoruz.
Halbuki,görülmektedir ki,Türkiye 'nin uyuşturucu ve trafigi konusunda ve satışı,ticareti ,kullanimi noktasında eskiye göre yeni bir boyuta geçtiği anlaşılıyor.
Daha açık bir şekilde soyle özetleyebiliriz.
Dünyada narkotrafik iki kaynaktan beslenir.Birincisi ve miktarı ve ekonomik boyutu çok yüksek olanı Amerika kıtasının güneyinde bulunan ülkelere dayalı olanıdır.Bu coğrafyada özellikle Kolombiya,Venezuela gibi ülkeler başı çekmektedir.Bu meshur kokain pazarı,üretimi ve yoludur.Uretim yeri güney Amerika ülkeleri,pazar çıkış noktası aynı ülkeler ve pazarı kuzey Amerika,Avrupa basta olmak üzere bütün dünyadır.Bu trafikte dönen paranın yılda trilyon dolarlarla ifade edildiği görülmüştür.Patron, batililarla ve batılı patronlarla isbirligi yapan güney amerikalilardir, aslında bu karisik ve karmaşık patron yapısının genel bir adı vardir: KARTEL...Piyasanın kontrolu,üretimi,dağıtımı,fiyatlari ayarlama işi, dagitimdaki kılcal damarlar hep bu KARTEL'in calisanlaridir...  
Peki,bu Kartelin Turkiyeyle ve Turklerle işi olmuş mudur? Elbette Turkiye'de de kokain bulunan,kullanılan,tüketilen (yillardan bu yana) bir malzeme olduğuna göre ülkemize uzanan kılcal damarlarda da görev almis; rol üstlenmiş kişiler elbette soz konusu olacaktı. Ancak ,şu son iddialara,olaylara,gelişmelere kadar trafikte,pazarlamada,taşımada, satista yer almakta olduğumuza dair bir belirti yoktu.Guney Amerika kaynaklı kokain isinde biz kendimizin sadece olsa olsa "yerel satici" ve "kullanici" olduğunu biliyor,ya da düşünüyorduk...Meğer yol almışız,haberimiz yokmuş.
Dünyanın uyuşturucu konusundaki ikinci büyük uretim,pazar kaynağı  Asyadir. Vietnam,Laos,Kambocya,Tay land gibi  güneydoğu Asya ülkelerinin öncelik aldığı ;  biraz batısında da Afganistan,Pakistan,İran gibi yine Asya ülkesi olan soz konusu olduğu bu coğrafya kenevir ve afyona bağlı uretim ve satışa kaynaklık etmektedir.
Iste,Turkiye'nin ilgili olduğu,yol ve gecis gorevi ustlendigi ticaret budur.Ulkemiz çok çok uzun yıllardan beri bu yol ve trafikte ve ticarette onemli roller üstlenmiştir.
Bu konuda 12 Haziran 2000 tarihinde Radikal Gazetesinden Neşe Duzel ile yaptığımız bir röportaj büyük olay olmuştu.Yazili medyada onlarca,yuzlerce makaleye habere konu olmus; ulkenin en önemli kalemleri bu konuda yazilar yazmış; TV'ler günlerce birinci öncelikli haber yapmışlar idi...Nasil oluyordu da,iktidarın ortağı,memleketin en önemli Partisinin bu kadar önemli bir yöneticisi,Sözcüsü bunlari bu kadar açıklıkla,pervasızca soyleyebiliyordu...Aleyhime de yazilar yazdılar.Ozellikle de,dediklerimden rahatsızlık hisseden siyasi cevreler,emniyet teşkilatımız nezdinde şahsımla ilgili bir yıpratma kampanyası başlattılar. 
Aslında bugünün uyuşturucu tartışmalarını yaparken o günleri çok iyi ,hem de en ince ayrıntılarıyla hatırlamak lazım...
Iste,ulke olarak biz Asya'dan doğan cangil altlarında üretilen kenevire, steplerde üretilen afyona dayalı ticaretin tam ortasında/gobegindeydik. Ayrica Irak'in kuzeyinde başlayan hercumercin getirdiği bir zaruret hali sonucunda da bir yandan pesmergelerle,bir yandan da PKK ile uyuşturucuda kaderimiz birleşecekti.
Pesmerge grupları ve PKK  bes kuruş yatirim yapmaksızın yılda 25-30-40 milyar dolarları bulacak bir gelir  elde etmenin bedava yolunu bulmuşlardı...Turkiyeden kimleri,nasil ortak eylemiş olabilecekleri ayrı bir TEZ konusudur.Akaryakittan,insan,silah kaçakçılığından, uyuşturucudan ve Turkiye'nin ihtiyacı olan eti hayvan kaçakçılığı ile temin etmekten kaynaklanan milyarlarca dolarlık yillik gelirati kimbilir kimler yıllarca ulesti...
Ayrica,guneydogumuzda devam eden terorlu yıllar icersinde  ulkemizin bu cografyasi yoğun kenevir üretimine ve ayrıca işlenmesine de dahil olarak bu ticaret ve yol üzerindeki önemini arttırdı.
 Bu soylemekte/yazmakta olduklarimin istihbari bir yönü yoktur.Pesaver-Yuksekova-Mar silya  hattı diye ismi çıkan narkotrafik hattı bilinmeyen  meçhul bir konu değil,bilinen gerçektir.
Şimdi gelelim konunun anlatiminda ve algilanmasinda yanlis yapılmaması olayına...
1- Turkiyenin icinde olduğu,ilgilisi bulundugu uyuşturucu trafigi işte bu Asya kökenli olan   uretim-satis-pazarlama teskilatidir...Bu eski ve bilinen klasik yoldur.Turkiye yıllarca bu yolun geçiş güzergahı görevini yapmış,Turkiyeli baronlar bu yolla ilgili olmuşlardır.Cografya olarak guneydogumuz ve guneydogumuzun güneyi  -kuzey Irak-  yıllarca  bu islerin mekanı olmustur.
Akaryakıtta,insan,hayvan,silah kacakciliginda ,uyuşturucuda gerçekleştirilen büyük işbirlikleri sayesinde (dolar birleştirici güç...ideoloji,etnisite önemli degil) insanlar  -siyasetciler de- büyük paralar ulesmislerdir.Malin beste biri yakalansa; beste dördünü pazarlıyor,kazanıyor ve ulesiyorsunuz...Guzel iş.
Bizim bildiğimiz (tanisik oldugumuz) uyuşturucu isi budur.
2- Güney Amerika kaynaklı olup,dunya uyuşturucu ticaretindeki maddi değeri Asya kökenli olan ticaretin 4-5 misli büyüklükte olanında biz yukarda da dediğim gibi sadece "tedarikci" ve "kullanici" idik.
3- Su son olay ve iddialardan sonra Kartele yanaşmıs; ahbaplik tesis etmişiz, dogru mudur bilemem ama mal tasimakta olduğumuz filan söyleniyor.Iddialar bu...
Eğer doğru ise,Kartel bizi,bizimkileri bu islere bulastirdiysa hayatinin  uluslararası hatasını yapmış  
demektir.Zira adamlarin belki de yüz senedir devam eden ticaretlerinin içine edip bırakırız,vesselam...
Bu bizim bildiğimiz,tanış olduğumuz bir trafik/bir yol değildir. Girdiğimiz gün işi açık ettik...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.