Ünlü rapçi MF Doom Hayatını Kaybetti

Ünlü rapçi MF Doom Hayatını Kaybetti

MF DOOM adıyla bilinen efsanevi rapçi Daniel Dumile, 49 yaşında hayatını kaybetti.

2020'nin son saatlerinde ölüm haberiyle müzik dünyasını sarsan MF DOOM ilham veren, çığır açan bir yazar olduğu kadar sıra dışı bir karakterdi. Peki MF DOOM'u bu kadar biricik ve önemli kılan neydi?


Müzik dünyası 2020’nin son gününde, son saatlerinde acı bir haberle sarsıldı. Rap camiasının en önemli isimlerinden MF DOOM, 49 yaşında hayatını kaybetti. Kariyerinin her anında olduğu gibi ölüm haberinin ortaya çıkışıyla da şok etkisi yaratan ve soru işaretleri doğuran MF DOOM’un eşi Jasmine, sanatçının resmi Instagram hesabından yaptığı açıklama ile gerçek ismi Daniel Dumile olan ünlü rapçinin 31 Ekim’de yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ölüm nedeni ve vefatının neden iki ay sonra açıklandığı bilinmiyor. Ünlü maskesinin arkasında geçirdiği, çığır açan, ilham veren kariyerinde sayısız sürprize, gözlerinizi büyüterek dinleyeceğiniz sayısız parçaya, neredeyse her biri kült seviyesine erişmiş albümleriyle MF DOOM, vedasıyla da ardında büyüleyici bir sis perdesi bıraktı.


Madvillainy albümünde yer alan Figaro adlı parçanın kafiye şeması.

MF DOOM NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Peki MF DOOM’u bu kadar değerli ve biricik kılan neydi? Neden “rapçilerin favori rapçisi” olarak tanımlanıyordu? Bu soruların o kadar çok cevabı var ki… Aydınlanmak için bu esrarengiz ve biçemiyle çok özel bir noktada bulunan sanatçının hikayesine değinmek gerek.

KAFİYE ŞEMALARI...
Onu biricik kılan hikayesine geçmeden önce çok özel kafiye şemalarına da değinmek gerekiyor. Neredeyse her kelimenin birbiriyle kafiyeli olduğu bir akış yaratmakta ustaydı MF DOOM. Bunu yaparken de manalı ifadelerden kopmuyor, bu teknik çaba hikaye anlatıcılığını törpülemiyordu. Hem içten hem de komik kalmayı başararak kusursuz bir teknikle sözlerini yazıyordu.

Londra doğumlu rapçi hip-hop’ın altın çağı olarak da bilinen 1980’lerde underground sahnede adından söz ettirmeyi başarmıştı bile. 1988’de rap üçlüsü KMD ile sahnedeki yerini alan ve o günlerde Zev Love X mahlasıyla üreten Dumile, 1993’te KMD’de birlikte eserler ürettiği kardeşi DJ Subroc’ın ani ölümüyle sarsılacaktı.

Grubun ikinci albümü Black Bastards’ın piyasaya çıkışına iki hafta kala bir trafik kazasında yaşamını yitiren Subroc’ın vefatı grubun dağılmasına yol açacaktı. Grup dağılmış, 22 yaşında yoldaşı, kardeşini kaybeden ve Elektra Records’la sözleşmesi feshedilen Daniel Dumile de dağılmıştı. Müzikal olarak birbirlerinden beslenen ve birbirlerine ilham veren kardeşlerden Subroc bir anda dünyadan göç edince boşluğa düşen Daniel Dumile, kendi tabiriyle “adeta bir evsiz gibi Manhattan sokaklarında, banklarda yatarak, yaralarını sarmaya” çalışmıştı.

1997’nin sonlarına kadar iyileşemeyen Daniel Dumile, rap sahnesine döndüğünde ise hiç alışılmadık bir yola başvuracaktı. Açık mikrofon etkinlikleriyle yeniden başladığı yolculuğunda yüzünü, önce kumaştan bir maskeyle daha sonra da Marvel’ın unutulmaz kötü karakteri Doctor Doom’dan esinlenerek tasarladığı ve kült bir simgeye dönüşen metal bir maskeyle gizlemişti.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler