Çağın Erenoğlu

Çağın Erenoğlu

ÜNİVERSİTELERDE BÖLÜM VE KARİYER SEÇİMİNDE ÇAĞIN YILDIZ TABELASI


Türkiye’de bu yıl ilk kez uygulanan tartışmalı YKS sonuçları, ÖSYM'nin duyurduğu tarih olan
31 Temmuz Salı günü açıklandı. Sonuçları kimini sevindirdi fakat çoğu kişi içinse beklenmedik oldu. 26 Temmuz 2018’de başlayan ve 19 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan başta Merkür Retro’sunun yaşandığı ve karar verme sürecinde çok dikkat edilmesi gereken bu dönemde üniversite bölümlerinin seçim sürecinin çakışması adaylar için de oldukça kritik.

GÖKYÜZÜNDEN UYARI!

ÖSYM’nin 2018 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tüm Türkiye’de tercih telaşı başladı. Satürn, Plüton, Neptün, Mars, Merkür ve son olarak önümüzdeki hafta başlayacak olan Uranüs Retro’sunun bu çok önemli tercih ayına denk gelmesi hepimizi karar alırken A, B, C hatta D planları yapma yolunda uyarıyor. Tüm üniversite adayları ve kariyer alanında yeni atılım yapacak olan girişimcileri büyük bir sınav beklemektedir. Duygularımız ve mantığımızı dengelememiz gereken bu kritik dönemde kariyerimiz için atacağımız en önemli adımlar, altı önemli gezegenin maalesef ki aynı zamana denk gelen Retrolarında, açıkça kendimizi ve potansiyellerimizi keşfetmek ile başlıyor.

PEKİ, GÖKYÜZÜNDE BU KADAR UYARAN VARKEN TERCİHLER NASIL YAPILMALI VE KARİYER ADIMLARINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Verilen teorik ders bilgileri, bölüm ve mesleğiniz hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Okurken iş dünyası ile de etkileşim içerisinde olanlar için bu süreç netleşir fakat bu imkânı bulamayanlar kişiler için kendi yönelimleri ve doğuştan gelen potansiyellerini bilmek kariyerleri açısından çok önemli rol oynar. Biraz şanslı olanlar aileden gelen imkânlarla yeteneğini ve potansiyelini keşfetme fırsatı bulur ve kariyer adımlarını sağlam şekilde atar. Fakat bu imkâna herkes, her zaman sahip olamayabilir.

Bu durumda doğum anımızda gökyüzündeki astrolojik konum ‘farkındalık’ ve ‘kendini bilme’ faktörlerimizi keşfedebilmemiz için adeta bize kucak açıp kendimizi tanıma fırsatımızı sunar. Tam da bu noktada doğum haritamız ve burcumuza göz atarak iyi bir kariyer yolu için neleri yapmamız gerektiğini veya nelerden kaçınmamız gerektiğini açıkça anlayabiliriz.
Meslek seçimi başkalarının fikirleri göze alınarak değil kendi yetilerimiz doğrultusunda yapılması gereken, hayatımızın dönüm noktalarından biridir.
Bu hafta üniversitelerde bölüm ve kariyer seçimlerinde karar vermesi gereken her aday için, tüm burçlara yönelik, yaradılıştan sahip oldukları eşsiz potansiyelleri deşifre ediyoruz.

Koç Burcu Kariyeri:
Ateşli Koçlar genel olarak önderlik kişiliğine sahiptir. İnsanları peşinden sürükleme dürtüleri yüksektir. Ateş elementinden aldıkları enerji ile cesaret ve riskli işler için uygun kişiliklerdir. Emir altına girmeyi genel olarak sevmezler ama vermeyi çok severler. Masa başı ve kapalı ofis işleri onlar için sıkıcıdır. Toplum önünde kendilerini gösterebilecek dallar, spor dalları, askeri mertebeler, medya alanlarının hareketli bölümleri onlar için en uygun alanlar olabilir. Bilinmelidir ki enerjik ve başarıyı hedefleyen koçlar hareket edebildikleri alanlarda rahatlıkla yükselebilirler. Parlamak onlar için önemlidir ve parlayabilecekleri platformlarda kariyer yapmak için avantajlıdırlar.

Boğa Burcu Kariyeri:
Boğalar yaradılıştan peşin fikirli ve kararlıdırlar. Kararlılık ve ciddiyet mesleki alanda da önde gelir. Çalışılan işin güvenli olması ve maddi getirisinin iyi olması oldukça önem taşır. Geliri ve rahatlık onlar için önemlidir. Boğalar Zodyak’ın tüm diğer burçlarına kıyasla rahatlarını daha ön planda tutmayı tercih ederler. Venüs’ten aldığı güzel sanatlara yönelik etki ile tasarım, mimarlık, heykeltıraşlık, dekoratörlük başarı sağlayacakları alanlardır. Yönetici gezegenleri Venüs sebebiyle estetik kaygıları fiziklerine de etki edebilir ve dans, spor, modellik gibi artistik işlerde kendilerini ön planda tutmayı tercih edebilirler.

İkizler Burcu Kariyeri:
İyi midir kötü müdür bilinmez ama ikizler çok yönlüdür. Genellikle tek işle yetinmeyip iki veya daha fazla işi de bir arada götürebilirler. Yönetici gezegenleri Merkür sayesinde iletişimi, konuşmayı iyi becerirler, çeneleri oldukça kuvvetlidir, susturamayabilirsiniz. Yaratıcı ve harekete müsait işleri, gezmeyi, seyahat etmeyi ve öğrenmeyi severler. İnsan ilişkilerinde fırsatlar doğuran, pratik zekâ gerektiren, meraklarını tatmin edebilen, el becerisi gerektiren işler İkizler için çok uygundur. Politika, medya, sunuculuk, reklamcılık, köşe yazarlığı, muhabirlik, eleştirmenlik, edebiyat alanında ise öğretmenlik, akademisyenlik ve gazetecilik ilgi alanlarıdır. Cıva gibidirler, her zaman akışkan ve her kabın şeklini alabilirler. Sektör değiştirmede onu tutabilene aşk olsun.

 

Yengeç Burcu Kariyeri:

Duygusal iniş çıkışları onları sanat alanında olumlu yönde destekler. Duygusal ve sezgisel yanları perde ve sahnede de başarılı olmalarını sağlar. Rol yeteneği, taklit ve komedide kariyer basamaklarını rahat tırmanırlar. Hisleri açıktır ve duygularını mesleklerine yansıtmayı severler. Senaristlik ve şairlikte yetenekleri arasındadır bununla beraber muhafaza gerektiren işler, koruma, bakma işleri onların ideal çalışma alanlarıdır. Toplumla ilgili çalışmalar ve ekonomi alanlarında da başarılı olurlar. Aile şirketleri ve ortaklıkları onlarla hep kazançlı olur. Hesap işleri, bankerlik, bankacılık ve yatırım işleri onlara fırsat tanıyan alanlardır.

 

Aslan Burcu Kariyeri:

Açıkçası ün getiren meslekler, cesaret ve isteyen meslekler dayanıklı ateş grubu Aslanlar için oldukça uygundur. Kendilerini gösterebildikleri, dikkat çekebilecekleri, organize ve idare edebilecekleri çalışma alanları onlar için önemlidir. Alkışlanmayı severler. Başkanlık, müdürlük, direktörlük ve benzeri işyerlerinin işletmeciliği onlara uygun mesleklerdir. Eğlence organizasyonları ilgi alanlarındadır, eğlenmeyi pek severler. Müzik, moda, reklam, tasarım, dekorasyon ve süs işleri, mimarlık, heykeltıraşlık, ressamlık da onların ilgi alanına girer. Hangisi olursa, olsun Aslan burcu her zaman bir kedi gibi gıdısının altından sevilip, işinde onaylanmayı, çevresi tarafından iltifat almak ister ve sahne ışıkları ona iyi gelir.

Başak Burcu Kariyeri:

Ciddi Başaklar, kariyeriniz için hayatı biraz daha alttan almaz mısınız? Titizlik, teferruat ve detay gerektiren iş alanları çok çalışkan Başaklarındır. Eğer Başak burcu bir çocuğunuz varsa doğuştan şanslısınızdır. Bırakın üniversitede ne isterlerse seçsinler. Çalışmaktan şikâyet etmezler, işleri onlar için bir oyuncaktır. Yorulduklarını anlamadan, mükemmeli yakalamak için didinirler. Başkalarına gereksiz gelen bir çalışma onlar için son derece önemlidir. İlgi alanları genellikle tıp, biyokimya, kimya ve psikolojidir. Terzilik ve temizlik işleri de titiz Başaklara uygun meslek dallarındandır. Yanlış bir kariyer seçse de Başaklar yorulmak nedir bilmediği için kariyer basamaklarını her durumda tırmanabilirler. Toprak elementi enerjisini en üretken şekilde kullanan burçtur.

 

Terazi Burcu Kariyeri:

Hava elementinden güç alan Teraziler için denge, adalet ve sükûnet gerektiren her alan kariyer açısından uygundur. Müzik ve güzel sanatlar denilince de ilk akla gelenlerdir. Tembelliği yenerlerse ve kararlı olabilirlerse başarı onlarındır. Maalesef Başakların aksine rahatlığa meyillidirler ve yetenekli dahi olsalar, rahat tutumları yüzünden fırsatlara tutunamayabilirler. Kaliteli yeme, içme, gezme ve giyinmeye önem verirler. Tek başına değil ama ortaklıkta verimlidirler. Kozmetik, güzellikle ilgili alanlar, tekstil, moda ve estetik ideal meslekleridir. Ticaret yapma özelliklerine de sahiptirler çünkü vitrinleri iyidir, mallarını iyi sunmasını bilirler. Ayrıca avukatlık ve diplomatlık kendilerini iyi vitrinledikleri için başarı sağlayabilecekleri dallardır.

Akrep Burcu Kariyeri:

Hayatta kalma konusunda Zodyak’ın en yetenekli burçlarından olan Akrepler, gizemli konular ve derinleşmeye müsait alanların sahibidirler. Yıkım ve kendini tekrar yaratma özellikleri onları zirveye taşır. Üstün körü işlerle onları tatmin edemezsiniz. Patron iseler başınız dertte olabilir. Müdürlüğe yükselen kariyer yolunda en güçlü iş rakiplerindendir. Tıp alanı, matematik, petrol işleri, arkeoloji, antropoloji, maden mühendisliği ilgi alanlarıdır. Araştırmacılar, bilim adamları, ruhsal konularda psikanalistler de genellikle Akreplerden çıkar. İlgi alanları olan astroloji, sezgi destekli konular, kehanetler, şifacılık ve ayrıca cazibeleri onları sanat dallarında da elverişli kılar. Kariyer edinmiş güçlü ve profesyonel sanatçılar da bu burçtan çıkar. Seçtikleri her meslekte ilgi odağı olup kendilerinden söz ettirmeyi becerebilirler.

Yay Burcu Kariyeri:

Zodyak’ın en şanslılarından Jüpiter çocukları, enerjik yaylar, kendine uygun ve sevdiği alanı bulmuşsa, kısacası yaydan çıkan okları hedefe vurduysa o alanda tam başarı gösterip, uzmanlaşırlar. Çakraları aktif ve bedensel enerjisi kusursuz Yaylar çocukluktan itibaren bedensel faaliyetlerin ön planda olduğu hareketli işlerde ve toplum önünde olan kariyerlere meyildir. Maskülendirler, spor dalları, hayvanlarla yapılan sporlarda özellikle at biniciliğine meyilli olabilirler. Bununla beraber okumaya ve yazmaya da meraklıdırlar. Akademisyen, felsefe bilimci ve araştırmacı olabilirler. Her zaman öğrenen ve öğreten kişi olmayı severler. Kalem kullanma yeteneği sayesinde basın, yayın, ticaret, sosyal yöneticilik, siyaset, oyun, mizah, fıkra yazarlığı için uygun kişilerdir.

Oğlak Burcu Kariyeri:

Yönetici gezegen Satürn enerjisindeki Oğlaklar kuralcıdırlar. Toprak elementi enerjisi sayesinde disiplin, otorite ve sabır gerektiren işlerde, işveren ve çalışan olarak başarı gösterirler. Disiplinden taviz vermezler ve verdirmezler. Serilik ve çabukluk gerektiren işler onlara uygun değildir. Ayrıntılar için zamana ihtiyaçları vardır. Eğitim, inşaat sektörü, işadamı, mühendislik, ziraat ve tarım başarılı oldukları mesleklerdir. Teknik işler, emir ve disiplin gerektiren askerlik kademelerinde başarı sağlarlar. Sağlam bir kariyer onlar için çok önemlidir çünkü ayaklarını sağlam bastıklarından emin olmak isterler. Sıkı otorite gerektiren meslekler tam onlara göredir.

 

Kova Burcu Kariyeri:

Kovalar, ileri görüşünü, yenilikçi ve devrimci  kapasitesini değerlendirebileceği alanlarda hep başarılı olur. Üretebilmeli, yeni buluşlar yapabilmeli, hem öğrenip hem de çevresine öğretebilmelidir. Kendine özgü bir stile sahip araştırmacı, hayatı kolaylaştıran buluşlara imza atan kişi veya bilim insanı olabilirler. Elektronik, genetik, bilgisayar, uzay, havacılık, yayıncılık konularında başarıları yüksektir. İfade yeteneği yüksek ve düşüncelerini çok iyi aktarabilen, iyi dinleyebilen ve rehber olan bir psikolog, astronot veya mucit olabilirler. Her alanda aklını iyi kullanabilen, farklı bir yaşam perspektifleriyle şaşkınlıkla karşılanan kariyer seçimleri olabilir.

Balık Burcu Kariyeri:

Hayalperestliği ile popülerleşmiş Balıklar özveri ve sağlam hayal gücü gerektiren alanlara oldukça uygundurlar. Önsezileri güçlüdür, duygusal doyumu yakalayabilecek zengin ve karmaşık bir iç dünyaya sahiptirler. Bu alanlarda çalışmaktan zevk alırlar. Güzel sanatlar, edebiyat, müzik başarılı olabilecekleri alanlardır. Kafalarında her şeyi çok kurarlar. Öykü ve roman yazarlığı, müzisyenlik, şarkı sözü, şiir, bale, dans, ressamlık, sahne, perde uygun meslek dallarıdır. İthalat ve ihracat işlerinde şanslıdırlar. Parayı iyi çekerler. Kafaları farklı çalışır, çoğu zaman başka bir dünyadalardır. Hayal dünyasında oldukları kadar materyalist dünyada da başarılıdırlar. Hassasiyet gerektiren işlerde, öğretmen, imam, hatip ve din görevlileri de genellikle balık burcundan çıkmaktadır.

 

Altı gezegenimizin retroda olduğu bu önemli dönemde, kariyer adımı atacak herkes için kendi potansiyellerini fark etmelerinin altını çizmekte fayda görüyorum. Tasavvuf şiirinin kıymetli temsilcisi sevgili Yunus Emre’nin belirttii gibi : ‘‘İlim, ilim bilmektir. İlim ‘kendin bilmektir.’ Sen kendini bilmezsin ya nice okumaktır...’’

 

Herkese hayırlı sonuçlar olsun! Kendinizi keşfedin!

Önceki ve Sonraki Yazılar