Twitter’dan Siyasi Reklamlara İlişkin Açıklama

Geçtiğimiz hafta, Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi’nin inceleme toplantısında Mark Zuckerberg, 2016 ABD seçimlerinde Facebook üzerinden verilen siyasi reklamlara yönelik ağır eleştirilere yanıt olarak ifade özgürlüğünü öne sürmüştü. Toplantı başkanı Maxine Waters ise 2016 yılında Facebook’un çevrimiçi reklamlarla Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesine imkân verdiğini söyleyerek, 2020 seçimlerinde olası bir müdahaleye ilişkin komitenin endişelerini dile getirmişti. 

Bu hafta, Twitter CEO’su Jack Dorsey, Twitter üzerinden bütün siyasi reklamları dünya çapında durdurma kararı aldıklarını duyurdu. Dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada Dorsey (@jack), kullanıcıların bir hesabı takip etmeye veya paylaşılan bir içeriği kendi sayfalarında yeniden paylaşmaya karar verdiklerinde siyasi mesajın kitlelere ulaşabildiğini yazdı. Kitlelere erişimin satın alınması durumundaysa bu karar mekanizmasının ortadan kalktığını ve hedef odaklı siyasi mesajların insanlara dayatıldığını ifade etti. İnternet reklamcılığının ticari reklamcılar açısından son derece güçlü bir yöntem olduğunu belirten Dorsey, bu gücün siyasette büyük riskleri beraberinde getirdiğini, milyonların yaşamına tesir eden oyları etkilemek için kullanılabileceğini belirtti.

Dorsey, internet üzerinden verilen siyasi reklamların yol açtığı sorunlara, otomatik öğrenmeye dayalı mesaj optimizasyonu ve belirli kitlelerin hedeflenmesi, denetimsiz yanlış bilgi, görüntü ve/ veya ses manipülasyonuna imkân sağlayan deepfake teknolojisine değindi. Ayrıca, bu sorunların sadece siyasi reklamları değil, bütün internet iletişimini etkileyeceğini ifade etti. 

Yeni Twitter politikasını 15 Kasım itibarıyla paylaşacaklarını belirten Dorsey, değişiklik hayata geçmeden önce mevcut reklamcılara süre tanıyabilmek amacıyla 22 Kasım’da uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Son olarak politikanın ifade özgürlüğüyle ilgili olmadığını, kitlelere erişimin satın alınmasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.