Türkiye ve Suriye istihbarat teşkilatlarının ilk açık temasının ayrıntıları ortaya çıktı

Türkiye ve Suriye istihbarat teşkilatlarının ilk açık temasının ayrıntıları ortaya çıktı

MİT Başkanı Hakan Fidan ile Suriyeli mevkidaşı arasında Rusya’da yapılan görüşemeye dair ayrıntılar ortaya çıkıyor. İddialara göre görüşmelerin sürmesi eğilimi belirlendi, 9 maddelik çerçeve çizildi

MİT Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük arasında yapılan Türkiye-Suriye ilk resmi temasına dair ayrıntılar ortaya çıkıyor. Aydınlık gazetesinin iddiasına göre görüşmede 9 maddelik çerçeve çizildi. Görüşmelerin sürmesi yönünde eğilim ortaya çıktığı da iddialar arasında.

Hakan Fidan ile Memlük arasında önceki gün yapılan görüşmeyi ilk olarak Suriye Arap Haber Ajansı SANA duyurdu. SANA’ya sızdırılan habere göre, Suriye tarafı Türkiye tarafını Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne bağlılığı taahhüdünü yerine getirmeye ve topraklarından derhal çekilmeye çağırdı. 

SANA’nın haberi sızdırmasının ardından da Türkiyeli bir yetkili, Reuters’e konuştu. Yetkili, iki istihbarat şefinin görüşmede İdlib'deki gelişmeler ve ateşkesin yanısıra, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı atılabilecek ortak adımları değerlendirdiğinin söyledi.

PUTİN ÖNERDİ

Aydınlık gazetesi ise bugünkü haberinde görüşmenin perde arkasına dair iddialarda bulundu.

Rusya’daki Görüşmenin, Putin’in Türkiye ziyareti sonrasına rastlamasının dikkat çektiğini belirten gazete, “Putin, Erdoğan’la görüşmesinde Suriye ile yapılan alt düzeyde temasların daha üst seviyeye çıkarılmasını önerdi” dedi.

Haberde şu ifadeler de yer aldı: “Moskova’da, Fidan-Memluk görüşmesi için ‘çok olumlu geçti’ değerlendirmesi yapılıyor. Suriye tarafı Türkiye’den bir takvim belirlenmesini ve belirsizliğin giderilmesini istedi. Görüşmede dokuz maddelik bir çerçeve çizildi. Bu çerçeve üzerinde çalışmanın sürdürülmesine karar verildi. Hakan Fidan’ın da görüşmelerin devamı konusunda görüş bildirdiği öğrenildi.”

‘TEMASIN SÜRMESİ BEKLENİYOR’

Görüşmeyi, Hürriyet yazarı Hande Fırat da köşesinde yazdı. Fırat, “Suriye sahasındaki tüm başlıklar açık ve net konuşuldu. YPG ile mücadele, Türkiye'nin güvenlik öncelikleri Türk heyeti tarafından anlatıldı. İdlib başlığının da özel olarak masada olduğunu söylemeliyim. Ankara kış dönemindeki zorlukları ve bölgede yaşanan dramları da anlatarak, ateşkesin korunmasının önemine dikkat çekti. Peki bundan sonrası? Beklentiler istihbarat başkanları düzeyindeki bu ilk temasın sürmesi yönünde” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler