Türkiye, Aynı Miktardaki Gaza Avrupa'ya Kıyasla 4 Milyar Dolar Fazla Ödüyor

Türkiye, Aynı Miktardaki Gaza Avrupa'ya Kıyasla 4 Milyar Dolar Fazla Ödüyor

ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen Rusya, TürkAkım 2 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarıyla Avrupa’ya gaz ihracatını artırma hedefini devreye aldı.

Rus gazını 1224 km’lik boru hattıyla Baltık Denizi’nin altından Almanya’ya taşıyan 55 milyar m3 kapasiteli Kuzey Akım 1 projesinde, 2011’senesinden beri gaz akışı devam ediyor.

Kuzey Akım 2 projesinde sona doğru gelindi. 8 milyar dolarlık projede deniz kesiminde hattın 1000 km’lik kısmı tamamlanırken, kara kısımlarındaki gönderim ve alım terminallerinin inşaatında sona geliniyor.

Kapasite artırılmalı

Berlin’de yapılan toplantıda konuşan Alman enerji uzmanı Dr. Wolfgang Peters, ABD’nin sıvılaştırmış doğalgazıyla Rus boru gazının rekabeti aracılığıyla Avrupa’nın fiyatları düşürebildiğini söyledi.

Peters, Türkiye’nin aynı miktardaki gaza her sene Avrupa’ya göre 4 milyar dolar fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Peters, Türkiye’nin de ucuz gaz temin edebilmesi için Avrupa gaz piyasasıyla entegre olabilmesi, gaz depolama kapasitesini artırması ve gazı alım satımını yapabilmesi gerektiğini söyledi.

ÜRETİM DÜŞECEK

Yapılan hesaplamalar, Avrupa’da doğalgaz talebinin önümüzdeki 20 senede 480 milyar m3 civarında dengede kalırken, üretimin yarı yarıya azalacağını gösteriyor.

Bu da Avrupa’nın 120 m3 ilave doğalgaz ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu nedenle Almanya, ABD’nin ve Avrupa Birliği içinde ABD’nin yakın olduğu ülkelerin baskı ve itirazlarına rağmen Kuzey Akım 2 projesinden geri adım atmıyor.

Danimarka’da sorun

Kuzey Akım 2 projesi sözcüsü Jens D. Müller, boru hattının deniz kesimi inşaatı için Almanya, Finlandiya, Rusya ve İsveç’teki tüm izin süreçlerinin tamamlandığını ancak Danimarka’da sorun yaşadıklarını dile getirdi.  

Danimarka’ya ilk izin başvurusunu 3 Nisan 2017’de yaptıklarını ancak talep üzerine alternatif güzergah için 10 Ağustos 2018’de tekrar başvuru yaptıklarını kaydeden Müller, bu ülkenin kendilerinden üçüncü başvuruyu talep ettiğini belirtti.

Güzergâhların zaten Danimarka hükümetinin tavsiyesiyle belirlendiğini aktaran Müller, Bornholm Adası’nın güneyinden ve kuzeyinden geçen iki proje için izin gelmemesi sebebiyle temyize gideceklerini söyledi.

Alternatif hattın Danimarka Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden geçtiğini belirten Müller, ABD’nin siyasi baskısının söz konusu olduğunu söyledi.

Emre Deveci/Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler